Pâine cu semințe de in și chia


Distribuie

Aceasta este o pâine cu semințe densă, neelastică, dar foarte gustoasă și care se face extrem de simplu. Nu conține tărâțe de psyllium, așa cum au toate celelalte pâinici ale mele, ca de exemplu asta sau asta. Tărâțele de psyllium conferă pâinii fără gluten elasticitate, așa că această rețetă nu se pretează la o foaie de plăcintă sau blat de pizza. Merge în schimb pentru o pâine rapidă, fără prea multă pregătire. Nu conține nici ouă sau gume.

Nu ne batem prea tare capul cu frământatul, doar amestecăm ingredientele și turnăm rezultatul în tavă. Este o pâine rapidă și sățioasă, doar o felie ajunge, iar dacă o și prăjim la micul dejun, bucătăria se umple de un miros îmbietor, de zici că ai atins Nirvana.

    Ingrediente

    • 25 de grame de semințe de in
    • 25 de grame de semințe de chia
    • 400 de grame de apă călduță
    • 480 de grame de făină de mei
    • 1 pliculeț de drojdie (7g)
    • 7 grame de zahăr
    • 7 grame de sare
    • 2 linguri de ulei de măsline

    Mod de preparare

    1

    Apa călduță, zahărul, drojdia și o lingură mare de făină (30 de grame) se amestecă bine într-un castron care se lasă 15 minute, acoperit, într-un loc călduț. Amestecăm restul ingredientelor uscate. Semințele de in se pot măcina sau se pot lăsa întregi. Eu am măcinat jumătate din ele, iar cealaltă jumătate le-am lăsat întregi. Semințele de chia se lasă întregi.

    După ce drojdia s-a activat, amestecăm ingredientele umede cu cele uscate și omogenizăm bine. După ce aluatul este bine omogenizat turnăm și uleiul de măsline pe fundul castronului și îl încorporăm și pe acesta.

    Acum ar trebui să avem un aluat destul de moale și care nu se lipește de castron. Nu poate fi modelat ca să îl putem coace free form, așa că ungem o formă de pâine sau chec cu ulei, turnăm aluatul în ea și îl netezim frumos cu puțină apă. Ar trebui să ocupe jumătate din formă, pentru că va mai crește și ar fi bine să aibă și unde. Acoperim cu folie sau un prosop și lăsăm la temperatura camerei până aluatul aproape se dublează, iar asta depinde de cât de cald este în cameră. Eu am lăsat 30-40 de minute.

    Încingem cuptorul la 220 de grade, iar înainte să băgăm pâinica, punem o cratiță cu apă înăuntru sau folosim chestia cu abur a cuptorului, dacă avem așa ceva. După 15 minute, scoatem cratița și micșorăm focul la 200 de grade. Mai lăsăm încă 30 de minute, în total 45 de minute. Așa a fost la mine, dar depinde de cuptorul fiecăruia. Dacă suprafața este rumenită și începe ușor să se închidă la culoare pe margine, este gata. O scoatem imediat din formă și o lăsăm să se răcească pe un grătar.

    Pentru ca această pâine cu semințe să se coacă corespunzător, cel mai bine ar fi, la această cantitate, să folosiți 2 forme mai mici în loc de una mare. Așa ne asigurăm că nu rămâne necoaptă în mijloc.