

Am făcut un quiche cu brânză vegetală și bucățele de conopidă, și m-am gândit că dacă tot mă fierb lângă cuptor pe căldura asta, s-o fac lată și să prepar și o tartă cu mere fără gluten. Foarte încântată că am reușit să adaptez rețeta de crustă pentru tartă și quiche la ingrediente fără gluten și lactate, am dublat cantitățile și am mers în paralel cu amândouă. La sfârșit eram ca un general pe câmpul de luptă, obosit, dar învingător. Un general care a trebuit să spele vasele și blatul de lucru și să pună ordine în haosul creat tot de el.
Ingrediente
Pentru crustă:
- 100 de grame de făină de orez sau mei
- 50 de grame de făină de cocos
- 50 de grame de amidon de tapioca
- 100 de grame de ulei de cocos
- Un gălbenuș
- 40 de grame de apă rece
- Un praf de sare
Pentru umplutură:
- 2 mere coapte bine, măricele
- 2 ouă plus albușul rămas de la crustă
- 4 linguri de ulei de cocos
- 4 linguri de zahăr brut
- O linguriță de scorțișoară
- Un plic de zahăr vanilat sau o lingură de esență de vanilie
Mod de preparare
Crusta
Amestecăm făinurile cu sarea într-un castron mai mare, facem o gaură în mijloc unde punem uleiul de cocos. În varianta cu unt a crustei, acesta se pune rece, de la frigider, și se frământă cu mâinile reci împreună cu făina până se obține un aluat nisipos. Uleiul de cocos întărit are o consistență nemaleabilă, deci varianta cu rece de la frigider pică. Am încercat să îi dau o consistență asemănătoare untului un pic înmuiat, dar mi s-a părut pierdere de vreme, așa că am folosit uleiul de cocos fluid, așa cum e vara la temperatura camerei.
Am pus și gălbenușul în ulei, apoi am frământat ușor până am obținut o chestie asemănătoare cu nisipul foarte ud, am împachetat-o în folie și am dat-o la frigider pentru o jumătate de oră.
În acest timp s-a întărit, așa că o punem din nou în castron, adăugăm apa rece și mai frământăm un pic. Vom observa că va căpăta un strop de elasticitate, așa că o răsturnăm în tavă pe hârtie de copt (o tavă cu dimensiuni între 17 și 22 de cm) și o întindem folosind degetele, sau pumnii în cazul meu, începând din mijlocul tăvii și ridicând-o pe peretele tăvii 2-3 cm. Ne va lua câteva minute bune să așezăm frumos aluatul. Îl înțepăm elegant cu furculița ca să nu facă burtă. În acest timp cuptorul se încinge frumușel la 170 de grade, acolo unde vom ține crusta fix 15 minute.
Umplutura
Spălăm merele, le tăiem în patru, scoatem sâmburii și tăiem fiecare sfert în 6 bucățele sau mai multe, dacă merele sunt mari. Punem 3 linguri din uleiul de cocos la încins într-o tigaie împreună cu 2 linguri de zahăr, apoi punem bucățile de mere, dăm focul mic și amestecăm până când merele vor lăsa zeamă. Mai lăsăm vreo 5 minute, până se formează un sirop gros.
Asamblare și coacere
Batem cele 2 ouă plus albușul rămas de la blat cu scorțișoara, vanilia, o lingură de ulei de cocos și o lingură de zahăr.
Între timp crusta noastră s-a uscat în cuptor, o scoatem și o lăsăm să se răcorească câteva minute.
Nu închidem cuptorul, ci dimpotrivă, mărim temperatura la 200 de grade. Punem merele împreună cu siropul format în crustă, deasupra turnăm ouăle, zgâlțâim tava să se așeze bine, presărăm o lingură de zahăr pe deasupra, apoi dăm la cuptorul încins la 200 de grade pentru 15 minute, după care micșorăm focul la 170 de grade și mai lăsăm 20 de minute.
Servire
O lăsăm să se răcească înainte de a o tăia. Asta teoretic, pentru că eu nu am avut răbdare, am tropăit câteva minute pe lângă ea, am scos-o din tavă cu ajutorul hârtiei de copt și am tăiat-o caldă.
OMG, ce gust are această tartă cu mere fără gluten! Dulce, aromată, cu crusta sfărâmicioasă… excelentă!
