Este sezonul dovleacului și, ca în fiecare an, mă delectez cu multe feluri de mâncare, dulci sau sărate, din acest fruct. Îmi place foarte mult sub formă de budincă zemoasă, dar și sub formă de biscuiți sau plăcintă. Am făcut această rețetă de budincă de dovleac cu mere, dar și aceasta, cu dovleac și migdale. Aș fi vrut o budincă de dovleac și nuci, și nu mi-a fost greu să născocesc o rețetă pentru aceasta. Nu are făină, nici praf de copt, iar cantitatea de zahăr poate fi reglată în funcție de gustul propriu și de dulceața dovleacului folosit. O bunătate!
Ingrediente
- 1 kg de dovleac (cântărit fără coajă)
- 150 de grame de nuci măcinate grosier
- 130 de grame de zahăr
- 40 de grame de ulei de cocos
- 5 ouă
- 1 lingură de scorțișoară
- 1 lingură de esență de rom
- Un praf de sare
Mod de preparare
Dovleacul se curăță și se dă pe răzătoarea mare. Eu am folosit un dovleac din acela mare, foarte copt și un pic zemos, dar se poate folosi și dovleac plăcintar sau altfel de dovleac. Dovleacul ras se pune la călit într-o cratiță, la foc mic, împreună cu uleiul de cocos. Se amestecă încontinuu, altfel se va lipi. După 5 minute se pune și zahărul. Continuăm să amestecăm încă 2-3 minute, până când dovleacul începe să își lase suc. Se acoperă cratița cu un capac și se mai lasă pe foc încă 7-8 minute.
Se oprește focul, se scoate capacul și se amestecă din când în când, ca să se răcorească.
Spargem ouăle într-un castron și le batem bine cu un tel, împreună cu sarea.
Pornim cuptorul și îl setăm pe temperatura de 180 de grade Celsius.
După ce dovleacul s-a răcorit, îl răsturnăm în blender și îl mixăm până obținem o pastă. Punem și ouăle bătute, scorțișoara și esența de rom. Când și acestea sunt mixate în compoziție, adăugăm nucile tăiate grosier, mai dăm 2-3 pulsuri blenderului, și răsturnăm compoziția în formă, pe hârtie de copt. Eu am folosit o formă de tartă, rotundă, cu diametrul de 28 cm.
Dăm tava în cuptorul încins pentru 45-55 de minute, sau până suprafața devine tare. Nu are consistența unui pandișpan, ci este mai moale și mai zemos. Nici nu crește prea mult, este budincă, nu cozonac.