Renata (poliartrită reumatoidă)


Distribuie

Renata este o luptătoare. Este ca un spartan. Avea o viață normală și o meserie frumoasă, iubea drumețiile și natura, când poliartrita a intervenit și a schimbat totul. Acum, după 10 ani de poliartrită reumatoidă, nu se simte bine, dar nu povestește asta, pentru că nu boala o definește. Poliartrita i-a schimbat existența, dar nu a înfrânt-o, are o viață activă cu multiple activități și o tenacitate de invidiat. Toți avem de învățat de la ea. Pe Renata o puteți găsi pe facebook , pe grupul ei de facebook Sănătate verde și dezvoltare personală , si are și o mică și frumoasă comunitate aici.

Bună 😊. Cine este Renata?

Eu sunt Renata, am 41 de ani și de mai bine de 10 ani sunt pacientă cu poliartrită reumatoidă și alte afecțiuni medicale. Sunt căsătorită de mai bine de 13 ani și locuim în București.
Sun fan muzica latino, îmi place să mă plimb, să citesc, să fac voluntariat și să mănânc eclere cu ciocolată. Am dezvoltat în timp o pasiune pentru a-mi creiona un stil de viață nevoilor mele și mai recent fac network marketing online. Mă găsești pe rețelele sociale cu numele Renata Petre.
Să știi că trăiesc cu optimism și entuziasm în fiecare zi.

Când s-a declanșat boala? Care au fost primele simptome? Când și cum ai fost diagnosticată?

În primăvara anului 2012 fiind pasionată de trasee montane am crezut că am călcat strâmb și de aceea mi sa umflat glezna. Am apelat la antiinflamatoare și unguente recomandate de farmacistă. Am continuat să fiu fan traseu montan, mă încărca cu energie și stare de bine pentru câteva săptămâni bune. Au urmat câteva trasee montane de la acel mic incident și chiar eram ok.

La începutul toamnei din nou pe munte de data asta am simțit că ceva nu este în regulă cu piciorul meu drept. A doua zi glezna și genunchiul drept erau inflamate și dureroase. Farmacista de serviciu a rezolvat problema în câteva zile, fără a fi nevoită să îmi întrerup activitatea de zi cu zi. Și a fost destul de bine cam o lună până a venit ziua în care nu mă puteam ridica din pat. Am fost la urgență și internată unde am primit diagnosticul de poliartrită reumatoidă. Acest diagnostic mi-a schimbat viața la 180 de grade.

Ce tratament medicamentos ai făcut? Te-a ajutat?

Fiind într-un stadiu destul de avansat al bolii, doar antiinflamatoarele nu au fost suficiente. Am primit prima linie de medicamente pentru poliartrită plus corticoterapie plus antiinflamatoare pe o perioadă de mai bine de un an. Îmbunătățiri au fost, dar nu la nivelul de a continua activitatea în câmpul muncii. Anul următor am adăugat pe lista de tratament în plus tratamentul biologic. Și am trecut prin 4 tratamente biologice, unele cu eficiență altele doar bifate, fără rezultat.

Ai încercat și o dietă alimentară? Te-a ajutat?

A fost o necesitate să fac o schimbare pe planul nutrițional. Tratamentele care nu au fost benefice organismului meu au lăsat o creștere în greutate cam de 25 de kg în plus care apăsau articulațiile făcându-le și mai dureroase. Am devenit adepta regimului vegetarian în primii ani. Nu a fost mare efort pentru mine deoarece nu eram prietenă cu produsele din carne de când mă știu. Mai greu a fost să renunț la lactate. Încet încet am apelat la ”lactate” vegane care sunt mai ok. Mă simțeam destul de bine, dar nu am intrat în remisie. Durerile de genunchi erau prezente la schimbările meteo și în sezonul rece.

Ce altceva în afară de medicație și dietă alimentară ai încercat și te-a ajutat?

Conectarea cu alți pacienți mi-a fost de mare folos. Am tot căutat grupuri de pacienți să mă inspire cu povești și am găsit o asociație care în acea perioadă organiza un curs de managementul artritei. Mi-a căzut ca o mănușă acest curs. Mai târziu m-am oferit voluntar și au început colaborări frumoase. Magia culorilor în a colora cărți pentru adulți a devenit o pasiune pentru mine. Această artă îmi dezvoltă creativitatea, dar și mobilitatea mâinii.

Sunt multe cauze ce pot duce la declanșarea unei boli autoimune. Care crezi că sunt acestea în cazul tău?

În cazul meu a fost pe fond de stres. Cu timpul am conștientizat multe lucruri, am uitat de mine și mergeam pe pilot automat. Am acumulat multe lucruri și nu am dat afară.

Poate părea puțin ciudat, dar boala în sine pe mine m-a disciplinat puțin.

Ai atins un echilibru? Cum arată o zi din viața ta astăzi, ce alimentație și ce stil de viață ai?

A fost și este în continuare dificil să ating echilibrul. Mai degrabă aș crede că în viața unei persoane autoimune zilnic este o mică înțelegere cu tine însuți. Eu am căutat obiceiurile care au dus la declanșarea bolii și am realizat că numai să spun un mare NU fără resentimente mi-a luat aproximativ doi ani. Acum am alte priorități mai îndrăznețe ceea ce vă îndemn și pe voi, viața nu se rezumă doar la a fi un pacient autoimun.

O zi din viața mea începe cu mișcare și se termină tot cu mișcare. Lectura, dezvoltarea personală, diverse traininguri de wellness, fac parte din viața mea. Orice activitate este binevenită atâta timp cât îți ține mintea ocupată și te bine dispune. Acord o mare atenție somnului. Am observat că pe perioada caldă corpul meu are nevoie de mai multă odihnă. Mâncarea este 80% făcută în casă cu ingrediente cât mai naturale.

Consider că fiecare dintre noi în timp va alege un stil de viață benefic organismului său.

Ce ți se pare cel mai greu, referitor la menținerea unui stil de viață sănătos și a unei vieți funcționale?

Sunt multe de zis. Să nu dai ascultare vocilor negative din jurul tău, să fii blândă cu tine și să îți menții un mindset pozitiv. Încă mai am de lucru la acest capitol.

Ce sfat le-ai da unor oameni care abia au fost diagnosticați cu o boală autoimună? Cum i-ai încuraja?

Este dificil de ”digerat” diagnosticul unei boli autoimune. La început nici nu ești conștientă de ce va urma în viața ta, dar cu timpul te vei obișnui. O să înveți multe lucruri dacă vrei să supraviețuiești în societate. Ia o pauză ori de câte ori simți că este necesar și învață să te pui pe primul loc. Nu este chiar așa de greu, sunt convinsă că vei reuși. Succes!

Dacă ai și tu o poveste de viață și dorești să o faci cunoscută poți lăsa mesajul tău să te pot contacta.