Este scump să mănânci sănătos. Oare?


Distribuie

Mai mult de jumătate dintre oameni consideră că a mânca sănătos este scump. Și mai mulți consideră că mâncarea sănătoasă nu este gustoasă, nici sățioasă. De fapt oamenii nu știu ce înseamnă să mănânci sănătos, ceea ce face nulă prezumția că să mănânci sănătos este scump. Din neștiință cei mai mulți aleg să mănânce nesănătos, ceea ce le aduce o serie întreagă de probleme: supraponderalitate și obezitate, boli de inimă, boli autoimune, diabet, boli neurologice… Per total, o viață trăită cu dureri, cu stări de rău, cu vizite dese la medic și cu noptiera plină de medicamente.

Ce NU înseamnă să mănânci sănătos

Să mănânci sănătos nu înseamnă același lucru pentru toți. Dieta mediteraneeană este considerată cea mai sănătoasă, dar dacă ai o boală autoimună ar fi bine să moderezi consumul de cereale, oricât de integrale ar fi ele. Spanacul este foarte sănătos, dar dacă ai intestin iritabil ar fi bine să nu exagerezi în a-l consuma. Ouăle sunt sănătoase, dar dacă ai alergie la ouă pentru tine sunt otravă. La fel și peștele, oricât ar fi de sănătos, dacă ești alergic, nu îl poți mânca, iar dacă ai intoleranță la histamină îl poți consuma doar foarte proaspăt, sau congelat la maximum 30 de minute după ce a fost prins. Merele sunt sănătoase, dar dacă ai gastrită îți provoacă durere.

Sunt promovate tot felul de diete, vegană, vegetariană, fără grăsimi, fără carbohidrați, fără…, fără… Ne concentrăm prea mult pe ce să nu conțină acea dietă, în loc să ne concentrăm pe ce să conțină.

Pe de altă parte se fac reclame la hamburgeri, biscuiți, crenvurști și înghețată. Ați văzut vreodată reclame la semințe de mei, brânză de capră sau ficat de pui? La fiecare colț de stradă e un fast food, patiserie, covrigărie sau farmacie. În reclame ți se promite că medicamentul cutare te scapă de balonare, greață sau alt efect neplăcut al excesului alimentar, așa că ți se pun la dispoziție și shaorma, și farmacia.

Credem că a mânca sănătos înseamnă să cumpărăm doar produse etichetate bio sau eco sau să mâncăm căpșuni în decembrie, kiwi și ananas. Să consumăm pudră de maca în smoothie-ul de dimineață, deși ni se scurge sufletul după o cafeluță. Sau să mâncăm file de somon de 2 ori pe săptămână pentru aportul de omega 3.

Credem că a mânca sănătos nu e sățios și nu e gustos și râdem de cei care mănâncă salate zilnic. Considerăm că meiul e pentru papagali și piureul de năut un moft.

Ce înseamnă să mănânci sănătos

Să mănânci sănătos înseamnă să faci din asta un stil de viață sustenabil, atât ca prețuri, ca timp de preparare și timp pentru cumpărături, cât și pentru starea ta actuală de sănătate. Înseamnă să ai posibilitatea să ajustezi modul de a te alimenta, pe măsură ce înaintezi în vârstă sau în funcție de nivelul de activitate fizică și intelectuală. Înseamnă să îți poți menține cu ușurință o greutate în parametri normali, fără grăsime abdominală în exces.

Înseamnă să ai mintea deschisă, să poți încerca alimente, combinații, cantități, ore de masă. Să ieși din bula ta familiară și familială, să aloci timp pentru a te informa, pentru a merge în magazine sau piețe, pentru a cerceta site-urile online cu produse alimentare.

Înseamnă să cumperi alimentele în starea lor naturală, cât mai puțin procesate. Dacă un aliment are nevoie de etichetă, citește acea etichetă. Dacă are mai mult de 3 ingrediente e prea procesată.

Să adaugi legume proaspete și frunze verzi la cât mai multe mese. Le faci salate sau le mănânci simple, tăiate mai mici sau mai mari, nu contează. Important este ca lângă mâncarea preferată să fie și o mână, două de frunze. Frunzele sunt bine tolerate aproape de oricine, deci… liber la frunze.

