În limba engleză există 2 cuvinte pentru ”vindecare”: cure și healing. ”Cure” indică vindecarea fizică, setată pe organul afectat, de obicei cu ajutorul medicamentelor. Adică așa cum cunoaștem noi vindecarea și așa cum este învățată în școlile de medicină. ”Healing” implică un proces mai laborios, mai complex de vindecare a întregului, pentru că ”întregul” este dezechilibrat și de acolo pornește și se alimentează boala. Se bazează pe o alimentație adecvată, managerierea stresului, vindecare emoțională și multe alte abordări holistice. Toate acestea pot părea ciudate și mâncătoare de timp dacă îți dorești doar o vindecare rapidă a organului afectat.
Există ”cure” fără ”healing” și există ”healing” fără ”cure”. Poți înțelege asta dacă ești implicat în procesul de ”healing”. Dar dacă ești setat pe ”cure” este mai greu să pricepi că o boală autoimună va fi cu tine toată viața și nu o poți vindeca.
În limba română nu avem o asemenea rafinare a cuvântului ”vindecare”. Nu înțelegem, mulți dintre noi, cum ne putem vindeca dacă markerii de boală sunt încă prezenți și mai avem unele simptome ale bolii. Păi aia nu e vindecare, nu? Atunci la ce bun?
De ce să ne dorim ”healing”?
Pentru că ne vom simți mai bine cu noi înșine, cu ceilalți, cu acțiunile lor, putem înțelege mai bine viața și oamenii. Dacă avem o boală autoimună vom înțelege că nu există ”cure”, dar vom învăța să trăim cu ea. Vom deține noi puterea asupra ei și nu invers. Vom încetini spirala bolii, în care pierdem abilități, avem dureri, ne pierdem capacitatea de a munci și de a face lucruri normale, pe care le puteam face înainte. Vom încetini progresul bolii și ne vom bucura de viață învățând să trăim cu boala. Ne vom adapta la noua situație, acceptând-o. Vom învăța noi abilități (de alimentație, de înlăturare a stresului, de conectare cu ceilalți, de iubire și iertare).
Și totuși, unii zic că există vindecare
Remisie (de fapt corect gramatical este ”remisiune”) – Ameliorare sau dispariție temporară a manifestărilor unei boli (conform dex-online). Remisia este specifică bolilor cronice, din care fac parte și bolile autoimune. Către remisie ar trebui să tindem atunci când ne gândim la ”vindecare”, noi, cei cu boli autoimune. Face parte din procesul de ”healing”.
Și eu am crezut că m-am vindecat atunci când am intrat în remisie. Privind retrospectiv, de fapt îmi era teamă de ziua când boala va reveni, voiam să mă agăț de fiecare zi bună, fără dureri, pe care o aveam. Și boala a revenit. Dar între timp începusem să zgârii încet suprafața încăpățânării și neștiinței mele, începusem să învăț despre ”healing”. În definitiv ce mă băgase în remisie nu fuseseră medicamentele, ci dieta fără gluten, o abordare holistică, spre care nu fusesem îndrumată de medici.
Revenirea bolii nu a însemnat că m-am întors la durerile atroce de dinainte de remisie, ci că simptomele au reapărut. Am avut un puseu puternic, apoi mi-am recăpătat echilibrul prin abordarea de tip ”healing”. Asta a însemnat că am reînceput medicația, dar în paralel am menținut dieta fără gluten. La care am adăugat o perioadă de Protocol Autoimun și am lucrat la mentalitate și la stilul de viață sănătos.
Niciun medic nu ne va spune că o boală autoimună are vindecare, și ar avea dreptate. Dar putem avea o viață frumoasă și bogată și cu o boală autoimună. Să ascultăm ce au de zis medicii, dar să nu le dăm lor puterea. Noi avem puterea în viața noastră, putem învăța lucruri noi, putem citi prospectele medicamentelor prescrise înainte de a accepta să ni le administrăm, putem căuta alternative, putem încerca lucruri pe care nu ni le-au prescris medicii, ca o dietă sănătoasă, suplimente, sport și altele. Medicina modernă salvează multe vieți, dar în cazul bolilor autoimune deocamdată nu poate trata decât simptomele, nu au găsit ”cure”.
Veți găsi pe internet cărți și articole cu titluri răsunătoare, de tipul ”Cum mi-am vindecat boala autoimună!”, ”Bolile autoimune au vindecare!”. Parcurgându-le veți înțelege că de fapt este vorba despre remisie, nu vindecare. Sunt reclamă falsă, clickbait, care profită de suferința și disperarea oamenilor.
Care sunt primii pași către ”healing”?
- Pentru început permite-ți o perioadă de doliu, în care să jelești pierderea. Pierderea vieții așa cum o știai până la declanșarea bolii, a sănătății, a libertății fizice (dacă ai o boală debilitantă, în care depinzi de ajutorul altor oameni). Permite-ți să îți pierzi încrederea pentru o perioadă (în tine, în Dumnezeu, în viitor, în oamenii care nu te înțeleg). Permite-ți să fii furios, să plângi.
- Dacă ai deja un diagnostic, ridică-te de jos, scutură-te de praf și începe noua ta viață. Dacă încă nu ai un diagnostic, acum ar fi bine să începi să cauți unul. Să te informezi asupra medicilor și ramurilor medicale care te-ar putea ajuta. Înțelege-ți boala, în ce constă, manifestări, prognostic, abordarea alopată, medicație.
- Și acum… Let the healing begin! Informează-te ce te-ar putea ajuta să te vindeci, în paralel cu medicația. Mișcarea (testează-ți nivelul de toleranță la diferite sporturi, plimbări, streching acasă, etc). Alimentația (testează pe pielea ta diferitele diete antiinflamatoare existente). Odihna, somnul corect și suficient. Sănătatea emoțională (învață cum să iubești și cum să te iubești, conștientizarea și vindecarea traumelor, cum să îți înțelegi și controlezi emoțiile negative, și multe altele).
- În timp modul tău de a gândi și de a simți se va schimba. Nu îți vei mai plânge de milă, nu vei mai da vina pe alții, vei învăța să îți asculți corpul și să îl iubești. Te vei putea ajuta și îi vei putea ajuta și pe alții să ajungă la același nivel de înțelegere și compasiune.
Procesul de ”healing” este o misiune personală pentru toată viața, în care te dezvolți continuu. Este ca o scară către infinit, pe care urci treaptă cu treaptă, și uneori te bucuri de progres, alteori cobori o treaptă, iar în unele cazuri rămâi prea mult pe o treaptă și îți amintești frustrarea, furia și durerea de la care ai pornit. ”Healing” este un proces continuu de evoluție care transcende vindecarea trupească și care te transformă în întregime.
V
Să fie cu folos!
Mulțumesc frumos pentru sfaturi.
Să fie cu folos!