Despre beneficitatea alimentelor fermentate am mai vorbit, am chiar o întreagă categorie cu alimente fermentate. Kimchi este varză fermentată, la fel ca și sauerkraut. Doar că aceasta este rețeta coreeană. Sunt o mulțime de feluri de a face kimchi, cam la fel cum există o mulțime de feluri de a face mămăligă la noi. Și, desigur, fiecare spune că rețeta sa e cea mai bună 😊.
Nu am folosit o rețetă anume de kimchi, ci am folosit ingrediente care mi-au plăcut mie și în cantitatea care mi s-a părut mie gustoasă. Puteți regla ingredientele așa cum am făcut eu, dacă vreți mai iute sau mai puțin iute, mai usturoiată sau dimpotrivă.
Ingrediente
- O varză chinezească mare (1-1,5 kg)
- 15-20 de grame de sare de ocnă neiodată
- 3-4 căței de usturoi zdrobiți
- 1 morcov curățat și tăiat bastonașe
- Ghimbir răzuit cât o nucă
- 1 linguriță de pastă de ardei iute
- 2 linguri de sos de pește, sos de stridii sau sos de soia, fără gluten
- 1 lingură cu vârf de făină de orez
- 1 linguriță de zahăr
- ½ pahar cu apă
Mod de preparare
Se aruncă primele frunze de deasupra ale verzei, apoi se taie cotorul. Varza se taie în lungul frunzei, nu transversal. Vor rezulta fâșii lungi care se presară cu sare, se amestecă bine și se lasă 2-3 ore să se odihnească.
Într-un ibric se amestecă apa, zahărul și făina de orez. Se pune pe aragaz și se dă în fiert, amestecând încontinuu. Când conținutul ibricului a devenit o pastă lipicioasă, oprim aragazul și lăsăm să se răcorească.
Amestecăm toate condimentele în ibricul cu pasta de orez, apoi turnăm acest amestec peste varză. Punem și bastonașele de morcov și amestecăm bine, până când toate bucățile de varză sunt acoperite cu sos.
Punem varza împreună cu sosul într-un borcan corespunzător ca mărime cu cantitatea de varză rezultată. Împingem bine cu pumnul varza în borcan, ca să nu rămână buzunare cu aer înăuntru, iar tot sosul trebuie să se ridice la suprafață.
Acoperim borcanul cu capacul, dar nu îl strângem de tot. Punem o farfurie dedesubt și lăsăm la fermentat 2-5 zile, depinde de temperatura din bucătărie. După 2 zile verificăm. Mirosim conținutul, gustăm un pic. Dacă ni se pare îndeajuns de acru, strângem capacul și băgăm borcanul la frigider. De acum putem mânca din bunătatea de kimchi.
Rezistă până la câteva luni în frigider. Asta teoretic, pentru că este așa de gustos că nu rezistăm noi pe lângă borcan atâta timp.