

Nu cu mult timp în urmă, ca să te poți informa, trebuia să mergi direct la sursă. Să mergi la bibliotecă, să cauți o anumită carte, să o împrumuți și să scoți notițe din ea pe caiet. Să mergi la medic, și doar de acolo să afli amănuntele despre boala pe care o ai, medicamentele pe care le iei și conduita de viață pe care să o urmezi. Sau ascultai ce zice mama, vecina de la 3 sau colega de serviciu.
În epoca actuală, nu este greu să găsești informații, ci este greu să găsești informații pertinente, care să fie bune pentru tine, și să faci deosebirea între informațiile care se bat cap în cap. Poți fi copleșit de multitudinea de informații, și, dacă nu poți alege ceva, poți renunța cu totul la o acțiune. Îți este teamă că vei alege greșit, ceea ce îți declanșează o stare de anxietate. Sau poți alege o variantă care nu îți servește, ba dimpotrivă, îți provoacă rău sau chiar pierderi materiale. Și atunci ce poți face? Aici intervine gândirea critică.
A noua componentă generală a unui stil de viață sănătos, așa cum îl văd eu, este ”Dezvoltarea vieții spirituale și intelectuale”. Gândirea critică este o parte importantă a vieții intelectuale. Ea ne permite să ne adaptăm mai ușor la schimbările inerente și să ne rezolvăm problemele în mod eficient, iar astfel ne putem bucura de viață așa cum este.
Ce este gândirea critică?
Gândirea critică este gândirea clară, rațională și liberă. Ea nu se bazează pe acumularea de informație, ci pe dezvoltarea capacității de a procesa informația. Este capacitatea de a trece informația prin filtrul tău personal și de a stabili dacă îți folosește sau nu. Înseamnă (dar nu neapărat) să poți discerne între adevăr și minciună.
Gândirea critică nu înseamnă a critica pe cineva, ci înseamnă să te plasezi undeva deasupra și să gândești, să analizezi fără părtinire un anumit subiect, adică fără să fii într-una dintre tabere, să îți lași mintea liberă.
Potrivit lui Socrate, gândirea critică înseamnă să pui întrebările potrivite pentru a primi răspunsul corect.
Să zicem că te doare capul. Intri pe Google, introduci ”de ce mă doare capul”, dai enter, iar ce citești acolo îți provoacă o durere de cap și mai mare 😊. Poți avea de la tensiune arterială la cancer cerebral. Dar dacă ai gândire critică, începi să îți pui întrebări. Cât de tare mă doare capul? Ce am făcut în ultimul timp, ce ar putea să îmi dea dureri de cap? Oare dacă iau un antinevralgic îmi trece? E prima oară când mă doare capul așa de tare, oare nu ar fi oportun să merg la Urgențe? Cum mă doare, unde, în ce poziție?
Dar dacă ai o boală autoimună?
Dacă ai o boală autoimună și cauți informații, găsești tot felul de site-uri care îți promit vindecarea, pilule sau diete miracol, analize costisitoare și ești bombardat cu reclame la unguente minune care îți iau durerea cu mâna. Cu ajutorul gândirii critice, începi să îți pui întrebările potrivite, să cauți review-uri ale unguentelor, informații despre vânzător, citești despre autorul cărții care promite vindecarea, îl cauți pe net, pe Facebook, vezi ce zic oamenii despre el.
De exemplu, v-am tot povestit despre Dr Terry Wahls. Are scleroză multiplă și povestește cum a ajuns dintr-o persoană cu dizabilitate, în scaun cu rotile, din nou un om normal, care merge cu bicicleta și muncește în clinica sa. Pare o poveste miraculoasă, incredibilă, nu-i așa? Mergi pe site-ul ei, vezi munca depusă, studiile finanțate de către terți care îi susțin spusele, citești cărțile ei, vezi că nu promite niciun miracol, ci te pune la muncă, cu explicații științifice. Vezi că a apărut în emisiuni serioase. Și mai vezi că are o afacere bine pusă la punct, din care scoate bani. Pentru că are nevoie de bani ca să trăiască bine, dar și ca să aducă alinare celor cu boli autoimune. Banii sunt un mijloc necesar și indispensabil pentru a face asta.
Asta înseamnă gândire critică. Mai jos vă spun cum îmi folosesc eu gândirea critică atunci când caut informații.
Pe cine nu ascult și nu urmăresc?
- Pe cei care se hrănesc cu bârfă. Dacă cineva își dă cu presupusul despre viața și acțiunile altora, analizând malițios și în amănunțime ce au făcut alții, nu am ce învăța de acolo.
- Pe cei care au un discurs plin de ură, dispreț și/sau superioritate. Indiferent cât ar fi ei de experți în domeniul lor, dacă se pronunță cu ură asupra unui om, lucru, metodă, societate, nu mă interesează să îmi murdăresc conștiința cu o asemenea atitudine. Nu aș putea învăța de la el decât ceea ce propovăduiește: ură, dispreț, superioritate.
- Pe cei foarte vehemenți sau exaltați. Cei care îmi spun că doar așa se poate face și nu altcumva, faceți ca mine și veți pluti pe norișori roz, toate problemele voastre se vor rezolva! Uraaa! Nu, mulțumesc.
- Pe cei care vor să mă ”recruteze”, să mă facă să îi urmez. Adică acei guru providențiali, carismatici, care știu tot, pot tot, iar tu nu poți face decât să calci pe urmele lor, fără să îți formezi propria părere, doar să faci parte din turmă. Din nou: nu, mulțumesc.
Pe cine ascult și urmăresc?
- Pe nimeni în totalitate. Nimeni nu poate ști totul despre ce am eu nevoie în viață, și nimeni nu are în totalitate dreptate. Nici măcar eu nu am în totalitate dreptate despre viața mea 😊. Ascult podcasturi de la realizatori diferiți, pe teme diverse. Citesc destul de mult, nu atât de mult pe cât mi-aș dori.
- Când mă documentez pentru postări și articole, de obicei merg spre surse oficiale. În media românească mi se pare greu să găsesc surse veridice. Când dau o căutare despre informații medicale, de exemplu, la o primă căutare apar în moțul primei pagini din Google site-uri ale unor farmacii, spitale și clinici private sau magazine de vânzare cu amănuntul. Ei au doar informații generaliste, luate aiurea de pe alte site-uri generaliste de limbă engleză, franceză sau italiană, de multe ori trecute superficial prin Google Translate. Așa că merg direct pe limba engleză și găsesc informații pertinente de pe site-uri medicale sau guvernamentale.
- Mai folosesc și Chat GPT, dar acolo este nevoie de mare atenție cum pun întrebările. Este nevoie să cunoști ceva din domeniul din care întrebi, altfel roboțelul poate bate câmpii cu grație 😊.
**
Gândirea critică ne oferă instrumentele necesare pentru a ne forma propriile opinii, pentru a lua decizii informate și pentru a ne dezvolta ca indivizi independenți și responsabili. Te invit să reflectezi asupra propriilor procese de gândire și să vezi cum îți poți îmbunătăți gândirea critică. Ascultă pe toată lumea, dar ia-ți propriile decizii. Citește cât poți de mult, și astfel vei înțelege cum gândesc alții. Ascultă emisiuni, podcast-uri diverse, și vezi ce spun oameni cu puncte de vedere diferite referitor la o anumită temă. Nu crede pe nimeni, doar ascultă. Abia apoi fă-ți propria opinie. Fiecare pas pe care îl faci în direcția înțelegerii acestui instrument util, numit gândirea critică, te apropie de o înțelegere mai profundă a vieții, a oamenilor, a ta și a lumii în general.