Radu (boală celiacă)


Distribuie

Acum 2 ani a izbucnit în mediul online Radu, cu elanul tinereții și mereu cu zâmbetul pe buze. L-am urmărit încă de la început, fascinată de puterea lui de muncă și de determinarea lui de a face ce și-a pus în cap. În doar 2 ani proiectul lui, ”Rețete fără gluten” s-a extins și este în continuă expansiune. Are un site, o pagină de Facebook și una de Instagram, un canal de Youtube, o aplicație din care poți afla locațiile în care poți mânca fără gluten. Este ambasador ARIG (Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten). Toate acestea în timp ce are un job ”normal”. Radu are boală celiacă și aceasta este povestea lui.

Bună 😊. Cine este Radu?

Hey, numele meu este Radu Vasile, am 25 de ani si sunt celiac încă de la vârsta de 3 ani. Ca și background, am absolvit o facultate de Management Hotelier si una de Marketing Digital.

În timpul pandemiei, mai exact acum 2 ani, am început un proiect numit “Rețete fără gluten”, unde încerc să ajut cât mai multă lume cu sfaturi, informații și cel mai important, cu rețete.

Când s-a declanșat boala? Care au fost primele simptome? Când și cum ai fost diagnosticat?

Atunci când eram mic am încetat temporar din creștere din cauza bolii celiace, lucru pe care l-am aflat mai greu, după ce părinții mei m-au dus pe la mai mulți doctori. După 6 luni de căutări, am avut norocul să fiu diagnosticat la spitalul “Grigore Alexandrescu” din București.

Ce tratament medicamentos ai făcut? Te-a ajutat?

Nu am făcut, deoarece singurul tratament pentru intoleranța la gluten este eliminarea glutenului din alimentație.

Sunt multe cauze ce pot duce la declanșarea unei boli autoimune. Care crezi că sunt acestea în cazul tău?

Cu siguranță nu cred că stresul a fost un factor, având în vedere că nu aveam nicio grijă la vârsta aceea. Cred ca am avut norocul ca gena de boală celiacă sa se activeze la o vârstă fragedă, pentru ca părinții mei să aibă șansa să mă crească mult mai ușor din punctul de vedere al dietei, punând accent pe aceasta încă de la început. 

Ai atins un echilibru? Cum arată o zi din viața ta astăzi, ce alimentație și ce stil de viață ai?

Cum am spus și mai sus, cred că echilibrul a fost atins încă de la o vârstă fragedă. Zilele mele sunt, în cea mai mare parte, foarte pline. Pe lângă blogul meu fără gluten mai am încă un job, iar ambele combinate însumează o bună parte din fiecare zi, dar fiecare culminează cu o sesiune intensă la sală, care mă ajută să mă descarc după o zi încărcată. Ca și alimentație încerc să mănânc cât mai sănătos și curat, lucru pe care încerc, pe cât posibil, să îl expun și în rețetele mele. Îmi place foarte mult să mănânc porridge dimineața, atunci când nu dau skip la micul-dejun, iar mai târziu în zi încerc să consum cât mai multe fructe.

Ce ți se pare cel mai greu, referitor la menținerea unui stil de viață sănătos și a unei vieți funcționale?

Cel mai greu mi se pare să ai timp să le faci pe amândouă (n.a. viața profesională și cea personală, incluzând aici și alimentația specială), să fii atât de disciplinat încât să știi cum să le gestionezi în cel mai optim mod.

Ce sfat le-ai da unor oameni care abia au fost diagnosticați cu o boală autoimună? Cum i-ai încuraja?

Le-as spune că indiferent de ce diagnostic de boală autoimună ar fi primit, totul se va îndrepta în direcția bună și se vor obișnui cu noul stil de viată, chiar dacă acesta necesită multe sacrificii și răbdare. Pentru toți este greu la început, dar tot timpul trebuie să ne punem în pielea altora și să realizăm că sunt oameni care au probleme mult mai mari pe lumea asta. Rămâneți optimiști și disciplinați, totul o să fie din ce în ce mai bine!