Cum să ducem o viață cât mai… antiinflamatoare


Distribuie
-1-

Și ne-am hotărât să renunțăm la gluten și lactate. Am citit că glutenul și lactatele întrețin sau produc inflamație în corp, așa că renunțarea la ele ar fi primul pas către o viață antiinflamatoare. Bun. Mai departe.

-2-

Am citit că mișcarea face bine. OK. Acum să vedem ce mișcare să facem. Cine a făcut sport din copilărie se descurcă cu asta. Eu eram un antitalent, alergam 50 de metri în jumătate de oră și apoi picam lată. Și iată-mă la 42 de ani intrând timid într-o sală de sport. Mă așteptam să găsesc numai musculoși bine lucrați și fete filiforme. Să știți că nu este așa. Lumea a început încet, încet să conștientizeze beneficiile sportului, așa că acum întâlnești la fitness și doamne trecute de 40, chiar binișor peste 50 de ani. Rezolvat și cu mișcarea.

-3-

Urmează punctul trei. Slăbitul. Se știe că greutatea în exces, pe lângă alte afecțiuni, întreține inflamația în corp și adaugă o presiune în plus pe articulațiile afectate de boală. Pe lângă mișcarea de la punctul doi, trebuie controlul porțiilor de mâncare și al asocierii alimentelor, renunțarea la fast-food și la dulciurile din comerț. E greeeeu! Păi dacă ar fi ușor, toată lumea ar fi sănătoasă. Nu zice nimeni că trebuie să renunți la dulciuri, doar la cele cumpărate. Fă dulciurile în casă, așa poți controla cantitatea de zahăr și grăsimi din ele.

Și porții mici! Când ai desert la o masă micșorează cantitatea felului principal, precum și carbohidrații din acest fel principal. Nu mânca după ora 18. Se știe că IMC (indicele de masă corporală) recomandat este între 19 și 25. Eu cel mai mult am avut 23 și simțeam presiunea greutății pe coloana vertebrală. Acum am 20 și nu mai simt asta, de aici deduc că persoanele cu probleme articulare ar trebui să aibă IMC mult mai mic de 25. Ăsta a fost punctul trei.

Bun, suntem la jumătatea drumului către o viață antiinflamatoare.

-4-

Acum punctul patru. Obișnuiește-te să consumi alimente antiinflamatoare. Care sunt astea? O mulțime, dar de care omul obișnuit poate a auzit, dar i se par exotice, ciudate sau scumpe. O să fac o scurtă înșiruire, pentru că sunt multe de spus și o să vorbim de fiecare în parte altădată: turmeric, ghimbir, ardei iute, ceapă roșie, usturoi, broccoli, soia, ananas, avocado, afine, pește, nuci, migdale, semințe de in, de susan, de cânepă, de floarea soarelui, de dovleac, linte, karob, scorțișoară și probabil că mai sunt, dar nu-mi vin acum în minte.

-5-

Punctul cinci. Gândirea pozitivă. Și eu mă enervam înainte când, încercând să mă urc în autobuz, cineva îmi dădea un cot ca să urce el primul. Mă măcina asta câteva ore: uite, domne, ce nesimțit! Și simțeam furia cum urcă în mine. Acum mă dau la o parte amuzată de atitudinea grobianului și uit în momentul următor. Nu vă mai uitați la știrile de la ora 5. Nici la emisiunile lacrimogene de audiență maximă. Da, sunt copii înfometați în Africa, defrișări sălbatice, crime și violuri. Dar cu ce îi putem ajuta dacă ne întristăm? Donează 2 euro, dă un like și un share și mergi mai departe. Primul meu profesor de astrologie îmi spunea: “Vrei să-i ajuți pe alții? Ajută-te întâi pe tine. Abia după ce tu ești în regulă cu tine însuți îi poți ajuta pe ceilalți”.

-6-

Da, toți suntem ocupați, dar trebuie să ne facem timp și pentru corpul și mintea noastră. Citiți. Cărți și articole de dezvoltare personală, beletristică, orice. Interacționați cu oameni pozitivi, de la care aveți ce învăța. Nu spuneți niciodată: nu pot. Poți, dar îți este greu. Învață. Orice. Niciodată nu e prea târziu să înveți ceva nou. Și ar mai fi multe. Știți cum este: primul pas e mai greu, apoi vezi treptele și începi să le urci, una câte una. Sănătate tuturor!