Ce mișcare să fac dacă am spondilită?


Distribuie

Nu am fost niciodată un fan al sportului. Nici măcar în adolescență, în liceu mi se spunea ursulețul, eram îndesată și cu derriere-ul mare. Alergam 200 de metri în 5 minute și apoi cădeam lată. Și atunci aveam mușchi de muscă subnutrită, ca și acum. Dar întotdeauna mi-a plăcut să mă plimb, să merg pe jos kilometri întregi, în ritm moderat și pe suprafețe plane. Dacă mă duc la munte îmi amintesc de ursulețul din liceu, cu limba scoasă din cauza efortului.

*

Cineva mă întreba dacă e indicat să facem sport, noi, cei cu spondilită anchilozantă. I-am răspuns că nu e doar indicat, e obligatoriu. Sedentarismul și kilogramele în plus nu fac decât să accentueze durerile și anchiloza. Sigur, dacă sunt și alte afecțiuni, cum ar fi herniile, trebuie consultat kinetoterapeutul pentru a vedea ce tip de mișcare ar trebui evitat. Dacă avem dureri să facem mișcare? O să vă spun cum fac eu: în zilele când am dureri fac un set de exerciții pe care mi l-am alcătuit singură. Un amestec de yoga și kineto de vreo 30-40 de minute (depinde în ce ritm le fac), și după ce le fac, durerile se ameliorează simțitor. Dacă le fac zilnic nici nu mai apar acele dureri. Dar, na, lenea e mare.

Îmi amintesc că în primii ani de boală aveam dureri crunte și îmi era frică să mă mișc prea tare de teamă să nu le accentuez. Acum aș fi vrut să fi fost cineva care să îmi spună: „nu sta, dă-te jos din pat, întinde-te pe covor și mișcă-te! Chiar dacă doar te arcuiești ca o râmă, mișcă-te! O să doară ca naiba în primele minute, dar apoi te vei simți mai bine. Înainte de somn și după ce te trezești fă ceva exerciții de întindere, să poți dormi bine noaptea și să nu fi un urs înțepenit și morocănos toată ziua”.

*

Nici să ne obosim prea tare nu e bine. Corpul intră în avarie și mușchii din jurul zonei dureroase înțepenesc parcă strigând: pauzăăă, masaaaj, apă caldăăă, odihnăăă! De multe ori mi s-a întâmplat să înțepenesc în mers pentru că forțam articulația. Ea se apăra  cum putea, săraca, și era nevoie de câțiva pumni sau lovituri cu latul palmei ca să fac mușchiul să se miște.

Cele mai indicate sunt sporturile care nu solicită prea mult oasele și articulațiile, ca ciclismul și înotul. De evitat cele care implică țopăiala, gen tenis și alergat. Dar depinde de mulți factori: posibilități financiare și de timp, evoluția bolii, alte afecțiuni, vârsta, etc. Important e să te miști, indiferent cum o faci: sapi în grădină, mergi pe jos la serviciu, alergi cu copiii prin parc, urci scările la bloc, plimbi cățelul…

*

Mișcă-te. Omul e făcut din fabrică să se miște 16 ore pe zi, iar 8 să doarmă. Dacă stăm ore întregi înțepeniți pe scaun nu ar trebui să ne mire că avem dureri. Ar trebui să ne amintim asta. Și că alături de medicație, dietă și mindset-ul potrivit, mișcarea face parte din stilul de viață indicat pentru o persoană cu spondilită anchilozantă.