Cornulețe cu gem și nuci fără gluten


Distribuie

În ultimul timp tot încerc să îmi împac apetitul pentru patiserie cu necesitatea de a mânca sănătos. Fac aluaturi fără ouă și cu o cantitate cât mai mică de zahăr, folosesc făinuri integrale naturale și tărâțe de psillyum, care fac aluatul elastic și absorb multă apă, permițându-mi astfel să scad cantitatea de făină, folosesc puține grăsimi, doar atât cât e nevoie să frăgezească aluatul. Sunt mulțumită de cum au ieșit aceste cornulețe cu gem și nuci fără gluten, pot mânca din ele fără teama că mă îngraș. Puteți încerca și aceste cornulețe dacă doriți un alt fel de aluat.

    Ingrediente

    • 200 de grame de apă călduță
    • O lingură cu vârf de tărâțe de psillyum (11 grame)
    • 3 lingurițe de zahăr
    • 3 linguri de ulei
    • O linguriță cu vârf de drojdie uscată (eu am folosit Dr Oetker)
    • 100 de grame de făină de mei
    • 100 de grame de făină de orez
    • 2 linguri de unt de cocos
    • Un praf de sare
    • Gem și nuci pentru umplutură

    Mod de preparare

    1

    Amestecăm apa călduță, tărâțele de psillyum, drojdia și o linguriță de zahăr într-un castron mai mare, îl acoperim și îl lăsăm la căldură 20 de minute. Eu l-am pus pe caloriferul cald. Amestecăm bine făinurile. După ce drojdia s-a activat, punem sarea, restul de zahăr și jumătate din făină. Frământăm bine, apoi punem uleiul și mai frământăm până se încorporează și acesta, mai punem o lingură de făină, formăm aluatul într-o bilă, acoperim castronul și îl lăsăm iar la căldură 30 de minute.

    Pudrăm planșeta cu restul de făină și mai luăm un pic aluatul la frământat, apoi facem tehnica stretch and fold de 2-3 ori, cu pauză de 10 minute între etape. Până acum vă este cunoscută tehnica mea, este asemănătoare, cu ușoare modificări de compoziție, și pentru ciabatta, și pentru chifle, papucei cu carne, plăcințele și altele.

    Pentru aluatul de cornulețe vom proceda astfel în continuare: îl împărțim în 3 și din fiecare bucată vom întinde o foaie, astfel încât foile să fie identice ca formă și mărime. Peste prima foaie vom întinde o lingură de unt de cocos,  încălzit la temperatura camerei ca să îl putem distribui ușor, fără să deformăm aluatul. Punem a doua foaie peste prima și procedăm la fel, cu altă lingură de unt de cocos, apoi punem și a treia foaie, astfel încât toate 3 foile să se suprapună perfect. Aducem marginile din stânga și din dreapta spe interior, astfel încât să se întâlnească la mijloc. Facem la fel cu marginile de sus și de jos. Acum luăm sucitorul și întindem ghemotocul de aluat într-o foaie cu grosimea de până într-un centimetru, rotundă.

    Tăiem fâșii ca niște raze sau petale, punem umplutura pe partea groasă a petalei și rulăm spre interior, spre partea subțire. Între timp am încins cuptorul la 200 de grade. Punem cu grijă cornulețele pe foaia de copt, ungem cu unt topit de cocos și dăm la cuptor pentru 20 de minute. Ies fragede și nu foarte dulci, astfel încât să ne putem bucura de umplutură. Sigur, dacă vrem mai dulce, îi putem tăvăli prin zahăr pudră.