Este sezonul dovleacului. Îmi place mult dovleacul și îl prepar într-o mulțime de feluri. Iau un dovleac mare, îl porționez, iar o parte din el îl congelez, ras crud, pentru plăcinte, copt, pentru budincă sau tartă, cubulețe, pentru mâncărică sau supă, sau chiar felii, pentru copt în miez de iarnă.
Îmi place și crema de zahăr ars, dar fac rar. Are prea mult zahăr, și în plus, soțului meu nu îi place. Așa că o fac mai răruț, că-i mai drăguț 😊. Dar am găsit mai multe rețete cu diferite fructe, și mi s-a părut interesant să o fac așa, cu aromă de fructe. Pentru această rețetă de cremă de zahăr ars cu dovleac am vizualizat mai multe variante, și nu m-am oprit la niciuna. Am inovat un pic, am mai scos din zahăr, am pus o lingură de amidon, care să suplinească zahărul scos și am aromat cu scorțișoară, pe lângă vanilia care există deja în varianta clasică. Și bineînțeles, am înlocuit laptele animal cu lapte de cocos.
Când am gustat din crema de zahăr ars astfel făcută, mi s-a părut extraordinar de gustoasă, și am început să exclam: ”Mamăăăă, ce minunăție!” Soțul meu a venit repede în bucătărie, să vadă de ce strig așa. Se vede că l-am impresionat, că a cerut mintenaș o porție de cremă de zahăr ars cu dovleac!
Ingrediente
pentru 2 porții
- 170 de grame de lapte de cocos (sau orice lapte vegetal)
- 100 de grame de dovleac, copt în cuptor
- 1 ou
- 1 linguriță cu vârf de amidon de orice fel (sau orice mix universal sau de patiserie)
- 20 de grame de zahăr
- O linguriță rasă cu scorțișoară
- O linguriță cu esență de vanilie
Pentru caramel:
- 2 linguri de zahăr
- O lingură de apă
Mod de preparare
Pentru început, punem în cuptor o tavă cu apă și măsurăm ca vasul sau vasele în care vom coace crema de zahăr ars (vom vorbi despre ele mai jos) să se scufunde în apă până la jumătate. Pornim cuptorul la 200 de grade Celsius, cu focul sus și jos.
Începem pregătirea cu zahărul ars, sau mai bine spus, zahărul caramelizat.
Stabilim de la început în ce vom coace bunătatea de cremă de zahăr ars cu dovleac. Putem coace într-un sigur vas sau putem coace în 2 vase separate, câte o singură porție. Singura cerință este ca vasele să fie rezistente la coacerea în cuptor. Dacă avem o crăticioară mică, mică, putem face cele 2 porții direct în ea.
Eu am avut un vas de ceramică de 2 porții, rezistent la căldură. Nu am putut face caramelul direct în ea, așa că am pus pe foc zahărul și apa, într-o crăticioară. Am lăsat siropul să fiarbă până a început să devină auriu, apoi imediat l-am turnat în vasul de ceramică.
Pentru compoziție am procedat astfel: am pus în blender dovleacul copt, împreună cu jumătate din cantitatea de lapte de cocos. Am blenduit până am obținut o pastă fină, apoi am adăugat și restul ingredientelor.
Am turnat compoziția astfel obținută peste zahărul caramelizat și am pus vasul în apa caldă din tava din cuptor.
Am lăsat 45 de minute, până când suprafața cremei s-a întărit. Am scos vasul din apă, pe un tocător de lemn.
Acum avem mai multe variante:
- Lăsăm crema de zahăr ars să se răcorească puțin și o mâncăm caldă, direct din vas
- Lăsăm crema de zahăr ars să se răcorească puțin, o băgăm la frigider, acoperită, și o mâncăm rece, peste câteva ore sau a doua zi, direct din vas
- Lăsăm crema de zahăr ars să se răcorească puțin, o băgăm la frigider, acoperită, iar când este complet rece, o răsturnăm pe o farfurie și o mâncăm așa
Ce variantă credeți că am ales eu? 😊
Puteți vedea în videoclipul de mai jos, postat pe Youtube: