Castraveți fermentați


Distribuie

Castraveții puși la murat pentru iarnă sunt foarte gustoși și mai bine tolerați decât castraveții proaspeți, dar nu au bacterii benefice, probiotice, deoarece oțetul le omoară. Pe de altă parte, oțetul ajută la păstrarea acestor castraveți pentru mai mult timp, pentru că omoară toate bacteriile, și pe cele bune, dar și pe cele rele.

În ultimul timp caut să folosesc cât mai multe alimente fermentate. Pentru cine nu are intoleranță la histamină, alimentele fermentate sunt adevărate remedii pentru orice fel de disconfort intestinal. Ele conțin bacterii benefice și vitamine, reduc toxinele și anti-nutrienții din legumele și leguminoasele fermentate, și, în plus, sunt foarte gustoase, dacă sunt fermentate în mod corespunzător.

Am o întreagă categorie pe site cu alimente fermentate, iar din când în când mai adaug câte o rețetă. Unele rețete din acea categorie sunt destul de elaborate, cu operațiuni distincte și timpi de așteptare între etape. Dar această rețetă de castraveți fermentați este foarte simplă: pui castraveții în borcan, pui saramura și condimentele, aștepți 2 zile și îi poți mânca. Simplu și sănătos!

    Ingrediente

    • Castraveți
    • Sare
    • Apă
    • Condimente după gust: usturoi, boabe de muștar, boabe de piper, foi de dafin
    • Zahăr (opțional)

    Mod de preparare

    1

    Se aleg castraveți cât mai proaspeți. Mărimea lor nu contează, se pot pune atât întregi (cei mai mici), cât și tăiați (cei mai mari). Se spală bine și apoi se așază în borcane curate, de sticlă, cât mai înghesuiți, ca să nu fie nevoie de prea multă saramură. Se pun condimentele peste ei.

    Eu am făcut saramura destul de concentrată, o lingură cu vârf de sare la 500 de grame de apă. Am pus și o linguriță cu zahăr. Zahărul va fi mâncat de bacterii, așa că produsul final nu îl va mai conține. Va rămâne totuși un gust ușor dulceag. Se poate și fără zahăr, gustul va fi mai pregnant acru, depinde și de timpul cât va sta la fermentat.

    De obicei acești castraveți fermentați se fac vara, așa că borcanele se pun afară, la soare. Cam în 2 zile ar trebui să fie tocmai buni de mâncat. Atunci când saramura se tulbură, se gustă castraveții. Dacă gustul ne este pe plac, luăm borcanele și le punem în frigider. Dacă încă nu sunt suficient de acri, îi mai lăsăm.

    Eu i-am lăsat cam mult, dar nu s-au acrit foarte tare, datorită zahărului. I-am scos din saramură și i-am depozitat într-o caserolă închisă etanș. Îi voi mânca în câteva zile, apoi voi mai pune 2 borcane, și așa voi face toată vara.

    Îmi plac foarte mult acești castraveți fermentați! Îi voi folosi des, la fel de des ca și sauerkraut, kimchi și sauerkraut cu legume.