Îmi plac mezelurile (salamurile uscate, cârnații măcelărești, jambonul și prosciutto cotto) și mă delectez uneori cu ele. Nu le consum frecvent. Mezelurile au acel gust umami care atrage, dar nu sunt cea mai sănătoasă alegere în materie de alimentație. Fac parte din acele 10% ”plăceri vinovate” pe care le mănânc uneori.
De curând am fost diagnosticată cu gastrită, așa că meniul meu s-a modificat pentru o perioadă, până mă voi vindeca. Am exclus total mezelurile, chiar și acelea puține pe care le mâncam. Am salivat în supermarket la vederea unor felii de parizer, așa că m-am gândit: oare eu nu îmi pot face ceva asemănător? M-am inspirat din rețeta de șuncă de pui, am scos unele condimente care nu au ce căuta în meniul pentru gastrită, am adăugat alte ingrediente conforme și a ieșit minunăția asta de parizer din piept de pui cu cartofi. Nu conține multe ingrediente și este foarte simplu de făcut.
Ingrediente
- 700 de grame de piept de pui
- 1 cartof mediu
- 4 lingurițe de fulgi de drojdie inactivă
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de pudră de turmeric
- O cană cu supă de oase
Mod de preparare
Pornim cuptorul și îl setăm la 200 de grade Celsius.
Curățăm cartoful și îl dăm pe răzătoarea mare, iar pieptul de pui îl mixăm în blender până devine o pastă. Într-un lighenaș sau castron mai mare amestecăm toate ingredientele, în afară de supa de oase. Pe aceasta o adăugăm treptat, în timp ce frământăm compoziția, ca pe un aluat, timp de 10-15 minute. Rezultatul final va fi o pastă lipicioasă și omogenă, cu o consistență moale.
Ungem o foaie de copt cu un pic de ulei de măsline, doar în partea din mijloc. Răsturnăm compoziția pe foaie și o rulăm strâns. Legăm ”balotul” obținut cu sfoară sau cu o ață rezistentă și îl punem în tavă. Eu am folosit tava de pâine, dar se poate pune pe orice tavă, dacă este bine legat, nu se va desface la copt. Dăm tava în cuptorul încins. Întoarcem ”balotul” pe partea cealaltă după 25-30 de minute. Ar trebui să fie gata în 40-50 de minute.
Lăsăm să se răcorească, apoi introducem parizerul în frigider, cu tot cu foaia de copt, nu îl desfacem încă. Se desface și se poate tăia doar când este complet rece.
Am tăiat batonul de parizer în 3 bucăți: una dintre ele am consumat-o în 3-4 zile, iar pe celelalte le-am congelat în punguțe separate. Le voi scoate pe rând din congelator. Este parizer de casă, nu poate sta mult în frigider, se alterează.
Acest parizer din piept de pui cu cartofi se poate face și fiert, ca în această rețetă, dar mie îmi place mai mult copt în cuptor.