Cele 9 componente ale unui stil de viață sănătos


Distribuie

Mulți dintre voi mi-ați spus că dieta fără gluten a fost primul pas pe drumul către alte schimbări care v-au adus mai aproape de o viață sănătoasă, ”normală”. Dacă ai o boală autoimună știi la ce mă refer când spun ”o viață normală”. O viață fără dureri mari și plină de energie, așa cum aveai înainte de a te îmbolnăvi, și așa cum au majoritatea oamenilor sănătoși. Acele schimbări fac parte dintr-un stil de viață sănătos.

Este vorba despre un ansamblu de obiceiuri și alegeri care ne duc mai aproape de viața pe care ne dorim să o trăim. Schimbarea doar a unei componente a stilului de viață nu ajută să devenim sănătoși și radioși de fericire, dar ne poate ghida către celelalte schimbări necesare.

După ce am renunțat la gluten, acum 12 ani, și am început să mă simt mai bine și să nu mai am dureri, mi-am dat seama că mai am nevoie să schimb și altceva. Îmi eliberasem corpul și mintea de durere și puteam percepe altfel lumea înconjurătoare. Oamenii sănătoși nu își închipuie ce înseamnă ca viața să fie în primul rând durere. Aceasta te acaparează și nu mai lasă loc pentru altele. Încet, treptat, am adăugat și alte schimbări stilului meu de viață, ce m-au adus mai aproape de persoana care îmi doresc să devin.

Care sunt componentele generale ale unui stil de viață sănătos?

Un stil de viață sănătos variază de la persoană la persoană în funcție de mai multe aspecte: preferințe, educație, ocupație, vârstă, etc. Dar există un ”miez” al acestui stil de viață sănătos care este universal valabil. Vă prezint mai jos în ce constă acest ”miez”.

  1. Alimentația echilibrată

Renunțarea la gluten, includerea alimentelor bogate în nutrienți esențiali, precum și limitarea consumului de alimente ultraprocesate și de zahăr. O cantitate moderată de mâncare. Diete de excludere pentru anumite perioade de timp, dacă este nevoie. Tot la alimentație voi include și apa: beți apă cât este necesar. Apă, nu alte licori!

Am scris despre zahăr în acest articol și în acesta.

Am scris despre importanța apei în acest articol.

Am scris despre dietele de excludere în acest articol și în acesta.

  1. Activitatea fizică regulată

Activități fizice, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, ciclismul, înotul, yoga sau practicarea unui sport. Fiecare ce poate și cum poate. Să fim conștienți de importanța mișcării și să o includem în rutina noastră zilnică și să o practicăm așa cum facem cu spălatul pe dinți sau dușul de dimineață.

Am scris despre mișcare în acest articol și în acesta.

  1. Odihna și somnul adecvat

”E bine să te trezești înaintea răsăritului, pentru că o astfel de rutină contribuie la sănătatea ta, la bunăstarea ta și înțelepciunea ta”, așa spunea Aristotel. Ideal este să dormim 7-9 ore pe noapte, să mergem la culcare între orele 21-23, și să ne trezim în zori, fără ceas.

Am scris despre rutina somnului și cum să îți începi ziua în acest articol, precum și în acest articol.

  1. Sănătatea mintală

”Am ales să fiu fericit pentru că îmi face bine la sănătate” spunea Voltaire. Ce a vrut să spună? Că există metode prin care ne putem destresa, iar astfel să devenim mai fericiți. Aceste metode ar trebui să ne devină practici zilnice: meditația, respirația profundă, yoga, plimbări în natură, deconectări periodice de la activitatea cotidiană. Putem face asta singuri sau ajutați de terapia psihologică.

Am scris despre acest subiect în articolul din acest link.

  1. Renunțarea la obiceiurile dăunătoare

Să renunțăm la fumat și să limităm consumul de alcool. Acestea sunt cele mai cunoscute obiceiuri dăunătoare.

Dar mai există și altele, mai puțin cunoscute, cum ar fi: statul prelungit pe scaun, folosirea în exces a ecranelor (telefon, televizor, laptop, tabletă), ruminația (concentrarea compulsivă asupra suferinței, în loc să cauți soluții) și necorelarea venitului cu cheltuielile (datoriile financiare din cauza cheltuielilor excesive).

  1. Menținerea greutății corporale sănătoase

Fiecare are o greutate la care se simte bine, așa că să ne cunoaștem și să ne menținem acea greutate. De asemenea, să ne păstrăm o masă musculară potrivită cu vârsta, înălțimea și eventualele probleme de sănătate avute.

Am scris despre importanța masei musculare în acest articol.

  1. Relațiile sociale

”Un suflet trist poate fi o armă la fel de letală ca un microb”, a spus John Steinbeck. Iar un suflet trist de obicei aparține unui om singur. Este important să ne conectăm cu cei din jur și să avem o rețea de sprijin. Omul este un ”animal social”, nu este făcut să fie singur. Suportul social joaca un rol extrem de important in sănătatea fizică și mentală.

Calitatea relațiilor pe care le avem este un bun predictor pentru calitatea vieții noastre. Adică dacă avem relații frumoase, bazate pe încredere, respect și atenție vom avea o viață plină de bucurie, iar dacă avem relații toxice, pline de certuri, invidie și indiferență, nici viața noastră nu va fi prea fericită.

Am scris despre relații în acest articol.

  1. Examenele medicale regulate

”Prevenția este mai bună ca tratamentul”, spunea Erasmus acum mai bine de 500 de ani. Cei cu boli autoimune știu la ce mă refer. Simțim starea bolii de obicei, știm când suntem în puseu puternic sau moderat, sau în remisie, dar e bine să ne facem controalele periodice, pentru a preveni exacerbarea bolii sau pentru a verifica eficacitatea tratamentului.

  1. Dezvoltarea vieții spirituale și intelectuale

Citiți, citiți, citiți! Prin citit cunoștințele și conștiința vi se vor extinde și veți percepe viața mai frumos și mai împlinitor. Citind devenim persoane mai bune și ne putem apropia de potențialul nostru maxim. Nu vom lăsa bolile să ne definească și să ne acapareze, ci vom extrage din ele doar experiența, ceea ce ne va face mai înțelepți.

Citiți articolul din link pe această temă.

**

Să fim recunoscători că trăim într-o epocă în care principala preocupare nu este supraviețuirea. Chiar dacă avem o boală autoimună, cu dureri, scăderea nivelului de energie și medicație uneori agresivă, tot ne putem dori să avem o viață împlinitoare, și nu doar să supraviețuim. Ne dorim să trăim frumos și cu sens. Iar asta ține în cea mai mare parte de noi, prin aplicarea acestor reguli de stil de viață sănătos. ”Corpurile noastre sunt grădinile noastre, iar voința noastră este grădinarul lor”, a spus William Shakespeare. Ne putem transforma corpul și mintea în așa fel încât viața noastră să fie plină de soare, bucurie și iubire!

”Un râs bun și un somn lung sunt cele mai bune remedii din cartea doctorului” Proverb irlandez