Această rețetă de cataif fără gluten este o reinterpretare a rețetei originale de cataif. Tăițeii speciali pentru cataif sunt din grâu, așa că i-am substituit cu tăiței din orez, mazăre sau porumb, iar untul l-am substituit cu ulei de cocos. Am înjumătățit și cantitatea de zahăr.
Îmi place ce a ieșit. Cataiful este dulce, parfumat și foarte simplu de făcut. Asamblarea lui durează 15-20 de minute, iar coacerea încă 40-45 de minute. Din cantitățile de mai jos ies 6 porții mici, așa cum trebuie să fie desertul după un prânz copios.
Ingrediente
- 200 de grame de tăiței fără gluten, foarte subțiri, tip vermicelli sau fidea (eu am folosit de orez sau de mazăre cu porumb)
- 200 de grame de zahăr
- 450 de grame de apă
- 50 de grame de ulei de cocos
- 150 de grame de tofu dulce sau altfel de brânză dulce, ricotta sau mozzarela (opțional, merge și fără)
- Coajă rasă de la un sfert de lămâie
- O linguriță de esență de rom
- O linguriță de esență de lămâie
- 50 de grame de nuci măcinate (dacă ai fistic, e perfect, dacă nu, merg și nucile neaoșe)
Mod de preparare
Am pregătit siropul: am amestecat apa și zahărul într-o crăticioară și am pus crăticioara pe foc. Pentru cataiful ”original”, proporția este de o măsură de zahăr la o măsură de apă. Eu am scăzut cantitatea de zahăr și am folosit o măsură de zahăr la 2 măsuri de apă. Adică am măsurat cu același pahar apa și zahărul: 1 pahar de zahăr, 2 pahare de apă. Mi-a fost teamă că stric structura și gustul diluând siropul, dar nu a fost cazul, a ieșit perfect.
După ce siropul începe să fiarbă, am mai lăsat 2-3 minute, apoi am adăugat fideaua. De obicei fideaua de orez sau alt ingredient fără gluten se pune în apă caldă, fără să se aducă la fierbere. Dar în acest caz, zahărul din compoziție împiedică apa să se absoarbă, așa că i-am dat un boost, prin fierbere. Nu mult, 2-3 minute.
Am stins focul și am mai lăsat 7-8 minute. între timp, am pornit cuptorul și am setat temperatura la 180 de grade Celsius.
Am strecurat fideaua, păstrând siropul. Voi avea nevoie de el mai târziu. Am pus fideaua în vasul în care urmează să o coc în cuptor, iar siropul înapoi în crăticioară. Am folosit un vas yena de mărime medie.
Acum urmează o operațiune importantă, tăiatul fidelei în bucăți mici, cu ajutorul unei foarfeci. Credeți-mă, este importantă, odată am uitat să tai fideaua și mi-am pus sirop pe toată fața când am mâncat cataiful, pentru că fideaua fără gluten nu o poți tăia cu furculița sau lingurița când o mănânci, este foarte elastică. Nu omiteți această etapă.
Am pus uleiul de cocos peste fideaua caldă și am amestecat până s-a omogenizat bine. Acum se poate pune tofu sau altă brânză dulce, dacă ați ales să folosiți în rețetă. Eu am făcut și cu tofu, și simplă, a fost la fel de bună de fiecare dată. Am netezit compoziția și am dat vasul în cuptorul fierbinte.
**
Am lăsat în cuptor 40-45 de minute, până s-a rumenit un pic suprafața. Timpul de coacere depinde de tipul de fidea și de tipul de cuptor folosit.
Am încălzit siropul, pentru că se răcise între timp, am închis focul și am adăugat coaja de lămâie și esențele. Am turnat siropul aromat peste fideaua coaptă. Am pus și nucile măcinate pe deasupra.
Minunăția de cataif fără gluten este gata! Am mai lăsat-o câteva minute să se împrietenească aromele, apoi am tăiat-o cu ajutorul unei palete de silicon.