Triunghiuri de foietaj fără gluten și fără ou, umplute cu legume


Distribuie

Azi am fost într-o dispoziție creativă. După 4 zile de stat răcită în pat, mucioasă și morcovită, dimineață m-am trezit plină de energie, gata să rup pisica în două, să răstorn casa cu susul în jos… dar am zis totuși să nu exagerez, așa că m-am mulțumit să fac doar un pic de ordine și apoi am intrat în bucătărie. Voiam ceva mirobolant, nemaivăzut, supergustos, dar să fie de post, că e vineri. Așa că m-am gândit să fac un foietaj, la care să înlocuiesc oul cu semințe de in înmuiate, pe care să îl umplu cu… ceva. După o inspecție rapidă prin cămară și frigider am scos pe masă ce am găsit pe acolo. Ce a ieșit vă prezint mai jos.

    Ingrediente

    Foietaj

    • 2 linguri de tărâțe de psillyum
    • 300 de grame de apă călduță
    • 2 linguri de semințe de in înmuiate într-un pic de apă călduță
    • 5 linguri de ulei
    • O linguriță de drojdie
    • Sare după gust
    • Făină de mei cât cuprinde (400-500 de grame)

    Umplutură

    • O ceașcă de linte neagră
    • O ceapă mare
    • O mână de urechi de lemn uscate
    • 2-3 mâini de spanac verde
    • 2 linguri de suc de roșii
    • Un ardei iute
    • Sare după gust
    • O linguriță rasă de curry

    Mod de preparare

    1

    Pentru început punem semințele de in la înmuiat în apă călduță doar cât să le cuprindă, nu foarte multă. Au nevoie de câteva minute bune să se înmoaie, iar apa să se transforme într-un mucilagiu lipicios. Vom folosi semințele cu tot acel mucilagiu care va lega aluatul. Punem niște apă cu sare la fiert. Când dă în fiert adăugăm lintea neagră spălată și o fierbem vreo 10 minute, apoi o scurgem de apă. Punem urechile de lemn la hidratat. În timp ce fierbe lintea și se hidratează urechile de lemn, curățăm spanacul, îl spălăm și îl punem deoparte. Curățăm ceapa, o tăiem julienne, apoi într-o tigaie încingem 2 linguri de ulei, punem ceapa, apoi după un minut, urechile de lemn. După încă 5 minute punem lintea, sucul de roșii și spanacul. Omogenizăm și punem capacul. După ce s-a dezbățoșit spanacul, punem și ardeiul iute tocat mărunt, sarea și curry, mai amestecăm un pic, punem capacul și închidem aragazul. Umplutura e gata, o lăsăm să se răcorească și purcedem să facem aluatul.

    Dizolvăm drojdia în apa călduță, apoi punem tărâțele de psillyum și semințele de in, omogenizăm bine și lăsăm vreo 10 minute, timp în care punem un pic de ordine în haosul din bucătărie, ștergem tava în care vom așeza minunățiile pe care urmează să le facem, o tapetăm cu hârtie de copt, o punem deoparte și ne întoarcem la aluatul nostru. Începem să punem făina, amestecând cu lingura. Când lingura începe să protesteze, punem sarea, apoi uleiul și continuăm să amestecăm până se încorporează tot. Continuăm să punem făină, încetul cu încetul, abandonând lingura și continuând cu mâna, până când aluatul se desprinde frumos de pe mână. Pudrăm blatul de lucru cu făină și continuăm frământatul acolo, folosind tehnica ”stretch and fold”, adică împăturim aluatul în trei, succesiv. Dacă nu știți ce e cu ”stretch and fold” ăsta, dați un search pe google, sunt tutoriale video în care se explică ce și cum, că nici eu nu am priceput din prima. Pentru foietaj e foarte utilă tehnica asta, credeți-mă. Așa că am ”stretch and fold” de vreo 10 ori, până m-am plictisit. Am întins aluatul pe planșetă și l-am tăiat în pătrate mari. Se pot face și rotunde, dar ar trebui făcute individual, iar pe mine începuseră să mă lase nervii și energia, așa că am preferat pătratele, că le-am făcut pe toate odată. Am pus câte 2 linguri din umplutură pe fiecare pătrat și le-am îndoit, rezultând triunghiuri pe care le-am sigilat, întâi cu mâna, apoi cu furculița. Le-am transferat frumos cu paleta în tavă, le-am uns cu suc de roșii și le-am dat 30 de minute în cuptorul încins în prealabil la 200 de grade. Au ieșit niște minunății pe care le-am mâncat așa, simple, că nu am mai avut energie să fac și salată. Update: în imagini aveți pătrate, pentru că inițial au fost dreptunghiuri.