Într-o lume ca a noastră, în care domnește pacea și bunăstarea, libertatea pare ceva subînțeles. Atâta timp cât nu ești într-o închisoare, ești liber, nu-i așa? Uitați-vă în jurul vostru. Oamenii se plâng că nu pot face ceea ce vor. Nu au timp, nu au bani sau alte obligații îi împiedică să fie liberi. Oamenii sunt tot mai bolnavi, au dureri fizice și psihice, sunt supraponderali sau obezi. De ce sunt așa? Sunt ei liberi să se bucure de viață? Și uitați-vă în interiorul vostru. Cât de liberi sunteți?
În DEX, libertatea este definită ca posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință, starea unei persoane care se bucură de deplinătatea drepturilor politice și civile în stat, starea celui care nu este supus unui stăpân, situația unei persoane care nu se află închisă sau întemnițată.
Cea mai importantă valoare din viața mea este libertatea. Tot ceea ce fac, ce gândesc, ce simt, pornește de la ideea de libertate. Îndepărtez orice și pe oricine care îmi poate îngrădi libertatea. Toată viața mea se învârtește în jurul conceptului de ”libertate”, iar celelalte valori ale mele țin cont de aceasta. Nu am fost mereu așa. Am fost înlănțuită. De aceea acum prețuiesc cel mai mult libertatea și o consider valoarea mea cea mai de preț.
”Ce este lumina pentru ochi, ce este aerul pentru plămâni, ce este dragostea pentru inimă, libertatea este pentru suflet. Fără libertate, creierul este o temniță, unde gândurile înlănțuite mor” Robert G Ingersoll
Cel mai mare dușman al libertății nu sunt lanțurile, ci frica. Într-o lume în care nu este război, ci domnește pacea, frica este totuși mereu prezentă. Frica de eșec, de gura lumii, de a fi părăsit, de a nu avea destui bani, de boală, de durere. Libertatea este opusul fricii. Știți care este un alt opus al fricii? Iubirea. Nu ura este opusul iubirii, ci frica. Ura este o altă față a iubirii.
Doar dacă ești liber poți iubi. Dacă ești întemnițat în lanțurile fricii, nu poți lăsa pe nimeni să se apropie de tine, să îl poți iubi. Ți-e frică să nu îți facă rău. Dacă ți-e frică să fii părăsit, nu vei iubi persoana de lângă tine, ci o vei controla și manipula, astfel încât să nu te părăsească. Dacă iubești, nu întemnițezi, ci oferi libertate. Îl lași pe celălalt să își facă propriile alegeri. Dacă iubești, ești liber, nu depinzi de nimeni. Dacă iubești, nu îți e frică.
Frica îți poate înlănțui mintea și sufletul. Frica te poate face frustrat, mânios, furios, intolerant, bârfitor, leneș, anxios, deprimat. Nu poți fi liber atunci când frica îți acaparează sufletul.
”Libertatea nu va pogorî din cer peste oameni, ci oamenii trebuie să se ridice la libertate. Este o binecuvântare care trebuie câștigată înainte de a te putea bucura de ea” Benjamin Franklin
Când îți este frică, poți fi manipulat și controlat. Când îți este frică de boală, poți fi ușor convins să cumperi ultimul răcnet de leac minune. Când ești supraponderal și îți este teamă de gura lumii, cumperi ceaiuri ”de slăbit” sau aparate ”care te slăbesc în timp ce stai pe canapea și îți savurezi mâncarea favorită”. Să le arăți tu lor, să îi lași cu gura căscată când vei apărea suplu și tonifiat. Când îți e frică să rămâi sărac, cheltuiești ultimii bani la pariuri sau păcănele, în speranța unor câștiguri spectaculoase. Vrei să fii liber. Dar nu știi ce este libertatea.
Libertatea se învață, nu se câștigă la păcănele. Libertatea înseamnă să pui osul la treabă, să înveți despre nutriție, să te ridici de pe canapea și să spui ”nu” de mai multe ori decât ai vrea. Sănătatea și silueta perfectă nu pică din cer doar dacă bem un ceai sau luăm o pastilă.
”Libertatea este un produs al ordinii și disciplinei” Will Durant
Pentru a fi liber trebuie să îți pui ordine în viață, în relații, în lucrurile deținute și în cheltuieli. Nu poți fi liber dacă trăiești în haos. Nu ești liber dacă joci jocuri pe net toată noaptea și te trezești chiaun la prânz. Nu ești liber dacă toți din jurul tău sunt dependenți de tine, dacă soțul nu știe să își fiarbă singur un ou sau copilul de 15 ani nu poate încuia singur ușa la casă. Nu ești liber dacă ai 15 pisici și 150 de ghivece cu plante și nu poți pleca o zi de acasă. Nu ești liber dacă nu ai 10 lei să îți iei o cafea cu o zi înainte de salariu pentru că ai cheltuit banii aiurea.
