

Pentru cine nu are răbdare și experiență pâinea de casă poate fi un examen prea greu de trecut. Citim postări despre pâine care conțin termeni de specialitate: autoliză, stretch and fold, hidratare 100%, dospire la rece, boule și alte cuvinte în chineză de brutărie care ne descurajează să încercăm măcar să facem pâine. Iar dacă mai punem în ecuație și faptul că pâinea trebuie să fie fără gluten… acțiunea se complică.
Acele mixuri de pâine fără gluten fac ca executarea unei pâinici să devină simplă: se amestecă ingredientele într-o anumită ordine, iese un aluat moale, nu e nevoie de frământare și alte farafastâcuri, se toarnă în tavă, se lasă la crescut, se coace și gata pâinea. Simplu. Dar acele mixuri conțin ingrediente nenaturale: hidroxipropil metilceluloză, dextroză și alte ”bunătăți” îmbietoare. Dar dacă ați putea face așa de simplu o pâine din ingrediente naturale? Această pâine de mei fără frământare este foarte simplu de făcut: se amestecă ingredientele, se toarnă în tavă, se lasă la crescut și se coace. Vom obține rapid o pâinică pe care o putem prăji, o putem folosi la tartine, putem face ce vrem cu ea. Nu este amăruie, siropul de arțar și oul îndulcesc gustul natural al meiului.
Ingrediente
- 150 de grame de făină de mei
- 50 de grame de făină de tapioca
- 5 grame de tărâțe de psyllium
- 1 ou mare
- 150 de grame de lapte vegetal (eu am folosit lapte gras de cocos)
- 10 grame de ulei de măsline (sau cocos)
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de drojdie uscată
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de sirop de arțar
Mod de preparare
Se mixează toate ingredientele împreună. Nu e nevoie să insistăm cu mixatul, dacă ingredientele sunt bine omogenizate e de ajuns. Vom obține un aluat lichid. Aceste cantități sunt pentru o tavă mică, dacă aveți o tavă mai mare de pâine dublați cantitățile.
Se unge tava cu ulei și se toarnă aluatul înăuntru. Tava se acoperă cu folie de plastic unsă cu ulei. Aluatul va crește și nu vrem să se lipească de folie. Se lasă la crescut până când se dublează în volum.
Se pornește cuptorul pe 175 de grade Celsius. După ce s-a încins bine cuptorul ungem suprafața aluatului cu apă cu ajutorul unei pensule și dăm tava la cuptor. Vom lăsa pentru 30 de minute, apoi scoatem pâinica din formă și o punem direct pe grătarul cuptorului pentru încă 10 minute.
Scoatem pâinica din cuptor și o lăsăm să se răcească pe un grătar. După ce s-a răcit, o putem felia. Dacă facem o pâine mai mare putem congela felii, iar când dorim să le mâncăm le scoatem de la congelator și le punem direct în prăjitorul de pâine. Putem prezerva astfel pâinea pentru o lungă perioadă de timp.
Buna!Super!ma bucur ca te-am întâlnit!sunt Ioana,am 54 de ani,de 18 ani cu poliartrita reumatoidă mai nou Tiroidita autoimună.Dacă nu fac ceva probabil vor urma și altele.Mulțumesc frumos pentru ca împărtășești cu noi ceilalți experiențele tale.Doamne ajuta!
Bună, Ioana, bine ai venit! 🙂
Buna!sunt Ioana,am 54 de ani,cu poliartrita rheumatoid a de 54 de ani,mai nou tiroidita autoimuna.Ma bucur ca te-am intalnit si ca impartasesti din experientele tale!Doamne ajuta!
Multumesc!