Mămăligă de mei


Distribuie

Aveam niște sărmăluțe primite de la soacra mea și soțul meu bombănea că nu are mămăliguță care să se asorteze cu sarmalele. Eu nu mai mănânc porumb decât ocazional, o dată, de două ori pe an, când ies în oraș. Așa că nu mai am mălai în casă. Mi-am amintit că acum câțiva ani am făcut mămăligă de mei și a ieșit foarte gustoasă. Cum mei am mereu în cămară (semințe, făină, fulgi) imediat am pus de mămăligă. De mei!

Iată cum am făcut-o:

Am folosit o făină de mei integrală, măcinată nu foarte fin. Raportul de apă versus făină folosit a fost de 3/1. Am avut o cană mare, cu 350 de grame de apă, deci în total puțin peste 1 litru de apă. Cu aceeași cană am măsurat și făina. La aceste cantități am pus o linguriță cu vârf de sare. Am fiert această mămăligă de mei în tuci de fontă.

Am pus apa la fiert împreună cu sarea. Când a început să fiarbă am pus focul pe o treaptă medie, am adăugat făina și am amestecat încontinuu cu un tel metalic până a fost gata, 10-12 minute. După 5 minute a început să se închege, să capete o consistență cleioasă. Am continuat să amestec, pentru că altfel s-ar fi lipit de fundul tuciului și riscam să se ardă.

Am răsturnat mămăliguța pe o farfurie întinsă. Momentan s-a ”lățit” un pic, dar pe măsură ce s-a răcit s-a întărit.

Am făcut o cantitate prea mare de mămăligă de mei și am mâncat doar jumătate. A doua zi, din cealaltă jumătate am făcut niște crochete. Am tăiat fâșii de mămăligă rece de mei, le-am uns cu ulei de măsline, le-am presărat cu un condiment cu roșii uscate, chilli și oregano și le-am pus în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pe hârtie de copt, în tavă. Le-am lăsat 20 de minute pe o parte, le-am întors și le-am mai lăsat 20 de minute. Au ieșit crocante, foarte gustoase.