Cafeaua, bună sau rea?


Distribuie

„Cafeaua, băutura preferată a lumii civilizate” – Thomas Jefferson

Cineva a comentat la un reel, întrebându-mă dacă este permisă cafeaua în bolile autoimune, pentru că a citit că este proinflamatoare. Eu am răspuns: ”cafeaua este controversată, unii o ridică în slăvi, alții dau cu ea de pământ. Așa că să luăm toate „informațiile” și „știința” din jurul cafelei cu un grăunte de sare și să ne vedem de treaba noastră. Eu, după multe încercări, am ajuns să beau 2 căni de cafea nu prea tare, cu o jumătate de linguriță de zahăr fiecare, prima după micul dejun, la ora 7, a doua după a doua masă, la ora 14. Așa mă simt eu bine. Fiecare ar trebui să caute acest echilibru personal.”

Să vedem cum a apărut cafeaua, care sunt calitățile ei, ce dezavantaje avem dacă bem cafea și de ce, și câtă cafea să bem.

Legenda cafelei

Se spune că în secolul al IX-lea, un păstor de capre pe nume Kaldi din Kaffa, Etiopia de astăzi, a observat că atunci când caprele lui ronțăiau boabele roșii ale unui anumit tufiș, deveneau foarte energice. Intrigat, Kaldi a mestecat el însuși fructele. Euforia experimentată în urma consumului boabelor misterioase l-a determinat să aducă acele boabe la cel mai apropiat lăcaș de cult din sat. Preotul a considerat boabele ca fiind „lucrarea diavolului” și a aruncat boabele în focul din templu. Curând după aceea, o aromă parfumată și puternică a umplut camera. Preotul a poruncit să se scoată acele boabe din foc și să se toarne apă fierbinte peste ele pentru a păstra mirosul.

După ce preotul și călugării au băut amestecul, au experimentat o senzație de liniște, căldură și calm. Efectele ulterioare au fost la fel de puternice, deoarece au putut să rămână alerți pentru perioade lungi de timp. Preotul și călugării acelui templu și-au împărtășit apoi descoperirea cu alți călugări de la alte mănăstiri, iar vestea despre boabele energizante a început să se răspândească.

Din vorbă în vorbă, vestea despre cafea s-a răspândit spre est și a ajuns în Peninsula Arabică, iar de acolo a început călătoria care avea să aducă aceste boabe pe tot globul.

Călătorii europeni în Orientul Apropiat au povestit despre o băutură neobișnuită de culoare închisă. Până în secolul al XVII-lea, cafeaua și-a făcut drum în Europa și a devenit populară pe tot continentul, iar în curând și în Lumea Nouă, America.

Argumente pro cafea

Numeroase studii au demonstrat că aceasta poate avea un efect pozitiv asupra sănătății. Cafeaua conține antioxidanți puternici, care pot reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și unele tipuri de cancer. De asemenea, conținutul de cofeină din cafea poate stimula sistemul nervos central și poate îmbunătăți temporar performanța cognitivă și starea de alertă. Anumite studii au indicat chiar că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de dezvoltare a bolii Parkinson sau a unor afecțiuni neurodegenerative.

Care sunt acei antioxidanți din cafea?

  1. Acizii clorogenici: Acești antioxidanți sunt prezenți în cantități ridicate în cafea și au fost asociate cu beneficii precum reducerea inflamației și a riscului de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
  2. Acidul ferulic: Este un alt antioxidant puternic din cafea, care poate contribui la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative și la reducerea riscului de boli cardiovasculare și de cancer.
  3. Acidul cafeic: Acest acid fenolic este responsabil pentru unele din proprietățile antioxidante ale cafelei, fiind implicat în prevenirea deteriorării celulare și protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.
  4. Quercetina: Este un antioxidant prezent în cafea, care este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antivirale și pentru capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi.

Acești antioxidanți din cafea pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, contribuind astfel la sănătatea generală și la reducerea riscului de boli cronice.

Argumente contra cafea

Consumul excesiv de cafea poate duce la dependență și la simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap sau oboseală. Acesta este cel mai puternic argument contra consumului de cafea: Consumul excesiv dăunează. Ca orice consum excesiv de orice (zahăr, pâine, dulciuri, etc.), și cafeaua dă dependență și face rău. Apoi ar mai fi câteva categorii de oameni care ar trebui să fie atenți cu consumul de cafea.

  1. Persoanele cu probleme de somn sau insomnie: cafeina, conținută în cafea, este un stimulant care poate afecta calitatea somnului și poate duce la dificultăți în adormire sau la treziri frecvente în timpul nopții.
  2. Persoanele cu afecțiuni cardiace: cafeaua poate crește ritmul cardiac și poate provoca palpitații la persoanele cu probleme cardiace, precum aritmii sau tahicardii.
  3. Persoanele cu probleme digestive: cafeaua poate declanșa sau agrava problemele digestive precum arsurile gastrice, refluxul gastroesofagian sau sindromul de colon iritabil.
  4. Femeile însărcinate: consumul excesiv de cafeină poate afecta dezvoltarea fătului și poate crește riscul de avort spontan sau naștere prematură.
  5. Persoanele cu hipertensiune arterială: cafeina din cafea poate crește tensiunea arterială şi poate fi contraindicată în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.
  6. Persoanele cu anxietate sau tulburări de panică: cafeina poate amplifica simptomele anxietății și poate provoca atacuri de panică.

Concluzii

Cafeaua nu este considerată proinflamatoare. De fapt, studiile au arătat că poate fi chiar antiinflamatoare datorită conținutului său de antioxidanți și compuși bioactivi. În afara precauțiilor pentru persoane cu anumite afecțiuni, care ar trebui să consume cafea în cantitate mică sau deloc, singurul argument contra consumului de cafea este supraconsumul.

Conform FDA (Food and Drug Administration) pentru adulții sănătoși, 400 de miligrame de cofeină pe zi, adică aproximativ patru sau cinci căni de cafea, este o cantitate care nu este în general asociată cu efecte negative periculoase. Cu toate acestea, există o mare variație atât în ​​ceea ce privește cât de sensibili sunt oamenii la efectele cofeinei și cât de repede o metabolizează. Și, desigur, trebuie ținut cont și de conținutul de cofeină al altor alimente sau băuturi ingerate (ceai verde sau negru, ciocolată, băuturi tip cola, etc.).

Surse: aici și aici