Mititelele semințe de chia nu au început să fie folosite în Europa decât din 1997, deci încă par o ciudățenie pentru mulți dintre noi. Deși în locul lor de baștină, America Centrală și de Sud ele erau cunoscute și consumate frecvent încă din secolul al XV-lea.
Europenii încă sunt reticenți în fața acestor semințe mici, alunecoase și higrofobe (poate absorbi până la de 12 ori cantitatea lor în lichid!), dar dacă ar cunoaște proprietățile lor benefice, poate le-ar acorda o mai mare importanță. 100 de grame de semințe de chia conțin 17 grame de proteine, 31 de grame de grăsimi, majoritatea nesaturate (adică din alea bune), 42 de grame de carbohidrați (tot din ăia buni), plus (foarte important) 63% din cantitatea zilnică recomandată de Calciu, 59% de Fier, 94% de Magneziu, 130% de Mangan, 48% de Zinc. Mai are un pic de Potasiu, doar 9%, și cam mult Fosfor, 123%, dar asta e, nimic nu e perfect pe lumea asta.
Așa că dacă nu mâncați lactate și vă este teamă că nu consumați destul Calciu și Magneziu, o lingură de semințe de chia rezolvă problema.
Cum să le mâncăm? Mititelele astea sunt foarte versatile. Ele se pot folosi atât în ceva dulce, cât și în preparate la care nu te-ai gândi în veci. Eu le pun în chiftele, în pâine, fac icre din ele, ba se pot pune chiar în smoothie-uri. Sunt niște minunății de semințe. Acum vreau să vă spun cum se poate face o gustare simplă, ca o budincă sfioasă și tremurătoare.
Ingrediente
- 20 de grame de semințe de chia
- 50 de grame lapte gras de cocos, cremă de cocos sau alt lapte vegetal la alegere
- 70 de grame de apă (dacă ați folosit laptele gras sau crema de cocos), dar dacă folosiți lapte vegetal puneți direct 120 de grame din acesta
- 10 grame de miere, cam o lingură
- La alegere, punem ce ne place sau ce avem prin cămară: eu am pus o linguriță de pudră de cappucino, câteva picături de esență de rom și conținutul a 3 nuci. Nu e indicat, din cauza numărului mare de calorii, dar putem scăpa și câteva bucățele de fructe dulci sau citrice: mango, kaki, mandarine, banane, etc.
Mod de preparare
Pentru început cântărim lichidul și semințele. Le amestecăm, împreună cu mierea.
Nu exagerăm cu cantitățile, cele expuse de mine mai sus sunt de ajuns, au în jur de 300 kcal, cu marja de rigoare în funcție de laptele folosit. După ce vom popula gustărica și cu alte bunătăți, adică nuci, fructe și ce ne mai trece prin cap, vom depăși lejer 400 kcal. Dacă sunteți de 1 metru și o dungă, așa ca mine, asta înseamnă o masă îndestulătoare. Iar dacă natura v-a înzestrat cu mai mulți centimetri, tot e o gustare sățioasă.
Deci punem 20 de grame de chia și 120 de grame de lichid. Poate părea puțin, dar veți observa că în jumătate de oră, o oră, semințele se umflă bine și își vor tripla volumul, lichidul va dispărea, iar gustărica va arăta ca un jeleu.
Acum punem și restul ingredientelor, amestecăm bine și gata, asta e tot.
Această gustare din semințe de chia se poate lua la serviciu, pentru pauza de masă. O punem elegant în poșetă, alături de o linguriță, ambalată într-o caserolă frumoasă. Se poate folosi și ca desert, dar cu atenție, pentru că v-am spus că e foarte calorică. Poate fi și o cină, dacă am exagerat cu prânzul.