Pâine fără gluten din amestec de hrișcă, quinoa și năut


Distribuie

Eu îmi țin toate boabele (leguminoase, orez, pseudocereale, nuci, semințe) în borcane închise ermetic, astfel dacă vreo boabă invită în vizită vreun fluturaș sau viermișor, să benchetuiască împreună, fără să invite și vecinii. Nu pun boabe noi peste boabe vechi, întâi golesc borcanul, îl spăl, îl usuc, și pun boabe noi în borcane curate. Așa că periodic dau iama în borcane, le cercetez și folosesc boabele mai vechi înainte de a reface stocul.

Așa am făcut și acum câteva zile și m-am ales cu câteva linguri din fiecare dintre boabele din titlu. Le-am pus împreună, le-am spălat, le-am primenit și le-am pus la treabă. A ieșit o pâine fără gluten originală, minunată, elastică, sățioasă.

    Ingrediente

    • 100 de grame de hrișcă verde
    • 50 de grame de quinoa
    • 50 de grame de năut
    • 20 de grame de chia
    • 15 grame de tărâțe de psyllium
    • 1 pliculeț de drojdie (7 grame)
    • 1 linguriță rasă de sare
    • 1 linguriță de zahăr
    • 200 de grame de apă

    Mod de preparare

    1

    Cântărim, amestecăm și spălăm boabele (nu punem chia acolo, ea va avea parte de tratament separat). Le punem la înmuiat între 4-8 ore, nu mai mult, pentru că hrișca va absorbi prea multă apă. După acest interval le mai spălăm o dată.

    Punem chia la înmuiat în 50 de grame de apă, amestecăm bine pentru ca apa să le cuprindă bine (tind să plutească), punem și drojdia la activat împreună cu zahărul în alte 50 de grame de apă.

    Acum scoatem blenderul și îl punem la treabă. Ar fi bine să fie un blender serios, pentru că va trebui să obținem o pastă fină din boabele noastre, împreună cu cele 100 de grame de apă rămase. În acea pastă punem tărâțele de psyllium, mai blenduim un pic, apoi punem chia înmuiată, drojdia activată și sarea. Eu am un blender care face o pastă subțire din orice ingredient tare, dar nu se descurcă cu aluaturile, așa că, după ce am făcut pasta de boabe, am vărsat-o într-un castron și am făcut restul operațiunilor manual.

    La final ar trebui să avem un aluat moale și cleios, pe care ar fi bine să nu încercați să îl amestecați cu mâna, pentru că se va lipi. Folosim lingura până la final, când îl răsturnăm în tava unsă cu ulei, îl netezim cu dosul lingurii, îl acoperim cu folie și îl lăsăm la crescut până se înfoaie vizibil.

    Dăm tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, lăsăm până începe să se închidă la culoare (40-50 de minute), apoi, cu grijă, o scoatem din tavă și o batem pe fund. Dacă sună a gol, este gata, dacă nu, o mai lăsăm câteva minute, fără tavă, pe grătarul cuptorului. Se lasă să se răcească complet, apoi se poate tăia. Este o pâine fără gluten minunată! Se feliază frumos, are un gust bun și se poate folosi la orice, ca o pâinică respectabilă.