

Relația mea cu pâinea fără gluten e lungă și consistentă. Când am început eu să mănânc fără gluten, acum 100 de ani, parcă eram căzută de pe altă planetă, nici vorbă să găsesc rețete din care să pricep ceva, nici în magazine nu era abundența de acum de produse fără gluten, și oricum nici nu îmi place pâinea cumpărată. Așa că nu am mâncat pâine câțiva ani.
Apoi, încet, încet, am început să mă familiarizez cu făinurile integrale, nu și cu mixurile, care mi se par prea procesate. Într-adevăr, făinurile integrale se manevrează mai greu, dar și când reușești să le dai de capăt, ies niște minunății. Acum mă pot lăuda și cu specialități. Ca de exemplu, această ciabatta fără gluten din făină integrală de mei.
Ingrediente
- 200 de grame de apă călduță
- O lingură cu vârf (11 grame) de tărâțe de psillyum
- O linguriță cu vârf de drojdie uscată (eu am folosit Dr Oetker)
- 140 de grame de făină de mei (eu am folosit Solaris)
- 2 linguri de ulei
- O jumătate de linguriță de sare
- O linguriță rasă de zahăr (eu am folosit brut)
Mod de preparare
Se amestecă apa călduță, tărâțele de psillyum, zahărul și drojdia într-un castron mai mare, se acoperă și se lasă la căldură 20 de minute, eu am pus castronul pe caloriferul cald. După 20 de minute drojdia ar trebui să se activeze, adică să facă niscaiva balonașe.
Punem cam 2 linguri din făină, amestecăm bine, apoi punem sarea. Punem și restul de făină, nu toată, cam 100 de grame, restul vom folosi mai târziu. Omogenizăm bine, apoi punem uleiul, amestecăm până se încorporează și mai punem o lingură de făină. Acum aluatul ar trebui să fie destul de dens și elastic. Dacă nu este așa, și încă se lipește de mâini, mai punem un pic de făină. Îl formăm într-o bilă și îl mai punem la caldură 30 de minute. Nu stăm de pomană, facem un pic de ordine prin bucătărie, mai jucăm un solitaire și ne întoarcem la pâinica noastră.
Pudrăm planul de lucru cu făină, răsturnăm aluatul acolo și îl mai frământăm un pic, apoi facem stretch and fold de 2 ori, îl acoperim cu castronul și îl mai lăsăm 10 minute. Vă amintiți că v-am mai zis de stretch and fold, chestia aia cu împăturit aluatul. Google it. Facem chestia asta cu stretch and fold și lăsat 10 minute acoperit cu castronul de 3 ori. O să vedeți că mereu după cele 10 minute aluatul crește. Ultima oară facem stretch and fold cu sucitorul, pentru că trebuie să dăm forma pâinicii.
Acum o lăsăm 20 de minute, timp în care încingem cuptorul la 200 de grade, cu tava înăuntru. Nu punem în tavă de pâine, ci direct pe tava cuptorului. După aceste ultime 20 de minute, ridicăm castronul de pe aluat, tragem niște dungi cu cuțitul pe el, punem o foaie de copt în tava încinsă și aruncăm și pâinica înăuntru. Lăsăm 45 de minute. Se pot face și chifle așa. În loc să formăm o pâinică, formăm chifle, tot așa, împăturite. În cazul ăsta, le lăsăm în cuptor doar 40 de minute.

Buna! Se poate face si fara drojdie? Cu praf de copt/bicarbonat? Multumesc!