Suntem 8 miliarde de oameni pe această planetă. OAMENI, nu mașini. Suntem asemănători, nu trași la indigo. Avem trup, minte și suflet. Ce îmi mișcă mie sufletul, pe tine te lasă rece. Ce îmi face mie bine, ție îți face rău. Motivația ce mă pune pe mine în mișcare, pe tine nu te face nici să te dai jos din pat. E ok. Atâta timp cât înțelegem că eu nu sunt ca tine și tu nu vei fi niciodată ca mine.
În privința nutriției e la fel. Există câteva principii generale care trebuie respectate, în rest suntem diferiți și fiecare avem rețeta proprie. Dacă înțelegem că funcționăm pe bază de apă, mișcare, somn, macronutrienți (proteine, lipide, carbohidrați), micronutrienți (vitamine și minerale) și motivație (sens), ne putem găsi echilibrul, singuri sau apelând la ajutor. Vom greși mult până găsim ce merge pentru noi. Din nou, e ok. Corpul nostru ne va spune ce e bine și ce nu. Putem încerca toate dietele la modă, de ce nu? Putem vedea ce a mers pentru alții, poate merge și la noi. Putem crea o dietă nouă, cu care noi să ne simțim bine.
Ce înseamnă să te simți bine?
Nu te compara cu alții, compară-te cu tine. Cum te simțeai înainte să faci schimbările în stilul tău de viață și cum ești acum? Dacă înainte erai o mămăligă obosită tot timpul, iar acum poți funcționa 3 ore fără să simți nevoia să te odihnești, e un mare progres. Poate că nu vei fi niciodată superenergic, zbârnâind toată ziua și îndeplinind o grămadă de treburi, cum a devenit altcineva după o dietă asemănătoare. Tu ești tu, nu altcineva.
Ce înseamnă de fapt mâncat nesănătos?
În primul rând înseamnă că mâncăm prea mult pentru cât efort fizic facem. Ni se spune că un anumit aliment este sănătos și ar fi cazul să îl consumăm cât mai des și în cantitate cât mai mare. Iar noi ne conformăm: ne îndopăm cu avocado, quinoa și cremă tartinabilă de caju. Ni se mai spune să mâncăm 3 mese principale și 2 gustări, o mână de migdale și niște nuci, 300 de grame de căpșuni și o portocală. Sunt ”sănătoase”.
Nu e mai sănătos să mănânci un lighean de afine decât o friptură cât palma cu 3 linguri de salată de varză. Repet: mâncăm prea mult.
Nutriționistul Mark Haub a făcut un experiment în anul 2010. Era supraponderal și timp de 10 săptămâni a mâncat doar mâncare fast food, în limita a 1800 de calorii pe zi, cu 800 de calorii sub necesarul său caloric total. Rezultatul? A slăbit 12 kg, iar analizele de sânge s-au îmbunătățit simțitor. El nu a dorit ca prin experimentul său să facă o pledoarie pentru fast food, ci să arate că mâncatul sănătos înseamnă și altceva decât obsesia pentru anumite alimente așa zis „sănătoase”, și este un cumul de factori din care cantitatea de mâncare ingerată este unul esențial. Este atât de simplu: pentru a slăbi este nevoie să mănânci mai puțin.
Mâncăm prea mult
Am fi uimiți să aflăm de cât de puțină mâncare avem de fapt nevoie. Suntem bombardați cu imagini, mirosuri și oferte care mai de care mai îmbietoare. Atunci hormonul foamei, grelina, este eliberat în sânge și ni se face foame. Pentru strămoșii noștri acest mecanism era esențial ca să nu moară de foame. Dar pentru noi este o capcană, înconjurați tot timpul de tentații.
Altă capcană: am fost educați să credem că dacă ne e un pic foame, e capătul lumii, ne scade glicemia și leșinăm pe stradă. Nu leșină nimeni dacă nu mănâncă 6-8-12 ore. E posibil să leșini dacă nu bei apă atâta timp, dar asta nu îți spune nimeni, pentru că apa e gratuită (teoretic) și nu se îmbogățește nimeni dacă te îndeamnă să bei apă.
**
Vei fi îndemnat să cumperi biscuiți „dacă îți e un pic foame”, hamburgheri, salam și alte mii de produse. Iar când vei fi ghiftuit și te vei uita cu jind la alte preparate, dorind să mănânci în continuare, deși stomacul tău e plin, ți se vor arăta medicamente minune care te vor ajuta să scapi de surplus și să continui să mănânci. Apoi alte medicamente pentru slăbit, aparate care îți tonifică mușchii în timp ce mănânci sau te uiți la televizor. „Nu va trebui să renunți la mâncarea ta favorită”. Medicamente pentru reflux esofagian, ceaiuri minune, plante miracol…
Vrei să scapi de refluxul esofagian? Mănâncă mai puțin, dă burta jos și fă o plimbare după fiecare masă. Nu te așeza în pat moleșit și ghiftuit de mâncare. Dar asta e gratuit și suntem prea comozi.
Suntem manipulați și bombardați în fiecare clipă cu tot felul de reclame, nu avem cum să scăpăm, iar rezistența este grea. Dar conștientizarea aduce un pic de bine. Vocea celor care spun: MÂNCĂM PREA MULT este mică, o picătură în deșert, dar tot e mai bine decât deloc.