

Am avut niște prieteni invitați pe la noi și am vrut să fac un tort la desert. Bineînțeles că m-aș fi plictisit dacă făceam unul pe care îl mai făcusem deja, așa că am făcut ceva nou, mirobolant, extraordinar, nemaivăzut… un minunat tort de ciocolată.
Blat:
- 200 de grame de ciocolată de menaj
- 4 linguri de ulei de cocos
- 4 ouă
- 200 de grame de zahăr
- 140 de grame de făină de orez
- O linguriță cu vârf de praf de copt
- 2 linguri de cacao
- Un praf de sare
- Arome, eu am folosit esență de vanilie și lămâie
Cremă:
- 3ouă
- 4 linguri de unt de cocos
- 5 linguri de zahăr brut
- O lămâie
- 2 portocale medii
Glazura de ciocolată:
- 140 de ml de lapte vegetal
- 140 de grame de zahăr
- 50 de grame de ciocolată de menaj
- 40 de grame de unt de cocos
Blat:
La foc mic se topește ciocolata, apoi se adaugă uleiul de cocos și se amestecă bine să se încorporeze. Într-un castron se sparg ouăle și se bat bine împreună cu zahărul și praful de sare. În alt castron se amestecă făina, cacao și praful de copt. Între timp mai amestecăm din când în când în cratița cu ciocolată topită pe care am dat-o jos de pe foc și am lăsat-o să se răcorească puțin, pentru că urmează să o o turnăm peste ouăle bătute cu zahăr și vrem să facem tort, nu omletă. Când nu mai arde la deget e perfectă, așa că o turnăm peste ouă, încorporăm cu nădejde, apoi punem și aromele. La sfârșit adăugăm ingredientele uscate, adică amestecul de făină, cacao și praf de copt, și aluatul nostru ar trebui să fie fluid și lipicios, gata de turnat în forma unsă cu ulei și pudrată cu făină. Printre descoperirile uimitoare pe care le-am făcut în cămară când am renovat a fost și o tigaie mult promovată pe vremurile când mă uitam la TV, căreia i se scoate mânerul și poate fi folosită și la cuptor, și care are o gaură pe mijloc. Mi s-a părut interesant să fac un tort cu gaură pe mijloc și pentru că are diametrul potrivit, 26 cm, am folosit-o de data aceasta. Băgăm tava în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade și lăsăm fix 20 de minute. Scoatem de la cuptor și lăsăm să se răcească înainte de a scoate blatul nostru din tavă.
Cremă:
Se rad portocalele și lămâia, apoi se storc. Într-o cratiță nu prea mare, cam de un litru, la bain-marie, adică în altă cratiță un pic mai mare cu apă care fierbe pe aragaz, se pune la topit untul de cocos. După ce s-a topit se adaugă zahărul, coaja și zeama de la lămâie și portocală, apoi ouăle bătute bine. Se amestecă încontinuu, până începe să se îngroașe. Se mai amestecă câteva minute, până se îngroașe ceva mai mult și se dă la rece. Se mai amestecă peste câteva minute, pentru că untul de cocos are tendința să se ridice la suprafață. După ce s-a răcit, chiar dacă nu s-a întărit încă, nu mai e pericolul să se aleagă untul, deci se poate turna peste blat.
Glazura de ciocolată:
Într-o crăticioară (eu am o crăticioară pe care o folosesc doar la topit ciocolata) se topesc la foc mic zahărul și ciocolata, împreună cu laptele vegetal și cacao. Închidem focul și adăugăm untul de cocos și amestecăm până se încorporează. Greu, dar nu imposibil. Eu am dat la frigider și mai amestecam din 5 în 5 minute. Atunci când are consistența unei plastiline moi e gata de turnat peste tort.
Acum că știm toate componentele și ingredientele să vă spun cum l-am asamblat. Am făcut blatul cu o zi înainte, l-am tăiat imediat ce l-am scos din tavă și l-am lăsat să se odihnească până a doua zi acoperit cu un prosop. A doua zi am preparat crema și glazura și în timp ce așteptam să se răcească, am așezat primul strat de blat pe platou și l-am însiropat cu un sirop homemade de căpșuni îndoit cu puțină apă. Am pus crema și am așezat al doilea strat de blat, l-am însiropat și pe el, apoi am turnat glazura, care s-a așezat foarte frumos. Gaura din mijloc am umplut-o cu fructe mărunțite din compot amestecate cu frișcă. Am ornat cu căpșuni întregi și gata. Am muncit la el 2 zile și s-a mâncat în 5 minute :).
