

Această plăcintă este o reinterpretare a plăcintei cu brânză de vaci pe care o făceam înainte. Compoziția umpluturii este diferită de cea de cheesecake, pentru că am vrut să semene cu un mascarpone gras, dar ușor, nu așa de dens ca la cheesecake, unde umplutura e mai puțin grasă, dar amidonoasă. Din nou degustătorii mei au zis să las gluma și să mărturisesc ce brânză am folosit, pentru că sigur că e brânză, arată ca brânza, are gust de brânză, deci sigur e brânză. Nu e brânză, sunt migdale .
Ingrediente
Pentru umplutura de mascarpone:
- 200 de grame de migdale
- 150 de grame de ulei de cocos
- 150 de grame de apă
- 100 de grame de zahăr alb
- 4 ouă
- Câte o linguriță de esență de rom și lămâie
Pentru foaia de plăcintă:
- 8 linguri de apă
- 5 linguri de ulei de cocos
- O lingură de zahăr
- O linguriță de praf de copt
- O lingură de tărâțe de psillyum (înmuiate în 5 linguri de apă)
- Un praf de sare
- Făină fără gluten cât cuprinde
Mod de preparare
Cum pregătim umplutura: punem migdalele la înmuiat pentru 24 de ore, le spălăm bine, apoi le scoatem pielița. Le spălăm iar. Le punem în blender împreună cu cele 150 de grame de apă și mixăm până obținem o pastă. Punem pe rând ouăle, zahărul, uleiul de cocos, iar la sfârșit esențele.
Pentru aluat: amestecăm într-un castron mare apa, uleiul de cocos, tărâțele înmuiate, sarea, praful de copt și zahărul, omogenizăm bine, pentru că tărâțele tind să se aglomereze, apoi punem făina, puțin câte puțin, până obținem un aluat vârtos, tocmai bun de trântit pe blatul de lucru și de întins frumos cu sucitorul. Nu am scris cantitatea exactă de făină pentru că putem folosi mai multe tipuri de făină fără gluten și fiecare absoarbe diferit apa. Dacă am pus în compoziție tărâțe de psillyum aluatul se va lega indiferent de tipul de făină folosit. Putem pune făină de orez (e neutră la gust), de hrișcă sau năut (sunt gustoase, dar au o culoare cenușie), de mei (în amestec cu altceva, pentru că e un pic amăruie), de cocos (doar ca ”mâna a doua”, adică într-un amestec, pentru că e foarte ”setoasă” și un pic înecăcioasă dacă o folosim singură, dar e foarte gustoasă), sau chiar mixuri de diferite tipuri. Împărțim aluatul în două bucăți, le întindem pe rând cu sucitorul și apoi le rulăm pe sucitor și le derulăm în tavă. Eu am o tavă mică, pătrată, cu latura de 22 cm, dacă aveți o tavă mai mare va trebui să redimensionați cantitățile ingredientelor. Așezăm prima foaie, apoi turnăm umplutura, care este foarte lichidă. Va trebui să fim foarte atenți atunci când așezăm a doua foaie, pentru ca aceasta să nu se scufunde în umplutură. O facem un pic mai mare decât tava și apoi așezăm încet marginile. Dăm tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade și o ținem 30 de minute. După ce o scoatem din cuptor o lăsăm să se răcească acoperită cu un prosop, ca să nu se usuce, apoi o putem tăia. E o minunăție, fragedă, gustoasă, aromată și potrivit de dulce.