Tort de lămâie fără gluten și lactate


Distribuie

Am vrut pentru noaptea dintre ani un tort acrișor și răcoritor, ceva simplu de făcut (deja cunoașteți acest laitmotiv din rețetele mele 😊), așa că m-am gândit că un tort cu mult suc de lămâie ar îndeplini aceste cerințe. Din cantitățile de mai jos iese un tort micuț, nu prea înalt și care poate fi împărțit în 6 porții ”normale” după gustul meu. Dacă îl vreți mai mare puteți dubla cantitățile și îl puteți face mai înalt, în loc de 2 straturi de blat puteți face 4, și astfel puteți avea 6 porții generoase. Pentru noi a fost de ajuns să ne răsfățăm papilele gustative după masa de revelion fără să ne îmbuibăm.

    Ingrediente

    Pentru blat:

    • 3 ouă
    • 75 de grame de zahăr alb
    • 50 de grame de făină de orez
    • 25 de grame de făină de cocos
    • 50 de grame de ulei de cocos
    • 1 linguriță de esență de vanilie
    • 30 de grame de suc de lămâie
    • 1 linguriță de praf de copt
    • Un praf de sare

    Pentru cremă:

    • 3 gălbenușuri
    • 75 de grame de zahăr
    • 75 de grame de suc de lămâie
    • 40 de grame de ulei de cocos
    • Un pliculeț de gelatină (10 grame)
    • 200 de grame de cremă de cocos pentru gătit, degresată
    • O linguriță de esență de vanilie

    Mod de preparare

    Blatul

    1

    Eu am făcut blatul cu o zi înainte de a asambla tortul, dar se poate face și în aceeași zi, doar să îi dăm răgaz să se răcească.

    Am folosit un mixer robot cu vas. Dacă folosiți un mixer de mână cântăriți și pregătiți toate ingredientele înainte să vă apucați de treabă.

    Separăm ouăle, gălbenușurile le punem în vasul mixerului, albușurile într-un castron mare, curat. Punem praful de sare peste gălbenușuri, le amestecăm un pic și le lăsăm să se odihnească 2 minute, până cântărim zahărul. Sarea va intensifica culoarea galbenă a gălbenușurilor. Punem zahărul și mixăm, întâi la viteză mică, apoi mare. Va fi nevoie de ceva timp până vom obține o cremă groasă, omogenă. Între timp cântărim și lichefiem uleiul de cocos în apă caldă dacă este nevoie. Dacă este vară este deja lichid. Cântărim și amestecăm făinurile cu praful de copt, stoarcem lămâia. Batem albușurile spumă. Aprindem cuptorul pe temperatura de 175 de grade Celsius.

    Se adaugă ingredientele în ordinea următoare, cu o pauză de 3-4 minute între ele, după ce gălbenușurile s-au mixat bine cu zahărul: sucul de lămâie și esența de vanilie, uleiul de cocos, amestecul de făinuri (lingură cu lingură, nu tot odată), iar ultimul ingredient adăugat și mixat, 4-5 linguri din albușul spumă. Oprim mixerul, scoatem vasul de pe poziție și încorporăm încet restul de spumă de albuș. La sfârșit vom obține un aluat lichid, vâscos, pe care îl vom turna în tava unsă cu ulei de cocos. Eu am o tavă mică, rotundă, cu diametrul de 18 cm și margine detașabilă. Dăm la cuptor și lăsăm până suprafața se aurește ușor și devine tare la pipăit, cam 20 de minute.

    Crema

    2

    Pentru cremă procedăm în felul următor: cu ajutorul unui tel amestecăm gălbenușurile cu zahărul într-o crăticioară, apoi punem sucul de lămâie. Punem crăticioara pe aragaz la foc mic și amestecăm încontinuu până se îngroașă. Nu trebuie să fiarbă prea mult, maximum 1 minut. Este gata atunci când a dispărut spuma de la suprafață. Oprim focul și adăugăm uleiul de cocos. Nu este nevoie să îl lichefiem, îl punem peste crema fierbinte și amestecăm cu telul până se încorporează. Dăm crăticioara la frigider până se răcește crema. Nu va dura mult, s-a răcorit deja de la uleiul rece.

    Pregătim gelatina: într-un ibric o amestecăm cu 80 ml de apă, lăsăm 10 minute, apoi la foc mic o lichefiem. Nu o fierbem, când a devenit lichidă este gata. O turnăm peste crema rece. Punem și esența de vanilie. Pregătim ultimul ingredient, crema de cocos. O răsturnăm într-un castron și o omogenizăm cu ajutorul unei linguri sau o punem într-un miniblender și o amestecăm acolo 1-2 minute. O punem și pe ea în crăticioară, amestecăm bine și crema este gata.

    Asamblare

    3

    Tăiem blatul în 2 straturi longitudinal. Cu ajutorul inelului tăvii de copt pe care am tapetat-o cu o bucată de carton învelită în folie de plastic, asamblăm tortul. Așezăm primul strat de blat, turnăm jumătate din cremă, așezăm al doilea strat de blat ( îl împingem bine peste cremă, să nu rămână goluri de aer) și încheiem cu a doua jumătate de cremă. Nu vă fie teamă că este prea lichidă crema, se va întări după 3-4 ore de stat în frigider.

    După ce crema s-a întărit, scoatem tortul din frigider, scoatem inelul, apoi, cu grijă, desprindem cartonul învelit în folie de plastic (nu am avut folie de acetat specială pentru stabilizarea tortului la rece, așa că am improvizat cu ce am avut la îndemână). Acum se ornează. Aici fiecare își folosește imaginația și ce are prin casă. Eu l-am ornat cu cifre și fulgi de ciocolată și câteva cireșe glasate. A ieșit un tort de lămâie fără gluten și lactate pe care l-am savurat pe îndelete și cu multă plăcere!