

Ritmurile circadiene sunt niște procese ciclice endogene care au loc cu o periodicitate de aproximativ 24 de ore. În creier avem o regiune care este ca un ceas interior activat de lumina naturală. Acest ceas sincronizează celulele, organele și tot ce avem noi prin interior. Astfel, în decurs de 24 de ore organismul nostru repetă anumite procese, iar noi ar fi bine să ținem seama de ele dacă vrem să ne fie bine.
Relativ de curând au început să se studieze ritmurile circadiene, impactul lor asupra nutriției. Și s-a descoperit că apetitul, felul de a mânca, digestia și metabolismul în sine sunt influențate de acestea. Dar și reversul este valabil, adică felul de a mânca funcționează ca un regulator al ceasului circadian. De exemplu ficatul, secretorii de sucuri gastrice și intestinul sunt forțate să funcționeze atunci când mâncăm, indiferent dacă este ora lor de odihnă sau nu.
*
Nu avem nevoie de prea multă teorie să știm că dacă este ziuă noi suntem activi, iar dacă este noapte ar trebui să dormim. Nu să mâncăm, să muncim sau să stăm pe Netflix. La fel, nu ar trebui să ne mire prea tare că studiile spun că starea de sănătate, supraponderalitatea și obezitatea sunt profund influențate de nerespectarea acestui ceas interior. Dacă nu mâncăm dimineața la trezire, în timpul zilei mâncăm pe fugă, iar seara când ne adunăm pe acasă, obosiți și agitați, radem frigiderul, vom ajunge ca niște porcușori grași și malnutriți. Malnutrit nu înseamnă slăbănog, ci „hrănit prost”, adică poți fi slăbănog, obez, sau cu greutate normală și să ai carențe nutriționale.
Poate în tinerețe organismul nostru rezistă la astfel de abuzuri, dar cu cât înaintăm în vârstă începem să scârțâim prin părțile esențiale. Cu cât mai devreme stabilim o rutină curată de alimentație, cu tot ce vă bat eu la cap pe aici și cu respectarea ceasului nostru interior, cu atât la vârsta înțelepciunii vom fi mai sănătoși.
Și totuși, de câte ori pe zi să mâncăm?
Păi… depinde. Dacă ai o boală ca de exemplu diabet, gastrită sau ulcer, indicat este să ai 5-6 mese pe zi, egale caloric, doar la ultima masă se mănâncă mai puțin, maxim cu 2 ore înainte de somn. Aici e clar. Și restul omenirii? Părerile sunt împărțite, începând de la 3 mese principale și 2 gustări, trecând prin clasicele 3 mese, până la 2 mese despărțite de un interval de 4-8 ore, până la o masă pe zi. V-am lămurit, nu? Redevenind serioși, fiecare suntem unici și irepetabili, nu e musai să urmăm un pattern universal. Ca în orice în viață, sunt câteva reguli de urmat în legătură cu numărul și frecvența meselor.
*
Unu: nu mâncăm noaptea. Noaptea tot organismul nostru se odihnește, așa că stomacul, ficatul, intestinele merită și ele perioada lor de odihnă. Mâncăm ultima masă cu 2-4 ore înainte de somn.
*
Doi: Nu ronțăim în timpul zilei. Dacă am mâncat o alună tot masă se numește. Uzina numită sistem digestiv se urnește și pentru amărâta aia de alună. Pornește secreția de sucuri gastrice, folosește o mică parte pentru a digera aluna și restul rămâne prin stoma. Și apoi ne mirăm de ce am făcut gastrită sau de ce ni se face foame aiurea. Indiferent câte mese luăm pe zi, ne ținem de ele și eliminăm ronțăiala.
*
Trei: lăsăm minimum 3 ore între mese. De atât are nevoie stomacul să digere masa precedentă și să respire puțin înainte să îl punem din nou la treabă.
*
Patru: adaptăm programul de masă la activitatea noastră. Dacă suntem mai mult plecați nu răbdăm de foame, ci ne planificăm să avem mâncarea la noi. Iar dacă suntem mai mult pe acasă nu trecem din 5 in 5 minute prin bucătărie să mai îmbucăm ceva. Adaptăm mesele la anotimpuri și nivel de activitate.
*
Cinci: relax, nu e chiar așa de greu. Atâta timp cât ne cultivăm respectul de sine ar trebui ca toate astea să ne vină natural. Să ne respectăm și să ne onorăm Ființa, făcând tot ce este mai bine pentru ea, hrănindu-ne corespunzător cu tot ce este necesar: alimente, odihnă, aer curat, mișcare, gânduri, sentimente, relații.
*
Să punem în agenda noastră zilnică, alături de programările și întâlnirile de afaceri, și orele de masă. Să ne luăm timp să ne pregătim mâncarea. Să alegem ingrediente cât mai sănătoase. Să reducem alimentele procesate. Să nu bem băuturi carbogazoase, alcoolice și așa zis „naturale” care stau ani de zile pe raft. Să nu ronțăim între mese. Și alte chestii cu care v-am făcut capul mare de ani de zile.