Terapia prin mișcare


Distribuie

Am scris de mai multe ori că mișcarea ajută să slăbești, să îți menții greutatea și să reduci durerea din articulații. Acum vreau să abordez mișcarea din altă perspectivă, cea a legăturii minte-corp.

Trauma

Am vrut să mă documentez cu statistici, dar m-am oprit când am citit că unul din 7 oameni a experimentat o tulburare mintală în anul 2019. Adică înainte de pandemie. Nu am găsit statistici din perioada pandemiei, sau după, dar nu e greu de ghicit ce se întâmplă acum. Și am mai găsit că jumătate din adulți au suferit o experiență traumatică de-a lungul vieții care au lăsat urme pentru multă vreme. Ei pot suferi de simptome precum anxietate, frică, flashback-uri, insomnie, comportamente autodistructive, iritabilitate, ostilitate, detașare emoțională sau izolare socială.

Mă gândeam cât de mulți oameni consideră că asta este normalitatea, să fii plin de frică și de ostilitate, să-ți sară țandăra din orice. Să fii mereu în defensivă și să nu ai încredere în nimeni. Să nu ai încredere în tine. Să îți faci rău singur muncind până la epuizare sau punând pe oricine sau orice înaintea propriei persoane pe scara de priorități.

Nu, nu aceasta este normalitatea. Normal este să îți simți oboseala din corp înainte să te doboare. Normal este să te privești cu drag în oglindă, să îți observi toate însușirile, fără să pui focus doar pe calități sau doar pe defecte. Să le observi că sunt acolo și să le accepți ca pe un dat. Normal este să nu te compari cu nimeni, să îi observi pe ceilalți așa cum sunt, fără să îi pui mai sus sau mai jos decât tine. Normal este să iubești tot ceea ce te înconjoară, fără condiții. Normal este să te îndepărtezi în liniște și fără ranchiună de oamenii, acțiunile sau lucrurile care nu te împlinesc. Normal ar fi să știm cum să abordăm răspunsul la traumă.

Stresul

Stresul este definit în dicționar ca: ”Termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave. Efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu. Ansamblul reacțiilor fiziologice prin care organismul uman răspunde unui agent stresant, încercând să se apere și să-și mențină echilibrul de bază”. Deci stresul este răspunsul la traumă.

Oamenii traumatizați tind ori să se închidă și să nu fie conștienți de senzațiile lor fizice, fie să devină copleșiți de acestea. Sistemul nervos este blocat în trecut și ei nu sunt capabili să simtă cu exactitate ceea ce se întâmplă în mintea și corpurile lor în momentul prezent. Amintirile evenimentelor trecute le activează în mod constant răspunsul la traumă, menținând tensiunea arterială ridicată, respirația superficială și mușchii încordați. Aceștia experimentează de obicei fie tensiune musculară cronică, fie amorțeală în anumite părți ale corpului, ceea ce duce la spasme musculare, fibromialgie, dureri de spate, migrene și alte tipuri de dureri cronice. Boli cronice… Stresul nu se produce doar în minte, ci este somatizat și în corp.

Ca răspuns la traumă oamenii învață să închidă zonele creierului lor în care se percepe starea internă și emoțiile, astfel încât să poată evita să simtă teroarea evenimentelor trecute. Sau dimpotrivă, să exagereze și să se sperie de orice senzație fizică, de exemplu o creștere a pulsului sau a temperaturii poate declanșa un atac de panică. Cum putem recunoaște aceste răspunsuri exagerate la stres, cum ne putem regla emoțiile și cum putem avea o viață normală?

Mișcarea

Terapia prin mișcare. Mișcarea ne aduce în prezent, ne ajută să ne conștientizăm corpul și starea, să ieșim din răspunsul exagerat la traumă, să eliberăm stresul. Atunci când facem mișcare reducem anxietatea, depresia și furia și creștem toleranța la durere, stima de sine, energia, capacitatea de a face față stresului și capacitatea de relaxare.

Nu trebuie să mergem la sală, să cheltuim sume mari pe abonamente, sau să facem antrenamente obositoare, să ne chinuim articulațiile și mușchii, ci dimpotrivă, studiile spun că mișcarea lentă, conștientă, ajută cel mai mult. Exerciții simple, de stretching, kinetoterapie, yoga sau pilates se găsesc gratuit pe Youtube sau alte canale și se pot face acasă, în ritmul propriu. Plimbările în natură sunt gratuite. Sau poți dansa prin casă cum te taie capul. Doar să te miști cu bucurie.

Atunci când ai o zi grea poate părea contraintuitiv să faci o plimbare sau să dansezi, dar încearcă și ai să vezi cum te vei relaxa. Îmi amintesc acum câțiva ani, într-o zi de august în care erau 42 de grade Celsius la umbră, am ajuns acasă plângând din cauza extenuării și a căldurii clocotitoare. Mi-am pus ”Maria, Maria” a lui Santana, m-am descălțat, mi-am turnat o sticlă de apă în cap și am început să cânt și să dansez prin curte, pe betonul fierbinte. M-am relaxat instantaneu.

Prioritizați mișcarea și faceți-o conștient și cu bucurie. Oamenii au fost creați din fabrică să se miște 16 ore pe zi, nu ar trebui să fie așa de greu să ne mișcăm. Mișcarea ne ajută atât fizic, cât și psihic să fim și să rămânem sănătoși.