În ultimul timp ni se spune că a face 10000 de pași pe zi este tot ce ne dorim în viață. Panaceul universal care va vindeca omenirea. Hai să vedem ce înseamnă asta. S-a demonstrat științific că minimum de pași făcuți zilnic pentru sănătate este undeva în jur de 8000. Acei 10000 este un număr rotund care prinde mai bine la public. În lumea modernă media pașilor zilnici este în jur de 3-4000, așa că studiul acela are un rol bine definit. Nu ne mișcăm îndeajuns. Nu ne mișcăm aproape deloc.
Este adevărat că trebuie să ne mișcăm zilnic? Da, este adevărat. Omul este făcut din fabrică să se miște, nu să stea lipit de scaun sau de canapea. Dacă eram concepuți așa, aveam rădăcini. Statul pe scaun este nefiresc pentru om, afectează coloana vertebrală, predispune la obezitate și la cohorta de boli pe care aceasta le poate declanșa: boli metabolice, diabet, boli cardiovasculare, depresie și alte disfuncții. Dar la fel de adevărat este că ar trebui să ne bucurăm de ceea ce facem.
Ca ceva să aibă efect benefic asupra noastră trebuie ca acel ceva să ne placă. Este valabil pentru mișcare, dar și pentru mâncare, pentru oamenii care ne înconjoară, și pentru gândurile care ne locuiesc mintea. Dacă urâm ceea ce facem, dacă mâncăm în scârbă mâncare ”de regim”, dacă nu ne plac oamenii cu care ne însoțim, credeți că toate astea au un efect benefic asupra noastră? Dacă urâm mișcarea, dar totuși ne mișcăm, pentru că nu avem încotro sau ne mișcăm pentru că așa ni s-a spus că este bine, mușchii noștri vor fi încordați, tensionați, iar acea mișcare ne va face rău.
Dacă facem efort fizic la locul de muncă înseamnă că facem mișcare?
Știți filmele alea de la Hollywood, în care apare un tăietor de lemne plin de mușchi bine reliefați, cu pielea strălucind și pleznind de sănătate, după care suspină doamnele? Ei bine, așa ceva nu există. Tăietorii de lemne adevărați sunt un pic plinuți, ca să reziste muncii grele și ”un pic” alcoolici, din cauza mediului dur în care trăiesc. Mușchii ăia hollywoodieni sunt formați cu grijă la sală, unde sunt lucrați temeinic, unul câte unul, și mai este adăugată și niște pudră proteică, ca să îi umfle să arate așa. Un pic de peeling și cremă hidratantă, ca să strălucească frumos pielea ”asudată”, și gata tăietorul de lemne sexos.
Cam așa este și mitul că ajunge să facem 10000 de pași pe zi și vom fi într-o formă perfectă. În lumina acestei afirmații, poștașii ar trebui să fie cei mai sănătoși oameni din lume. Maseurii ar trebui să fie plini de mușchi, la fel ca tăietorii de lemne din filme. Păi nu fac ei muncă fizică toată ziua?
Nu e chiar așa. Ca acei 10000 de pași să aibă efect benefic, ar trebui să te bucuri de ei. Să te miști conștient. Să îți placă să îi faci. Să te plimbi prin locuri frumoase sau să mergi la sală. Mintea ta să știe că mișcarea aia îți face bine. Iar când te întorci acasă să nu te îndopi cu o prăjitură drept răsplată că ai făcut 10000 de pași. Dar asta e altă discuție.
Credeți că poștașii se bucură de plimbare? Nu am fost poștaș, dar am făcut muncă de teren mulți ani și am urât zilele în care mergeam prin ploaie, viscol sau căldură de 40 de grade. Mă uitam pe ferestre la oamenii care își beau cafeaua la căldură și adăpost, în casă, simțindu-mă ca ultimul pisoi abandonat într-un coș de gunoi. Am plecat de acolo pentru că nu mai făceam față fizic și psihic, deși beneficiile salariale erau foarte bune. Nu, nu eram cea mai sănătoasă ființă de pe fața pământului atunci, nu eram suplă, tonifiată și pozitivă.
Cum să facem 10000 de pași pe zi și să ne și placă?
Hai să ne gândim la un obicei zilnic. Spălatul pe dinți. Dușul de dimineață. Cafeluța. Vânturatul facebook-ului. Țigara de după prânz. Ați înțeles despre ce este vorba. Chestii pe care le facem zilnic și la care ne-ar fi greu să renunțăm, pentru că sinapsele noastre au construit bulevarde speciale pentru ele, bulevarde mărginite de garduri înalte, ca să nu încercăm să ne aventurăm dincolo de ele. Adică suntem dependenți.
Când auzim cuvântul ”dependență” ne gândim imediat că este ceva negativ. Dar ce e negativ în a fi dependent de spălatul pe dinți și dușul de dimineață? Hai să facem și din mersul pe jos o astfel de dependență. Să căutăm orice motiv să mergem pe jos, așa cum facem cu vânturatul pe facebook: suntem în autobuz? Scoatem telefonul și intrăm pe facebook, sau instagram, sau tiktok sau orice rețea din asta adictivă o mai fi. Suntem la masă cu iubita sau iubitul? Tot ne vine să mai aruncăm un ochi în telefon, iar când se duce la baie deschidem repede facebook-ul.
Toate aceste rețele sociale sunt construite intenționat să dea dependență, așa că a ”construi” o dependență din mersul pe jos poate fi un pic mai dificil, dar nu imposibil.
Să ne dăm timp pentru mișcare.
Nici asta nu este imposibil. Evaluează cu atenție și obiectivitate unde poți insera timpul pentru mers pe jos și îl vei găsi.
Lasă mașina acasă.
Desigur, poți face asta doar dacă jobul tău nu depinde de mașină sau este departe și nu ai alt mijloc de transport până acolo. Dar dacă poți merge cu un mijloc de transport în comun, fă-o. Astfel, poți coborî mai devreme din autobuz sau metrou și te poți bucura de plimbarea până acasă. Poți schimba ruta de mers pe jos periodic, poți privi natura sau vitrinele magazinelor, casele, copacii.
Ai de mers doar câteva stații cu autobuzul?
Fă-le pe jos. Pune punctul 1 în aplicare și bucură-te de mișcare.
Ai un cățel?
Nu îl scoate doar în fața blocului, du-l în parcul din apropiere și răsfățați-vă amândoi cu o plimbare lungă.
Te întâlnești cu un prieten/prietenă?
Nu stați înțepeniți pe scaun la o cafea ore întregi, faceți o plimbare. E demonstrat științific că plimbarea dezleagă limbile și sufletele mai bine decât statul pe loc. Astfel puteți deveni mai apropiați.
Partenerul/partenera nu vrea să se plimbe cu tine?
Ăsta nu este un motiv să nu ieși la plimbare. Dacă ți se pare ciudat să te plimbi singur, pune-ți căștile în urechi și ascultă muzică, un podcast sau un audiobook. Astfel poți face 2 lucruri deodată, dacă îți place să fii multitasking 😊.
Stai la un etaj superior?
Urcă pe scări măcar o dată pe zi. Stai la parter? Mergi în vizită la vecina de la un etaj superior 😊.
Această listă nu este exhaustivă.
Când ne obișnuim să căutăm motive să ne mișcăm, așa cum facem acum să ne verificăm telefonul, vom găsi și alte modalități plăcute și personale. Important este să punem mișcarea pe primele locuri pe lista noastră de priorități plăcute.
Am mai scris despre mișcare și în aceste articole: aici, aici, aici și aici.