Mi-am cumpărat o minunăție de aparat care face sandwich-uri, vafe, panini, grill-uiește, doar să cânte nu știe :). Cu pâinea mea de mei ies sandwich-uri bune, dar eu voiam panini, adică aveam nevoie de chifle moi și pufoase. Și pentru că am găsit o ofertă de mix universal de la Vemondo, din care mi-a ieșit un blat de pizza foarte bun, am zis să îl pun la treabă din nou. Așa că am cercetat internetul și am adaptat rețeta de panini a Laurei Laurențiu la mixul fără gluten. Știți deja că nu mă dau în vânt după mixuri și că prefer făinurile naturale și integrale, așa că data viitoare voi folosi făina de mei sau năut și tărâțele de psillyum.
Ingrediente
- 250 gr de făină
- 175 ml apă călduță
- 2-3 gr drojdie uscată (o jumătate de linguriță)
- O jumătate de linguriță de sare
- 3 linguri de ulei
- Semințe de in pentru presărat deasupra (opțional)
Mod de preparare
Se pune făina într-un castron și se face o gaură la mijloc, unde se pune drojdia, apoi tot acolo se pune apa treptat, încorporând făină puțin câte puțin, până se toarnă toată apa, doar cu o parte din făină, cât să fie ca un lapte mai gros. Se acoperă castronul și se lasă 10 minute, să se umfle drojdia.
Presărăm și sarea pe deasupra, apoi încet începem să încorporăm făina. Când nu mai merge cu lingura, continuăm cu mâna. După ce făina e încorporată, punem uleiul și frământăm. Când și uleiul e încorporat, aluatul încă se lipește de mână și castron, așa că mai presărăm foarte puțină făină, cât să putem frământa fără să ni se încleșteze mâna în aluat. Mai frământăm vreo 3-4 minute, apoi modelăm aluatul într-o bilă, pe care o lăsăm o oră la dospit, în castronul acoperit cu un prosop.
După o oră, aluatul a crescut frumușel, așa că îl punem pe masa tapetată cu făină, îl întindem și îl împăturim de câteva ori, apoi îl împărțim în părți egale.
Eu l-am împărțit în 6. Fiecare bucățică o întindem cu mâna și o împăturim de câteva ori, apoi o modelăm într-o biluță.
Acoperim biluțele cu prosopul și mai lăsăm 20 de minute, timp în care încingem cuptorul la 200 de grade, și pe partea de sus, și pe cea de jos. Eu am băgat tava cu fundul în sus, să se încingă și ea odată cu cuptorul. După 20 de minute, biluțele noastre sunt gata de pregătit în forma finală, adică se turtesc până ajung la o grosime de 1.5 cm. Acum trebuie lucrat în viteză și cu atenție să nu ne frigem degetele. Tragem tava încinsă din cuptor (eu am pus-o pe barele acelea culisante), punem o foaie de copt pe ea și așezăm chiflele deasupra. Cum am spus, cu mare atenție la integritatea degetelor noastre. Ungem fiecare chiflă cu apă cu ajutorul unei pensule, apoi dacă avem chef, presărăm semințe de in deasupra.
Toate astea cât mai repede, să nu se răcească prea mult tava și cuptorul. Lăsăm 12 minute și sunt gata. Le scoatem din cuptor și imediat le punem într-un coșuleț și le acoperim până se răcesc, așa vor rămâne moi și pufoase.