Ce înseamnă mâncat nesănătos? (Partea a III-a)


Distribuie

Ce mai înseamnă mâncat nesănătos? Să mănânci ce nu ți se potrivește, pentru că așa zic influencerii sau ai citit pe cine știe ce site faimos.

Suntem unici și irepetabili. Așa cum te uiți la mine și mă recunoști că sunt Oana, eu și nu altă persoană, așa este și dieta mea. Adică e doar a mea. Dieta Oana. Există 8 miliarde de diete pe acest pământ.

Suntem bombardați cu informații care mai de care mai aiuritoare: „Cafeaua, elixir al sănătății!”, „Cafeaua, inamicul din umbră!”, „Mănâncă acest aliment și vei trăi până la 100 de ani!”, „Toată viața ai mâncat greșit, mănâncă ce și cum îți spun eu”, „Iarba albastră din adâncul oceanului te vindecă de toate bolile!”. Ar trebui să înțelegem că toate aceste titluri bombastice sunt concepute ca să ne facă să dăm click pe ele. Iar influencerii influențează opinii și comportamente cu un anumit scop, doar de ei știut.

**

Dacă părerile despre cafea sunt așa de polarizate, singurul care ne spune dacă e bună sau rea e propriul corp. Vrei să vezi dacă e bună PENTRU TINE cafeaua? Bea-o și vezi cum te simți după. Dacă ai palpitații, încearcă să o faci mai slabă sau să schimbi marca cu una mai moale. Dacă te doare stomacul, nu o bea pe burta goală, mănâncă ceva înainte.

Pentru mine cafeaua face parte din ritualul matinal. Nu o beau niciodată înainte de micul dejun, ci întotdeauna după. De obicei îmi iau mărci care au 3 boabe de cafea la indicația despre tărie (adică mai slăbuță) și îmi pun 2 lingurițe la 250 ml de apă. Îmi dă o stare de bine în prima oră a zilei și mă bucur de aroma și gustul ei în timp ce citesc sau scriu în liniștea dimineții. Majoritatea cartierului doarme încă și pare că toată lumea este a mea. Imediat după ce o beau, vizitez locul unde și împăratul se descurcă singur, inevitabil, ca un ceas bine reglat.

În perioada în care am ținut Protocolul Autoimun, mi-am dereglat tot acest ritual, prin renunțarea la cafea. Am încercat să găsesc un ”înlocuitor” pentru cafea. Nimic nu a mers. Am început cu smoothie de legume sau fructe, întâi rece, apoi călduț. Corpul meu nu acceptă băuturi reci dimineața. Am făcut un compromis cu el pentru apa la temperatura camerei imediat după trezire. Dar chestii reci de băut la micul dejun? Nu vrea și pace. Așa că am încercat mai multe variante de smoothie călduțe. Am pus ulei de cocos, scorțișoară, curmale și alte chestii care să îi dea un gust bun. Nimic nu a mers. După perioada de excluderi, am reintrodus cafeaua în dieta mea.

**

Titlurile de articole pro și contra cafea ne pot induce în eroare. Așa că am făcut o cercetare mai amplă printre studiile serioase despre consumul de cafea și am scris acest articol.

Acolo unde părerile sunt unanime, ca de exemplu în cazul grăsimilor trans și hidrogenate, e clar că acestea fac rău. Ar trebui să nu le consumăm în mod frecvent, sau chiar nu ar trebui să le consumăm deloc.

Hrana noastră, descompusă, arată așa: proteine, lipide, carbohidrați, vitamine, minerale. Proporția în care consumăm aceste componente este unică pentru fiecare, indiferent ce spun influencerii sau site-urile cu mulți urmăritori. Sunt unele indicații pentru anumite afecțiuni: low carb în bolile autoimune, mese frecvente și egale în diabet, puține fibre și condimente în gastrită, etc. Sunt reguli minime ce trebuie respectate.

Dar nu e musai să mănânci broccoli dacă îți provoacă repulsie doar pentru că se spune că este un superaliment cu o mulțime de calități. Ai putea încerca să integrezi broccoli în dieta ta, testând diferite moduri de a-l pregăti. Chiar e gustos broccoli dacă găsești un mod de a-l găti care să te satisfacă. Dar nu e obligatoriu.

Ar putea fi obligatoriu să elimini glutenul și/sau lactatele, dacă vrei să te simți bine. Poți încerca. La mine a mers, poate merge și la tine.

Dieta optimă este un proces de trial and error personal, nu o rețetă a altei persoane. Să ne găsim propriul echilibru între a mânca alimente care ne plac și alimente care ne fac bine, care ne mențin sănătoși și la o greutate corporală normală. Autocunoaștere, informare, moderație, echilibru și autocompasiune.

Puteți citi primele părți aici și aici.