Despre făina de hrișcă. Avantaje: e gustoasă. Are aromă de nucă. Dezavantaje: pare că ai scormonit în sobă și ai luat ceva cenușă de acolo să pui la copt. E cenușie și urâtă, asta e. Se poate folosi în aluaturile de negresă sau alte chestii cu cacao dacă avem ochiul sensibilos. Atenționări: e destul de „setoasă”. Nu așa de setoasă ca făina de cocos, dar mai bețivă decât cea de orez. În această rețetă am înlocuit cumințica făină de orez cu sălbatica făină de hrișcă și drăgălașa făină de cocos cu aspra făină de migdale măcinată în casă, și dacă tot l-am urâțit, am înlocuit și zahărul alb cu zahăr brut. Seamănă cu fratele slăbuț și bronzat de la țară al checului grăsuț și alb din rețeta inițială. L-am aromat cu rom și vanilie și i-am făcut și mici ”insule” de cacao. Se poate folosi și ca blat de tort (fără cacao).
Ingrediente
- 6 ouă
- 150 de grame de zahăr brut
- 100 de grame de unt de cocos
- 100 de grame de făină de hrișcă
- 50 de grame de făină de migdale (eu am măcinat migdalele în mini blender)
- O lingură de esență de vanilie
- O lingură de esență de rom
- 1 linguriță de praf de copt (merge și fără, iese un pic mai bătut)
- O lingură de cacao
- Un praf de sare
Mod de preparare
Separăm ouăle, punem gălbenușurile în bolul mixerului, punem sarea, amestecăm un pic, apoi zahărul și pornim mixerul la viteză mică întâi, apoi mare. Lăsăm să mixeze până când compoziția devine o cremă groasă și își dublează volumul. Va lua ceva timp.
Între timp cântărim celelalte ingrediente, amestecăm făinurile cu praful de copt și batem albușurile băț. Se poate face și cu mixerul de mână, dar trebuie pregătite și cântărite toate ingredientele de la început. Când gălbenușurile au devenit crema sus menționată, punem untul de cocos topit și mai lăsăm vreo 3-4 minute. Apoi punem esențele de vanilie și rom și amestecul de făină, lingură cu lingură. Punem 2 linguri de apă caldă, nu călduță, dar nici fierbinte. Punem apoi, tot lingură cu lingură, cam o treime din spuma de albuș și mixăm în continuare. Acum ar trebui să avem în bol o cremă moale și frumos mirositoare.
Oprim mixerul, scoatem bolul de pe poziție și adăugăm restul de spumă de albuș, pe care o înglobăm cu lingura, ușor. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt (sau doar unsă cu un pic de unt de cocos, dacă aveți tavă de silicon), dar oprim câteva linguri, în care punem cacao.
Punem aluatul cu cacao peste cel simplu din tavă, distribuindu-l uniform și dăm tava în cuptorul fierbinte, 180 de grade Celsius, 35-40 de minute, cu atenție să nu se ardă pe deasupra. Și dacă se arde asta e, tăiem porțiunea arsă, va fi la fel de gustos. Îl lăsăm un pic să se răcorească, apoi îl putem scoate din tavă. Putem tăia o feliuță dacă nu mai putem de poftă, dar se zburlește. Dacă vrem să arate frumos, mai bine așteptăm să se răcească.