

Îmi place dovleacul. Abia aștept să vină sezonul lui și mă bucur ca un copil când merg în piață și văd tarabele pline cu dovleci de toate formele, mărimile și gusturile. Prepar dovleacul în multe feluri, de la supă de dovleac, până la plăcintă și budincă. De data aceasta am vrut să obțin o tartă fără gluten cu piure de dovleac, o tartă fină, cremoasă, din ingrediente sănătoase, care se potențează unul pe altul. Așa că m-am pus pe experimentat și am obținut rezultatul de mai jos.
Ingrediente
Pentru crustă:
- 100 de grame de făină de orez
- 50 de grame de făină de cocos
- 50 de grame de amidon de tapioca
- 100 de grame de ulei de cocos
- Un ou
- Un praf de sare
- 3 linguri de apă rece
Pentru umplutură:
- 500 de grame de piure de dovleac
- 200 de grame de cremă sau lapte gras de cocos
- 1 lingură de zahăr (sau după gust)
- 1 lingură de amidon de tapioca
- 1 linguriță de agar-agar
- 1 lingură rasă de scorțișoară măcinată
- 1 pliculeț de zahăr vanilat (sau o linguriță de esență de vanilie)
- Un praf de sare
Mod de preparare
Din aceste cantități am făcut 2 mini-tarte de 15, respectiv 18 cm, dar se poate face și o tartă mai mare, de aproximativ 25 cm.
Pentru început, m-am ocupat de piureul de dovleac. Vă recomand să îl preparați acasă, este foarte simplu. Cea mai grea cerință aici este să aveți destulă forță să hăcuiți dovleacul 😊. Piureul se prepară din dovleac copt în cuptorul încins pe treapta medie, până intră furculița în el. Această operațiune durează în jur de 30 de minute, depinde de soiul dovleacului. Eu am copt dovleacul cu o zi înainte.
Dacă aveți dovleacul gata copt sau totuși decideți să folosiți piure din conservă, vă puteți ocupa acum de crustă.
Iată cum am făcut eu: într-un castron mare am amestecat făinurile cu sarea, iar în alt castron am bătut oul, apoi am pus uleiul de cocos lichid și am amestecat cu un tel manual până am obținut o cremă. Se poate folosi și un mixer. Am răsturnat crema peste amestecul de făină. Am amestecat cu o lingură până am obținut un aluat nisipos. Am pus și apa rece, după care am abandonat lingura și am frământat aluatul cu mâinile. Nu vă faceți iluzii, nu se leagă, este tot nisipos. Dar, strâns în mână, se menține într-un bulgăre, care se sfărâmă la atingere.
Am răsturnat ”nisipul” în tavă, apoi, cu răbdare și cu ajutorul degetelor, l-am întins pe fundul tăvii, urcând și 2-3 cm pe peretele tăvii. Am nivelat frumos marginile, tot cu degetele, și am dat tava la frigider pentru 20-30 de minute.
Am pornit cuptorul și l-am setat la temperatura de 175 de grade Celsius. După ce s-a încins, am scos tava cu crusta de la frigider, am înțepat aluatul cu furculița în câteva locuri, și am dat la cuptorul încins pentru 20 de minute. Am scos din cuptor și am lăsat să se răcorească un pic crusta, timp în care am preparat umplutura.
**
Umplutura am preparat-o în blender, astfel: am pus în vas bucățile coapte de dovleac și crema de cocos. Am mixat până am obținut un piure gros, vâscos. Am adăugat și restul ingredientelor și am mai mixat până la omogenizare.
Am vărsat conținutul vasului într-o crăticioară pe care am pus-o pe aragaz, la foc mic. Am amestecat încontinuu cu o spatulă de silicon, având grijă să desprind compoziția de pe fundul crăticioarei. Există riscul să se prindă și să se afume. Deci, nu am contenit cu amestecatul. Când a început să fiarbă, am mai lăsat 1-2 minute pe foc, tot amestecând încontinuu, apoi am oprit focul și am răsturnat umplutura în crusta răcorită.
Am lăsat 30 de minute să se răcească un pic, apoi am băgat tarta la frigider. După 2 ore era deja închegată, dar recomand un minimum de 4 ore înainte de a o tăia. Se taie frumos, crusta are o textură sfărâmicioasă, iar umplutura este cremoasă, cu ținută.
Această tartă fără gluten cu piure de dovleac se păstrează la frigider, descoperită, pentru 1 zi, două. Dacă vreți să o păstrați mai mult, cel mai bine este să o puneți într-un recipient închis ermetic, altfel se usucă.