Organismul uman se adaptează


Distribuie

Specia umană este singura care consumă mâncare gătită, tăiată cu altceva decât proprii dinți, amestecată și preparată termic. Nu veți vedea niciodată un leu amestecând în tigaie sau o cămilă tăind salată cu cuțitul. Modalitatea de a avea astfel o hrană sățioasă, variată și abundentă a făcut ca omul să aibă o viață lungă și relativ sănătoasă. Omul a ajuns de la media de vârstă de 25-30 de ani în Antichitate la 70 de ani acum, spre deosebire de koala, de exemplu, care nu mănâncă decât frunze de eucalipt toată viața și care nu trăiește decât 18 ani, asta dacă găsește destul eucalipt ca să ajungă la acea vârstă.

Omul a găsit și alte surse de hrană atunci când mamuții au dispărut. Se pare că doar oamenii sunt capabili de ceea ce se numește „evoluție”, iar asta implică inteligență și adaptare.

Descoperirea focului a fost un punct de cotitură în istoria umană. Pe lângă faptul că se puteau încălzi în jurul lui în perioadele friguroase, au văzut că o bucată de carne friptă e mai gustoasă și mai ușor de mâncat decât una crudă. Iar de acolo și până la tocănițe, drob, pâine și cozonac drumul a fost lung, dar constant.

*

Alimentația și gustul pentru mâncare s-au schimbat și se schimbă în continuare. Acesta este un lucru bun, nimic niciodată nu a stat pe loc pentru mult timp. Organismul uman se adaptează.

Sunt și lucruri mai puțin bune care se întâmplă. Ca să se poată hrăni o populație în continuă creștere a apărut o industrie a mâncării, care uneori pune preț mai mult pe profit decât pe calitatea hranei oferite. Datoria noastră este să ne informăm și să ne alegem hrana cât mai corect în raport cu propriul nostru corp. Să nu ne lăsăm seduși de gustul adictiv, de lene, de modă, de publicitatea înșelătoare sau de conformism. Să luăm propriile decizii după ce ne informăm din diferite surse.

Ar trebui să mă vedeți cum mă cert cu vreo rețetă găsită pe net. „Sigur, fierbe hrișca 30 de minute. Probabil ai constatat că au mai rămas ceva vitamine prin ea și vrei să le omori și pe alea”. Sau „ia pune hrișca aia la înmuiat 2 ore. Vei fi uimită câtă economie de gaz, vitamine și nervii mei vei face”. Informație și decizii proprii.