Terry Wahls, Amy Myers, Sarah Ballantyne. Cine sunt, ce au în comun și de ce oamenii cu boli autoimune ar trebui să știe despre viața și munca lor?
Toate 3 sunt medici și au boli autoimune (scleroză multiplă, Graves, psoriazis, lichen planus, Hashimoto). Ele au descoperit, independent una de cealaltă, cum își pot ține aceste boli în remisie cu ajutorul unui stil de viață sănătos, în particular cu ajutorul alimentației.
Fiecare dintre ele a alcătuit câte o dietă antiinflamatoare bazată pe principiul Dietei Paleo. Cele 3 diete sunt asemănătoare. În mare, se bazează pe reducerea până la eliminare a produselor procesate, a glutenului, a lactatelor, a uleiurilor din semințe și a leguminoaselor. Se pune accentul pe cât mai multe legume și frunze verzi, crude sau minim gătite, pe carne, organe, supă de oase și alte ingrediente care nu sunt folosite în alimentația obișnuită (gen drojdie inactivă, alge sau turmeric).
Propria mea dietă antiinflamatoare
Acum câțiva ani am început să mă informez ce înseamnă o dietă antiinflamatoare. Pe măsură ce citeam, implementam în stilul meu de viață ce găseam acolo. După un timp, eliminam ceea ce credeam că nu mi se potrivește și cerea un efort fizic sau mental prea mare, și păstram ceea ce observam că mi se potrivește. De exemplu, nu m-am putut obișnui cu niciun fel de smoothie, și am încercat multiple variante. Doar când văd poze cu un smoothie, ființa mea se revoltă, oricât de apetisant ar arăta. Mai bine ronțăi o tulpină de țelină, decât să o măcelăresc în blender. Nu merge și pace 😊.
În cea mai mare parte, organismul meu e încântat de alimentația antiinflamatoare. Mănânc cu plăcere multe legume și puține fructe, carne, organe și toate „ciudățeniile” antiinflamatoare. Și am intrat în remisie. Acum, după ultima evaluare a spondilitei, doctorul nici nu mi-a mai dat medicamente, pentru că analizele de inflamație sunt normale. Am alte medicamente, dar deocamdată pentru spondilită nu mai iau nimic. Nu mai am inflamație, doar degenerările rezultate în urma a peste 25 de ani de inflamație continuă, precum și cele din cauza vârstei.
Eu zic că a meritat să mă informez, să citesc și să experimentez pe mine ce au descoperit alții mai deștepți. Mi-am alcătuit o dietă antiinflamatoare proprie, bazată pe principiile alimentației antiinflamatoare. Este o dietă cu alimente care îmi plac și care îmi țin de foame, cu ajutorul căreia mă mențin la o greutate optimă și care m-a adus la remisie.
Există o dietă antiinflamatoare recomandată de medici?
Nu știu și nu e treaba mea de ce medicii nici măcar nu menționează despre ajustarea dietei. Sunt mulți bolnavi care urmează cu sfințenie doar ce le recomandă medicul. Ar fi util ca uneori, acesta să recomande și modificări în alimentație, dar în bolile autoimune acest lucru nu se întâmplă. Sunt recomandate ajustări alimentare în diabet, boli de stomac sau de inimă. Dar în continuare în medicina convențională nu se face o legătură între bolile autoimune și alimentația modernă.
Probabil că în spitale nu există fondurile necesare pentru a se asigura o alimentație cu carne și legume. Potrivit CNAS, alocația de hrană pentru pacienții spitalizați (copii și adulți), lăuze și însoțitori este de 22 lei/zi. Iar pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii, este 33 lei/zi.
Mă gândesc că ar fi nutriționiști, dieteticieni sau alți lucrători din nutriție dispuși să vină în saloanele de spital și să prezinte, pro bono, câteva principii alimentare de bază. Poate astfel nu vom mai mânca macaroane cu pâine, ne vom împrieteni cu legumele și vom elimina din vocabular acel „eu nu pot să slăbesc” pe care îl tot auzim în ultima vreme.
*
Nu este complicat să ai o dietă antiinflamatoare. Trebuie doar să îți dorești asta și să te informezi. Surse de informație sunt foarte multe. Și mai trebuie să fii curios și dornic să încerci. Ca un copil 😊.