Această rețetă este inspirată din rețeta de cobbler, o rețetă versatilă, cu un milion de variante. Aceasta este varianta mea, fără gluten și fără făină. La bază, cobbler este o prăjitură care conține unt topit, fructe și un aluat moale, puse în straturi și coaptă în cuptor. Dacă ai tânjit mult timp după un desert de casă fără gluten, dar ți-a fost teamă să încerci să îți faci, acum este momentul. Aceasta este cea mai simplă prăjitură fără gluten, nu ai cum să dai greș, chiar dacă e prima dată când spargi un ou într-un castron. Nu ai nevoie de făinuri speciale, procesate și scumpe, ci doar de o mână de caju și migdale și un pic de făină de cocos pentru o tavă de 6-8 porții. Se asamblează în 15 minute, iar după o oră în care aștepți să se coacă, o poți savura. Un deliciu!
Ingrediente
Pentru 6-8 porții
- 800-900 de grame de prune
- 2 ouă
- 50 de grame de caju
- 100 de grame de migdale
- 40 de grame de făină de cocos
- 80 de grame de ulei de cocos
- 130 de grame de zahăr
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de esență de rom
- 1 linguriță de esență de lămâie
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- Un praf de sare
Mod de preparare
Cu o seară înainte, sau cu minimum 4 ore înainte de a ne apuca să facem prăjitura, punem caju-ul la înmuiat. Mai există și varianta rapidă: 1 oră în apă fierbinte.
Începem cu prunele. Le spălăm și le tăiem în jumătăți. Dacă sunt foarte mari, le tăiem în sferturi. Le punem într-un castron și le pudrăm cu 50 de grame de zahăr, scorțișoara și esența de rom. Amestecăm bine și pune deoparte.
Pornim cuptorul și îl setăm pe 180 de grade Celsius, sus și jos.
Acum migdalele. Dacă sunt dintr-o sursă sigură, le punem direct în blender și le mixăm până obținem un fel de ”făină” grunjoasă. Dacă nu, le spălăm bine și le uscăm într-un prosop, apoi le mixăm. Scoatem ”făina” într-un castron, vom avea nevoie de blender pentru caju.
Punem uleiul de cocos în vasul în care vom găti prăjitura. Poate fi o tavă rotundă sau pătrată, de ceramică sau metalică, cu latura de aproximativ 20 cm și pereți înalți. Eu am folosit un vas de yena. Dacă este iarnă, uleiul de cocos va fi solid, așa că punem tava 1-2 minute în cuptorul care se încinge, pentru a-l lichefia. Dacă este vară, este deja lichid.
Spălăm bine caju-ul, îl punem în blender, completăm cu apă până la 250 de grame și mixăm. Vom obține astfel un ”lapte” cu bucățele de pulpă de caju.
Într-un alt castron, spargem ouăle și le amestecăm cu restul de zahăr, adică 80 de grame. Facem asta cu ajutorul unui tel. Punem zahărul vanilat, praful de copt și esența de lămâie, apoi ”laptele” de caju. Amestecăm încontinuu. Urmează făinurile: făina de cocos și migdalele măcinate. Vom obține un aluat semilichid.
Asamblare și coacere
Peste uleiul de cocos din tavă punem prunele, împreună cu sucul lăsat. Le întindem cât mai omogen. Urmează aluatul, pe care îl turnăm deasupra. Netezim un pic cu o lingură, apoi batem tava un pic de masă, astfel încât aluatul să pătrundă printre bucățile de prune.
Dăm tava în cuptorul încins și lăsăm 1 oră. Este gata atunci când crusta este tare și aurie, iar interiorul este moale.
Se poate mânca imediat, dar cu grijă, să nu ne frigem limba. Se poate mânca și rece. Se păstrează în frigider, într-un vas acoperit cu capac, până la 5-6 zile.