Cheesecake fără coacere, fără gluten și lactate


Distribuie

Am făcut cheesecake la cuptor și am fost foarte încântată de rezultat, iar acum am vrut ceva mai simplu, dar la fel de spectaculos: cheesecake fără coacere. Sigur că în rețetele care abundă pe net cheesecake e cu brânză, că de aia se cheamă cheesecake. La fel ca în rețeta precedentă, am înlocuit brânza cu cremă de migdale, pe care de data aceasta am îmbogățit-o cu cremă de cocos. La rețeta clasică, cu brânză, blatul este din biscuiți mărunțiți amestecați cu unt. Și aici am modificat. Este o variantă vegană, fără ouă, fără lactate, ușor de făcut și foarte gustoasă.

    Ingrediente

    Pentru blat:

    • 150 de grame de curmale
    • 50 de grame de ulei de cocos
    • O lingură mare cu fulgi de cocos
    • ½  pliculeț cu zahăr vanilat sau câteva picături de esență de vanilie

    Pentru ”brânză”:

    • 200 de grame de migdale
    • 2 linguri mari de miere
    • 150 de grame de cremă de cocos
    • 1 pliculeț de zahăr vanilat
    • 3-4 picături de esență de lămâie sau o lingură de suc de lămâie
    • O lingură de agar agar

    Pentru topping:

    • Gem la alegere (eu am pus gem de căpșuni)

    Mod de preparare

    1

    Migdalele se pun la înmuiat cu 10-12 ore înainte, apoi se curăță de pielițe. Se spală de mai multe ori în timpul acestui proces. Și curmalele se pun la înmuiat, dar pentru ele ajung 3-4 ore. Curmalele se spală înainte de a se pune la înmuiat, pentru că vom folosi o parte din apa în care au stat.

    Începem cu blatul. În blender vom pune curmalele, uleiul de cocos topit, fulgii de cocos, vanilia și câteva linguri din apa de curmale. Mixăm până iese o cremă groasă și omogenă pe care o turnăm în tava de tort tapetată cu folie de plastic. Tava mea are 18 cm în diametru și margini detașabile. Dăm la frigider câteva minute, până facem ”brânza”. Migdalele curățate și spălate bine se pun în blender, împreună cu crema de cocos, mierea și aromele. Mixăm bine, până se omogenizează cât de cât. Va merge greu, pentru că nu are apă. Într-un ibric punem 200 de grame de apă împreună cu agar agar și le fierbem foarte puțin, 30 de secunde sau 1 minut de când încep să fiarbă, amestecând încontinuu. Imediat turnăm acest amestec în blender și mixăm până la omogenizarea completă, apoi, la fel de repede, turnăm mixul peste blatul scos de la frigider. Ne mișcăm repede pentru că agar agar se întărește imediat ce atinge o suprafață rece și nu vom mai putea lucra cu el, rămâne țeapăn. Mai dăm la frigider o jumătate de oră, o oră, apoi putem întinde gemul pe deasupra. Ca să fie complet închegat și să nu se dezintegreze când îl tăiem, îl mai lăsăm o oră, două la frigider. Scoatem marginea detașabilă a formei, desprindem ușor folia de plastic și în acest stadiu mai putem orna dacă vrem ca tortul nostru să fie prezentabil: cu fructe, bucățele de ciocolată, inimioare colorate sau ce ne mai trece prin cap. Eu l-am lăsat așa, că îmi era foame și nu aveam chef de bibileală. Dar dacă vrem să îl facem ca un tort aniversar, de exemplu, merită efortul. Vom avea un tort simplu de preparat, sănătos, dietetic (nu are zahăr adăugat, praf de copt, cereale sau chimicale). Pentru a fi și mai sănătos de atât, putem înlocui gemul cu un jeleu de fructe, la care să punem un pic de miere.