Nu prea mă încântă cozonacul clasic. Ideea amestecului greu de grăsime, ouă, lapte, mult zahăr, umplutură, precum și metoda complicată de preparare, toate astea m-au făcut să renunț să îmi doresc cozonac. Am făcut o singură dată, acum câțiva ani, mi-a ieșit frumos, am rețeta pe undeva pe blog, dar asta a fost, doar o dată. Voiam totuși un ceva dulce, ceva să aducă cu cozonacul, dar să fie din ingrediente puține și ușor de preparat. Și m-am gândit să adaptez rețeta de ciabbatta. I-am mai pus niște ulei, zahăr, cacao și pastă de dovleac și a ieșit o ruladă. M-am uitat apoi pe net și am văzut că nu sunt chiar așa de deșteaptă și originală pentru că există un produs asemănător, cozonacul unguresc baigli. Doar că al meu este baigli fără gluten.
Ingrediente
Pentru aluat:
- O lingură cu vârf de tărâțe de psillyum (13 grame)
- 5 linguri de zahăr
- 100 de grame de făină de hrișcă
- 100 de grame de făină de mei
- 5 linguri de ulei
- O linguriță de drojdie uscată (3 grame)
- O linguriță de praf de copt
- O linguriță cu vârf de cacao
- Un pliculeț de zahăr vanilinat
- O linguriță de esență de rom
- 200 de grame de apă călduță
- Un praf de sare
Pentru umplutură:
- Pastă de dovleac (rețeta o găsiți aici)
- Rahat tăiat în fâșii mari
Mod de preparare
Se amestecă tărâțele de psillyum cu apa, drojdia, praful de copt și o lingură de zahăr într-un castron care se acoperă și se lasă 10-15 minute să se hidrateze tărâțele și să se activeze drojdia. Între timp cântărim și amestecăm făinurile. Punem în castron sarea, restul de zahăr, zahărul vanilinat, esența de rom și amestecăm. Adăugăm apoi ceva mai mult de jumătate din amestecul de făină, omogenizăm, punem uleiul și frământăm până se încorporează tot. Acoperim din nou castronul și lăsăm aluatul să se odihnească. Nu va crește prea mult. Împărțim aluatul în 2 părți egale. Pudrăm suprafața de lucru cu restul de făină, luăm una din bucăți și o frământăm bine, o împăturim și o mai lăsăm la odihnit. În a doua bucată punem lingurița de cacao, frământăm până se omogenizează culoarea și o lăsăm și pe ea la odihnit. Întindem separat cu făcălețul fiecare bucată în 2 pătrate identice ca mărime. Așezăm bucata colorată peste cea simplă și mai dăm o tură cu făcălețul ca să se lipească un pic între ele.
Întindem pasta de dovleac, presărăm bucățile de rahat pe deasupra și rulăm ușor, fără să ne chinuim să strângem prea tare, dar nici să fie prea lăbărțat. Se rulează frumos, aluatul e destul de elastic. Se transferă pe tava de aragaz, pe hârtie de copt și se bagă la cuptorul încins la 210 grade.
După 15 minute se reduce focul la 180 de grade și se mai lasă 35 de minute. Se lasă să se răcească bine înainte de a-l tăia, nu ne repezim în el ca sălbaticii pofticioși, că se încrudează dacă îl tăiem cald.