Găsesc tot mai multe motive în ultimul timp ca banalul piept de pui să îmi devină simpatic. După ce am făcut un delicios pate de pui, acum i-am găsit altă întrebuințare, la fel de gustoasă și de simplu de făcut.
Ingrediente
- 500-600 de grame de piept de pui
- Un morcov
- Un ardei capia
- O ceapă
- Un cățel de usturoi
- O bucățică de ghimbir
- 2-3 linguri de oțet de vin
- 2-3 linguri de tamari (sos de soia fără gluten)
- Un ou
- 2 linguri de amidon de porumb
- Un vârf de lingură de chilli
- Un vârf de lingură de rozmarin
- Jumătate de linguriță de piper
Mod de preparare
Par multe ingrediente, dar sunt chestii pe care le avem de obicei în cămară, doar pieptul de pui trebuie să îl cumpărăm și ne putem apuca de treabă. Eu am luat o caserolă mai mare de „mușchiuleț de pui”, așa scria pe caserolă, adică piept de pui tăiat în fâșii mari, din care am folosit o parte la pate de pui, iar restul, cam 500-600 de grame l-am pus la macerat cu chilli, rozmarin și tamari, și l-am lăsat pentru a doua zi, nefiind sigură ce voi face din el.
După ce mi-am întrebat papilele gustative cam ce și-ar dori să mănânce, m-am hotărât pentru piept de pui în stil asiatic. Așa că am scos castronul cu piept de pui pus la macerat în frigider, acoperit cu capac, am spart un ou peste el, am mai pus 2 linguri de amidon de porumb și oțet de vin, am amestecat bine cu mâna, am pus capacul și l-am dat din nou la frigider.
Apoi am curățat și spălat morcovul, ceapa, ardeiul capia, usturoiul și ghimbirul și le-am tăiat pe fiecare în mod diferit: ardeiul capia în rondele, ceapa în bucăți mari, morcovul în bastonașe subțiri, usturoiul și ghimbirul le-am tocat fin.
Am încins bine o tigaie mare cu 2 linguri de untură de gâscă și am răsturnat pieptul de pui înăuntru. Eu l-am lăsat în fâșii mari, dar le puteți tăia în cuburi dacă doriți. Mie mi-a plăcut așa, nu se usucă atât de tare dacă este în bucăți mari. Am tot întors bucățile de pe o parte pe alta, până s-au albit și chiar au început să prindă un pic de crustă. Am mai pus 2 linguri de apă, am dat focul mic și am pus capacul. Am lăsat 5 minute, apoi am răsturnat puiul împreună cu zeama lăsată într-un castron mare de tablă și am pus capacul ca să nu se evapore sosul.
Am pus iar 2 linguri de untură de gâscă, usturoiul și ghimbirul tocate mărunt, le-am tot întors un minut, două, apoi am pus legumele. Am amestecat încontinuu în tigaie până ce ceapa a devenit translucidă și lucioasă. Am pus puiul și sosul deasupra, am dat focul mic, am râșnit niște piper, am pus capacul și am închis focul.
Am mai lăsat câteva minute să se răcorească acoperit, timp în care am pus un pic de ordine în bucătărie, am spălat vasele și m-am umflat în pene cu ochii la tigaie, mândră de ce am făcut. Mi s-au mai dezumflat un pic penele, pentru că după ce am mâncat mi-am amintit că trebuia să pun și o lingură de semințe de susan la prăjit odată cu usturoiul și ghimbirul, dar am uitat.