

Nu am mai mâncat alimente prăjite de mult timp. Poate când ies în oraș mai scap într-o porție de cartofi prăjiți de 2 ori pe an, dar acasă nu mai prăjesc nimic. Cu o excepție: aceste pachețele din foi de orez. Probabil că ar ieși bune și în cuptor, am mai adaptat rețete care tradițional se fac prăjite, dar nu ar avea textura așa de crocantă și gustul pregnant de ulei de cocos care sunt parte integrantă din savoarea acestui fel de mâncare. Le prăjesc cu răbdare, la foc mic și cu capac, așa că nu scot fum și nu se ard.
Ingrediente (pentru 12 bucăți/2 porții):
- 80 de grame de orez integral
- O ceapă mare
- 3-4 căței de usturoi
- Un ardei capia
- 100 de grame de ciuperci (opțional)
- 30 de grame de semințe de floarea soarelui sau nuci măcinate grosier
- O legătură de mărar
- O jumătate de conservă de roșii în bulion
- O linguriță de sare
- O linguriță de curry picant
- O linguriță de oțet de mere
- 2 linguri mari cu ulei de cocos
- 12 foi de orez
Mod de preparare
Orezul se pune la înmuiat cu câteva ore înainte, apoi se spală și se pune la fiert. Nu contează cantitatea de apă pe care o punem, pentru că vom scurge surplusul atunci când orezul este fiert. Se va fierbe până când bobul de orez se strivește între degete cu o oarecare rezistență, 10-15 minute. Între timp ne ocupăm de legume. Ceapa și ardeiul se taie mărunt, usturoiul se strivește, apoi se taie și el mărunt, mărarul la fel. Dacă bucățile de roșii din bulion sunt prea mari, le mai mărunțim și pe ele. Într-o tigaie (eu am una de fontă cu capac) se pune o lingură de ulei de cocos, se încinge bine, apoi punem ceapa și usturoiul, dăm focul mic și punem capacul. După vreo 5 minute adăugăm orezul scurs bine, iar după încă 5 minute, roșiile în bulion și ciupercile (eu am pus ciuperci din conservă. Dacă nu vă priesc ciupercile, le puteți sări). Mai lăsăm 5-10 minute, asezonăm cu sare, curry picant, mărarul proaspăt și lingurița de oțet de mere. Acum punem și semințele sau nucile, pe care le-am adăugat pentru textura crocantă. Amestecăm bine, închidem focul, scoatem capacul și lăsăm să se răcorească câteva minute.
Luăm un vas întins, un lighean sau o tavă, care să aibă dimensiunea fundului ceva mai mare decât a unei foi de orez, punem apă rece în el de 2-3 degete. În el vom înmuia pe rând fiecare foaie de orez, cam un minut, adică atât cât ne ia să rulăm pachețelul precedent. Punem foaia în apă imediat după ce am scos-o pe precedenta, pe care o așezăm pe o suprafață plană, punem o lingură din umplutură și o rulăm. Foile le manevrăm cu grijă, se rup repede, și uscate, și înmuiate. Cum le rulăm? Umplutura o punem în partea de sus a foii, spre noi adică. Lăsăm cam 2 cm de foaie liberă. Acești 2 cm îi ridicăm și acoperim umplutura. Mai rulăm (cu grijă) foaia o dată, apoi aducem capetele peste pachețel și rulăm până la capăt. Punem ”sărmăluța” pe o farfurie și repetăm operațiunea până terminăm compoziția. Ar trebui să iasă 12 bucăți.
Spălăm tigaia, o încingem din nou, punem încă o lingură de ulei de cocos și așezăm pachețelele în ea. Ideal ar fi să încapă toate odată. Dăm iar focul mic, punem capacul și lăsăm vreo 10 minute, până se auresc bine pe o parte. Nu le bruscăm, încă sunt fragile. Le întoarcem pe cealaltă parte, până se coc bine. Le scoatem pe un șervețel care va absorbi surplusul de ulei. Acum putem să dăm cu ele și de pereți, nu se mai rup. Se mănâncă cu sos după preferință, cu salată sau simple, așa cum le-am mâncat eu. Sunt crocante pe exterior și moi pe interior, iar uleiul de cocos le dă un gust deosebit.