Negresă fără gluten


Distribuie

Fac parte din procentul destul de mic de femei care nu poftesc la ciocolată. Îmi plac dulciurile, dar dacă mă pui să aleg dintre ciocolată, pe de o parte, și pe cealaltă parte îmi pui un chec sau alt pandișpan, înghețată, plăcintă sau cremă de zahăr ars, ciocolata nu va ieși niciodată câștigătoare.

Dar acum câteva zile aveam poftă de negresă. Și nu orice fel de negresă, ci una cu foarte multă ciocolată. Mi-am amintit că una dintre primele mele rețete de pe site a fost cea de negresă fără gluten exact așa cum aveam eu poftă, cu bucăți mari de ciocolată prin ea. Mi s-a părut că am complicat prea mult rețeta acum 10 ani, când am conceput-o, așa că am modificat-o, făcând-o mult mai simplă. Și iată, mai jos, cum arată acum.

    Ingrediente

    • 300 de grame de ciocolată, la alegere (eu am folosit o ciocolată de menaj, fără lapte, cu 80% cacao)
    • 3 linguri de cacao
    • 2 ouă mari sau 3 mai mici
    • 1 linguriță praf de copt
    • 3 linguri cu vârf de făină fără gluten (de mei, orez sau chiar un mix universal)
    • 3 linguri de zahăr (alb, brun, brut, de cocos)
    • 1 lingură de ulei de cocos lichid
    • Arome la alegere (eu am pus zahăr vanilat și esență de rom)
    • 3 linguri de apă
    • un praf de sare

    Mod de preparare

    1

    Am pornit cuptorul și am setat temperatura pe 180 de grade Celsius.

    Am mărunțit ciocolata, întâi cu ajutorul unui cuțit, apoi am dat-o prin blender. Era o ciocolată destul de densă, tare. Nu am transformat-o în pulbere, ci am lăsat bucăți destul de mari, cam de mărimea unui bob de mazăre, sau chiar mai mari. Astfel, textura negresei este una cu bucăți crocante, delicioase.

    Într-un castron mare, am amestecat făina, cacao, praful de copt, zahărul, zahărul vanilat.

    Într-un alt castron, am bătut ouăle, împreună cu sarea, uleiul de cocos lichid, esența de rom și cele 3 linguri de apă.

    Am turnat amestecul lichid peste cel uscat din castronul mare și am amestecat bine. Apoi am pus și ciocolata mărunțită.

    Rezultatul este un aluat semilichid, pe care l-am turnat în tava tapetată cu hârtie de copt în strat subțire de două degete, și l-am băgat în cuptorul încins.

    Am lăsat bunătatea de negresă fără gluten la cuptor pentru 30 de minute. Este gata atunci când marginile se închid ușor la culoare. Nu se lasă mai mult, chiar dacă pare moale, pentru că se va arde pe fund. După ce se răcește, va avea o textură fermă, ciocolătoasă, cu bucăți mai tari și alte bucăți mai moi, un pic umede.

    Această negresă fără gluten se poate tăia în bucăți mici atunci când este complet rece, și se poate păstra multe zile, în frigider, într-o caserolă acoperită.