Masa musculară în menopauză


Distribuie

În dimineața zilei de 31 decembrie stăteam în pat, cu ceașca de cafeluță în mână și citeam pe Facebook rezoluțiile de an nou ale oamenilor. Ce își doreau pentru anul care stătea să înceapă, bazându-se pe experiența anului care tocmai se încheia. Erau rezoluții pline de emoții și de optimism. M-am oprit din citit și am privit pe fereastră. Cerul începea să se lumineze spre răsărit. Un nou început. Oare eu ce îmi doresc cel mai mult în anul ce vine? Ce să aleg din multitudinea de dorințe care mă animă? Ce este cel mai important pentru mine în viitorul apropiat?

Privirea mi-a căzut pe încheieturile mâinilor. Toate articulațiile acelea mici, oscioarele și tendoanele se ițeau curioase, acoperite cu un strat subțire de piele. Mi-am ridicat mâneca pijamalei până la cot și mi-am pipăit antebrațul. Oasele se simțeau foarte bine, doar cu un pic de cărniță pe ele. Am încordat mușchii. Care mușchi? Nu prea erau prin zonă. Atunci am știut care va fi rezoluția mea principală pentru anul ce vine: să îmi cresc masa musculară.

Masa musculară este mult mai importantă decât credem

Imediat am început să mă documentez despre importanța masei musculare, iar ceea ce am aflat m-a lăsat mută de uimire. Mușchii sunt mult mai importanți în economia organismului decât ne închipuim. Au rol multiplu, nu doar să ne susțină corpul și să ne ajute să desfacem capacul borcanului cu gem. Iată, pe scurt, cu ce se ocupă mușchii în organism.

  1. Funcționarea sistemului musculo-scheletic

Masa musculară este responsabilă pentru mișcare, stabilitate și postură. Musculatura ajută la păstrarea echilibrului și coordonării motorii, permițând efectuarea activităților zilnice.

  1. Protecție împotriva osteoporozei

În prezent, osteoporoza poate apărea la orice vârstă. Factorii precum dieta modernă, lipsa exercițiilor fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool și afecțiuni medicale cum ar fi unele boli autoimune, pot favoriza apariția osteoporozei la o vârstă mai tânără, nu doar la bătrânețe. Masa musculară stimulează creșterea osoasă și secreția de factori de creștere, iar presiunea mecanică exercitată asupra oaselor consolidează structura acestora.

  1. Accelerarea metabolismului

Masa musculară are un impact semnificativ asupra metabolismului. Mușchii sunt celule metabolice active care consumă energie într-un ritm mai ridicat decât alte țesuturi. Prin urmare, cu cât avem mai multă masă musculară, cu atât ritmul metabolismului este mai ridicat, ceea ce poate contribui la arderea caloriilor și la menținerea unei compoziții corporale sănătoase.

  1. Menținerea greutății corporale

Masa musculară contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Deoarece mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea, persoanele cu o cantitate mai mare de masă musculară au o rată metabolică bazală mai ridicată, ceea ce înseamnă că ard mai multe calorii în repaus decât cei cu mai puțină masă musculară.

  1. Protecție și prevenție a leziunilor

Masa musculară ajută la protejarea articulațiilor, oaselor și a altor țesuturi în timpul activităților fizice. Mușchii puternici furnizează suport și stabilitate, reducând riscul de leziuni și accidentări.

  1. Sănătatea generală

Masa musculară este asociată cu o serie de beneficii pentru sănătatea generală, cum ar fi îmbunătățirea funcției cardiovasculare, reducerea riscului de boli cronice precum diabetul de tip 2, menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control, creșterea densității osoase și susținerea sănătății mentale prin eliberarea de endorfine.

  1. Sănătatea picioarelor

În taoism, se spune că sănătatea picioarelor este cea mai importantă, deoarece acestea sunt considerate fundamentul echilibrului și al stabilității noastre. Taoiștii cred că picioarele sunt responsabile de susținerea întregului corp și de conectarea acestuia cu energiile terestre. Dacă picioarele nu sunt într-o stare bună, există riscul de dezechilibru energetic și instabilitate, care pot duce la probleme de sănătate.

În taoism se crede că picioarele sunt legate de elementul lemn în medicina tradițională chineză, care simbolizează creșterea, dezvoltarea și vitalitatea. Având picioare sănătoase și puternice, putem menține un echilibru mai bun în întregul corp și putem susține organismul în îndeplinirea funcțiilor sale. Mușchii asigură sănătatea întregului picior și a tuturor componentelor sale (unghiile, pielea, vasele de sânge și limfă, articulațiile și tendoanele).

Ce se întâmplă cu masa musculară în menopauză?

Masa musculară în menopauză este vitală. Este importantă nu doar în a arăta bine în pozele de pe Instagram, ci și în păstrarea posturii, asigurarea echilibrului, menținerea unei greutăți adecvate, diminuarea unor simptome supărătoare, ca de exemplu bufeurile și transpirațiile nocturne, reducerea riscului de boli cronice ”ale bătrâneții”, precum diabetul de tip 2, osteoporoza și afecțiuni cardiovasculare, menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control și susținerea sănătății mentale afectată de fluctuațiile hormonale.

Sunt în post-menopauză de 4 ani. La mine, cele mai rapide și drastice schimbări au fost cele ce implică pielea și masa musculară. Despre piele poate voi scrie altă dată. Este supărător din punct de vedere estetic, dar în ceea ce privește sănătatea, are impact doar psihic, nu e plăcut să vezi cum ți se ”ofilește” pielea atât de rapid. În privința mușchilor însă, este implicată sănătatea întregului organism.

După menopauză, femeile tind să piardă masa musculară într-un ritm mai accelerat decât înainte, în jur de 1-2% pe an. Pierderea masei musculare are un nume, se numește sarcopenie. Sunt 2 cauze principale pentru care se întâmplă acest lucru: scăderea nivelurilor de estrogen, progesteron și testosteron în corp și înaintarea în vârstă. La acestea se pot adăuga și alte cauze: bolile cronice autoimune, lipsa mișcării sau alimentația necorespunzătoare.

Pierderea masei musculare după menopauză este asociată cu o serie de consecințe negative pentru sănătate: creșterea riscului de obezitate, diabet de tip 2, osteoporoză, boli cardiovasculare și fragilitate. De asemenea, poate duce la scăderea metabolismului și la creșterea excesului de grăsime corporală. Toate acestea duc la o calitate a vieții scăzută în ultima parte a vieții, bătrânețea care se apropie cu pași repezi.

Se poate reface masa musculară în menopauză?

Dacă nu ați acordat atenție musculaturii în tinerețe, și doriți să vă asigurați o bătrânețe confortabilă din punct de vedere al sănătății, există o veste bună. Da, masa musculară se poate reface. După o perioadă de inactivitate, mușchii ajung în atrofie musculară, adică încep să se slăbească și să se reducă în dimensiune. Iar după menopauză, acest proces este accelerat din cauza pierderii secreției de estrogen și a înaintării în vârstă.

Cu toate acestea, masa musculară poate fi în mare parte recuperată, chiar și în menopauză, dacă suntem hotărâte, disciplinate și perseverente. Cum putem face asta, vedeți în articolul următor.