Budincă din carne de pui și organe (AIP)


Distribuie

Organele de animale conțin foarte multe vitamine ( în special cele din grupul B-urilor, dar și A, D, E, K), și minerale (fier, fosfor, cupru, magneziu, zinc, seleniu). Astfel ele pot fi considerate superalimente, cu efect antiinflamator și detoxifiant, fiind hrănitoare și sățioase. Pe de altă parte, și concentrația în colesterol și purine este ridicată, iar dacă animalul de la care provin nu a avut un stil de viață sănătos, concentrația de toxine din organe este ridicată, mai ridicată decât în carnea macră. Și atunci noi ce să facem? Ne întrebăm noi filozofic, stând ca măgarul lui Buridan între 2 posibilități. Să nu le excludem total din alimentație (dacă am exclude toate alimentele care nu sunt perfecte ne-am hrăni cu aer), dar să consumăm cu prudență, nu zilnic și nu în cantități mari.

Eu consum organe o dată sau de 2 ori pe săptămână în tocănițe de legume, în care pun câteva pipoțele și inimioare de pui, rinichi la grătar, ficăței ușor căliți în tigaia de fontă, sau pate din ficat. În textul de față vă prezint o rețetă de budincă de carne și organe, un fel de drob mai digest și care se poate face destul de ușor. Pentru varianta AIP înlocuiți tărâțele de psyllium cu amidon de tapioca și curry cu turmeric.

    Ingrediente

    • 500 de grame de carne tocată de pui (piept și pulpă)
    • O inimă de porc
    • 200 de grame de ficat de curcan (sau orice fel de ficat aveți)
    • O ceapă medie
    • Un morcov mediu
    • Câte o legătură de mărar și pătrunjel
    • O lingură de fulgi de drojdie inactivă
    • O lingură de tărâțe de psyllium
    • O linguriță de sare
    • O linguriță de curry (sau o linguriță de turmeric și o jumătate de linguriță de piper)
    • O linguriță de cimbru uscat
    • 2 căței de usturoi

    Mod de preparare

    1

    Organele se pun la fiert în apă fierbinte, întâi inima de porc tăiată în 4, iar după 10 minute punem și ficățeii și mai lăsăm 5 minute.Tăiem ceapa și morcovul în cubulețe mici, usturoiul îl zdrobim și îl mărunțim și pe el, apoi le călim un minut într-o linguriță de untură de rață, adăugăm inima tăiată cubulețe și ficățeii, jumătate din ei tăiați și ei în cubulețe mici, cealaltă jumătate în bucăți mai mari, mai amestecăm un pic, apoi punem 2-3 linguri din apa în care au fiert organele. Lăsăm încă 5 minute, apoi închidem focul. După ce se răcoresc un pic, scoatem bucățile mai mari de ficat și le pasăm bine, preferabil cu un mini blender, și amestecăm toată lista de ingrediente într-un lighenaș, apoi răsturnăm în tavă, pe hârtie de copt. Tava mea e pătrată, cu latura de 22 de cm, și ar trebui ca budinca noastră să fie înaltă de 2-3 degete. Netezim bine, ungem suprafața cu un pic de ulei și dăm la cuptorul încins la 200 de grade pentru o jumătate de oră. Lăsăm câteva minute să se răcorească, nu să se răcească, pentru că va absorbi toată grăsimea, iar noi nu vrem asta. O tăiem în pătrate, iar pătratele le scoatem pe șervețele, care vor absorbi excesul de grăsime. Un pătrățel cât palma e de ajuns pentru un prânz sau cină, rece sau cald, alături de o salată mare de frunze verzi, varză sau ce alte nebunii de legume vă mai trec prin minte.