Turtă dulce fără gluten


Distribuie

În copilărie aveam câteva dulciuri care îmi plăceau și pe care le mâncam des. După ce am pătruns tainele gătitului fără gluten, am reușit să le reproduc în varianta fără gluten și fără lactate. Au ieșit niște bunătăți! Am făcut amandine, Albă ca Zăpada, biscuiți sprițați, prăjituri cu fructe, și alte dulciuri pe care le găsiți în secțiunea ”Prăjituri și alte dulcegării” ale blogului.

Un singur hop mai aveam de trecut în categoria dulciuri: turta dulce. Îmi plăcea la nebunie, dar nu mai mâncasem de aproape 15 ani. De câte ori treceam prin supermarket le vedeam, tronând acolo, ca niște regine intangibile, și mereu bombăneam: vreau și eeeeeu! Soțul meu, exasperat de tânguirile mele, mi-a spus o dată: dar de ce nu-ți faci? Nu mâncasem niciodată turtă dulce făcută în casă. Dar nici amandine nu mâncasem de casă, până când am inventat eu rețeta fără gluten. Așa că m-am pus din nou pe cercetat și experimentat. Oh, ce minunății au ieșit!

    Ingrediente

    Pentru turte:

    • 1 ou
    • 180 de grame de făină de hrișcă
    • 40 de grame de ulei de cocos
    • 60 de grame de miere
    • 30 de grame de zahăr
    • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
    • 1 lingură cu condimente pentru turtă dulce (sau un amestec de scorțișoară, anason stelat, fenicul, nucșoară, cardamom, cuișoare, coajă uscată de lămâie și portocală)

    Pentru glazura royal icing:

    • O jumătate dintr-un albuș
    • 200 de grame de zahăr pudră
    • Câteva picături de lămâie

    Mod de preparare

    1

    Din aceste cantități iese o tavă mare de aragaz plină cu turtă dulce, în jur de 20 de bucăți.

    Într-o crăticioară sau tigaie mică pune mierea, zahărul și uleiul de cocos. Pune crăticioara pe foc mic și amestecă încontinuu până se topește uleiul de cocos, iar zahărul se dizolvă parțial. Nu lăsa să atingă punctul de fiebere. Pune crăticioara deoparte, să se răcorească un pic.

    După ce s-a răcorit pune oul, condimentele și bicarbonatul de sodiu stins cu câteva picături de lămâie sau oțet de mere. Răstoarnă conținutul crăticioarei peste făina de hrișcă și amestecă până ce aceasta este încorporată. Va rezulta un aluat tare și neelastic pe care îl vei înveli în folie și îl vei da la frigider până a doua zi.

    Când vei scoate aluatul de la frigider a doua zi, acesta va fi foarte tare și sfărâmicios. Adaugă 2 linguri de apă la temperatura camerei, omogenizează, și începe să formezi biluțe mici de aluat cu mâinile călduțe, biluțe pe care le vei pune în tavă pe hârtie de copt și le vei turti ușor.

    Dă tava la cuptorul încins la 150 de grade Celsius pentru 15 minute. Nu le lăsa mai mult, pentru că se vor arde pe fund. Scoate tava de la cuptor și ocupă-te de glazură.

    Pentru glazură amestecă albușul de ou cu zahărul pudră până vei obține o cremă groasă. Pune câteva picături de lămâie în această cremă și mai amestecă un pic. Pune glazura cu o linguriță, încet, peste turtele din tavă. Pentru a grăbi întărirea glazurei, du tava într-o cămară rece sau introdu-o în frigider. În câteva ore glazura se va întări și vei putea scoate turtele din tavă.

    Poți păstra turtele dulci mult timp într-o cutie metalică închisă ermetic.

    Nu-i așa că și ție îți era dor de turtă dulce? 😊