Să încerci gusturi noi. Să păstrezi ce îți place și să mai dai o șansă unui aliment, chiar dacă nu ți-a plăcut de prima dată. Poți încerca o altă modalitate de preparare. Uneori un mic compromis poate face un aliment mai atrăgător: o linguriță de zahăr în plus, călit un pic în tigaie dacă la cuptor nu îți place sau promisiunea unui fursec după ce mănânci alimentul amar.

Da, mai înseamnă să faci compromisuri. Care dor uneori. Să renunți la ceva ce îți place, dar care nu îți face bine. Să renunți la shaorma mâncată pe fugă în pauza de masă, înlocuind-o cu un pachet pregătit acasă de seara. Să renunți la al doilea pahar de vin, la țigara de după masă, la prăjitul în baie de ulei, la macaroanele cu ouă, brânză și mult zahăr…

Înseamnă să reduci încet și conștient cantitățile de zahăr și sare adăugate în mâncare. Și înseamnă să reduci cantitatea de mâncarea în general.

Înseamnă să mănânci conștient. Să îți oprești mâna care se întinde să mai ia un covrigel sau o bomboană. Să înțelegi că acel covrigel sau acea bomboană este tot mâncare și se adaugă la cantitatea și calitatea hranei ingerate.

Deci… e scump să mănânci sănătos?

Nu voi înșira aici alimente scumpe sau ieftine, așa cum am spus, dieta fiecăruia este personală și personalizată. Dar poți mânca sănătos la prețuri accesibile dacă:

-Cumperi legume, fructe, frunze și alte alimente perisabile din piață și în sezon. Cumpără o dată câteva căpșuni în decembrie dacă ți-e poftă, dar nu face un obicei din asta. Așteaptă să vină sezonul lor. Sunt destul de scumpe și atunci, dar nu te frustra, ia-ți 1kg pe săptămână, nici nu ai nevoie de mai mult. Iarna e plină piața de mere, pere, salată verde, mărar și pătrunjel la prețuri accesibile.

-Cauți oferte pe site-uri pentru alimentele neperisabile: semințe, nuci, făinuri, fructe uscate, condimente, uleiuri. La cumpărături repetate sau mai mari se oferă reduceri și bonusuri.

-Ții mereu frigiderul și cămara organizate, astfel încât să nu arunci mâncare.

-Renunți la alimentele și obiceiurile complet nesănătoase: fumat, chipsuri, bere, covrigei, pateuri și alte foietaje cumpărate din oraș, alune, arahide, semințe prăjite cu sare (poți cumpăra semințe neprăjite din piață la vrac și ți le faci acasă fără sare, nearse și proaspete), dulciuri superprocesate la porție unică și în general orice dulce din comerț. Toate astea sunt foarte scumpe, iar banii economisiți de acolo îi poți redistribui pentru alimente mai sănătoase.

-Reconsideri porțiile și proporția alimentelor în farfurie: trei sferturi legume, un sfert proteină animală sau vegetală.

-Renunți la mentalitatea ”eu nu-mi permit să mănânc sănătos”. Cei mai mulți oameni nici nu vor să mănânce somon, quinoa și chia, dar se plâng că sunt prea scumpe. Poți la fel de bine să mănânci macrou, năut și fasole pestriță, sunt la fel de sănătoase și gustoase. Cel mai sănătos aliment pe care îl poți mânca este supa de oase, iar oasele costă câțiva lei, dar câți dintre cei care se plâng că e scump să mănânci sănătos fac supă de oase frecvent? Gândește-te la asta: oamenii care au obiceiul de a mânca sănătos nu consideră că este scump. Doar cei care mănâncă nesănătos consideră că este scump (nu am inventat eu asta, există studii).

Faci o prioritate din tine, din nevoile tale, sănătatea și sufletul tău. Pentru asta definește-ți clar ce e bine pentru tine și ce nu. Elimină cât se poate de mult din ce și cine nu îți este benefic și astfel vei avea mai mult timp și mai multe resurse pentru tine. Să faci pe plac altora, deși ție îți face rău, este o sursă de frustrare, ceea ce te face mai intolerant, mai invidios și mai incapabil în toate domeniile. Și mai puțin sănătos.