”Libertatea nu înseamnă lene și nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ți asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Așa devii sclav” Osho
Ești liber doar atunci când ai rutine bine stabilite care îți fac viața mai ușoară. Când toți membri familiei contribuie la binele comun și la bunul mers al casei. Când nu deții multe lucruri inutile. Când nu te lași manipulat să cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Când viața nu e o continuă petrecere în care bei, mănânci și cheltuiești în neștire, și te culci la 4 dimineața. Asta nu e libertate, ci haos. Iar haosul este tot un produs al fricii. Asumă-ți responsabilitatea propriei vieți și vei fi liber. Iar dacă ești liber, vei dori ca cei din jur să fie și ei liberi, nu dependenți de tine.
”Un apetit bine guvernat este o mare parte a libertății” Seneca
Libertatea atinge fiecare aspect al vieții noastre. Încă din vechime se știa că disciplina alimentară nu înseamnă corvoadă, ci libertate. De ce nu mai ținem cont de vorbele lui Seneca de acum 2000 de ani?
Nu suntem liberi dacă mâncăm orice și oricând. Nu suntem liberi dacă nu știm ce conține hrana noastră. Nu suntem liberi dacă cedăm ispitelor culinare prezente peste tot. Nu suntem liberi dacă ne lăsăm manipulați să cumpărăm și să consumăm hrană nesănătoasă și în cantități mari. Nu suntem liberi dacă mâncăm toată viața aceleași feluri de mâncare învățate de la mama și bunica, deși vedem că ne fac rău. Nu suntem liberi dacă nu suntem dispuși să încercăm alimente noi. Nu suntem liberi dacă suntem supraponderali sau obezi și plini de boli cauzate de mâncatul în exces și de alimentele nesănătoase.
”Cei care renunță la libertatea esențială pentru a obține puțină siguranță temporară nu merită nici libertate, nici siguranță” Benjamin Franklin
De câte ori renunțăm la libertate în schimbul siguranței murim un pic. Dacă una dintre valorile tale este siguranța, este bine. Dar nu îți da libertatea pentru siguranță. Da, este normal să ai o viață disciplinată și ordonată și să ai control asupra alimentației tale. Faci toate astea pentru binele tău, pentru o mai multă libertate, o viață îndestulată și sănătoasă. Dar dacă cineva vine și îți oferă siguranță doar în schimbul libertății tale, sigur nu îți vrea binele. Dacă te manipulează prin frică să renunți la libertate pentru o siguranță iluzorie pe care doar el ți-o poate da, dacă te amenință cu luarea siguranței dacă nu renunți la libertate, nu vei fi liber niciodată, iar siguranța va fi precară, oricând o vei putea pierde. Pentru că acelei persoane nu îi pasă de tine și de siguranța ta, ci își vede doar interesele proprii, în timp ce tu vei fi un sclav.
”Libertatea este periculoasă” Albert Camus
Dar dacă nu te vei lăsa manipulat, dacă nu vei renunța la dreptul tău la libertate, poți deveni periculos. Periculos pentru un soț abuziv, pentru niște părinți manipulatori, pentru un șef controlator, pentru industria alimentară sau farma, pentru un stat acaparator. Periculos pentru toți cei care credeau că pot avea un avantaj din a te ține înfricoșat.
”Libertatea este unul dintre cele mai alese daruri pe care cerul le-a dăruit omului și depășește în volum toate comorile pe care pământul le conține în sânul său sau în învelișul mării. Libertatea, precum și onoarea, omul ar trebui să le păstreze cu grijă, pentru că fără ele, viața este insuportabilă” Miguel de Cervantes
Soluția în păstrarea libertății nu este revolta, ci o viață cât mai curată. Nu este vânătoarea de conspirații, ci învățarea continuă. Pentru că dacă nu ținem pasul cu schimbările tot mai rapide, acestea ne vor copleși și nu vom mai ști să distingem adevărul de minciună. Revolta ne consumă energie vitală, fără să ne aducă nimic bun în schimb. Dar o viață frumoasă, trăită după valorile proprii, ne conservă și ne mărește energia vitală, făcându-ne mai rezistenți, mai sănătoși la minte și la trup.
Dacă trăim în armonie cu restul oamenilor din jur, având limite sănătoase și bine stabilite, nimeni nu ne va mai putea manipula prin frică și alte emoții negative. Nimeni nu ne va mai putea asmuți unii împotriva altora. Dacă suntem liberi de frică, putem iubi totul în jurul nostru.