Plantago ovata, cunoscut în mod obișnuit ca „psyllium”, „isapghol” sau ”ispaghula”, aparține familiei Plantaginaceae și este o plantă anuală cu tulpină scurtă de 10-45 cm înălțime care face spice cu semințe. Fiecare plantă poate produce până la 15.000 de semințe minuscule. Cuvântul Plantago provine din latină, ceea ce înseamnă „talpa piciorului”. Ovata se referă la forma frunzelor. ”Psyllium” este un cuvânt de origine greacă, care înseamnă „purici”, culoarea, forma și dimensiunea semințelor amintind de aceștia. ”Isapghol” este derivat din persană cu semnificația „ureche de cal” din cauza formei specifice a semințelor.
În zilele noastre psyllium este cultivat extensiv în Asia, mai ales în India, Pakistan și Iran, în Europa, mai ales în Spania și Franța, precum și în alte părți ale lumii.
Semințele sunt culese, sunt curățate prin procedee mecanice, zdrobite, separate tărâțele de bucățile de semințe. Tărâțele sunt ambalate, iar resturile de semințe sunt folosite pentru hrana animalelor. Nimic nu se pierde, iar în tot acest proces nu sunt folosite substanțe chimice.
De ce este această plantă atât de deosebită?
Deoarece atât semințele, cât și tărâțele sunt cea mai bună sursă cunoscută de fibre solubile și mucilagii. Conține până la 30% mucilagii. Ele rețin o mare cantitate de apă, în același timp formând un gel. Se folosesc mai ales tărâțele rezultate din procesul de prelucrare, deoarece acestea nu au uleiurile și taninurile semințelor și nu au gust și miros. Tărâțele de psyllium au o mulțime de utilizări: în industria medicamentelor și suplimentelor, în cea cosmetică, în cea alimentară, precum și în bucătăria noastră de acasă. Să le luăm pe rând.
Medicamente și suplimente
Psyllium a fost folosit de peste 5000 de ani în medicina ayurvedică, în cea chinezească precum și în cea persană pentru a trata constipația, diareea și alte boli intestinale. Este știut încă din acele timpuri că aceste semințe curăță blând intestinul. În Europa principiile sale vindecătoare au început să fie cunoscute în secolul al XVI-lea, iar în America abia în secolul trecut.
În zilele noastre tărâțele de psyllium sunt folosite atât în suplimente, cât și în medicamente, dar și ca atare, sub formă de pulbere sau tărâțe.
Constipație
Psyllium este un tratament utilizat pe scară largă pentru constipație. Reține apa în intestin, crescând bolul fecal, ușurând defecarea și modificând mediul bacterian colonic. Poate fi folosit pe termen lung fără efecte adverse. Atenționare: se ia cu o cantitate mare de apă.
Diaree
Psyllium ajută și la tratarea diareei non-infecțioase folosind același mecanism: leagă materiile fecale făcând astfel scaunul mai solid.
Sindromul colonului iritabil, diverticulită, hemoroizi, colită ulcerativă și alte boli intestinale
Prin reglarea consistenței bolului fecal psyllium ajută la ușurarea simptomelor acestor boli.
Diabetul de tip 2
Suplimentarea cu psyllium înainte de masă reglează creșterea insulinei (spike de insulină) și scade valorile colesterolului total și pe cele ale LDL.
Obezitate
Datorită proprietății de a adăuga volum bolului alimentar, oferă sațietate și poate fi astfel folosit în dietele de control al greutății.
Atenționări
Un potențial efect secundar al oricărui produs din fibre este gazul și balonarea, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți cu o cantitate mare de fibre. Fibrele din tărâțele de psyllium sunt mai bine tolerate decât alte fibre. Studiile arată că acestea sunt fermentate minimal, producând astfel mai puține gaze.
Nu luați psyllium dacă aveți obstrucții intestinale sau spasme sau dacă aveți dificultăți la înghițire. Persoanele cu strictura esofagiană (îngustarea esofagului) sau orice altă îngustare sau obstrucție a tractului gastrointestinal nu ar trebui să ia psyllium.
Persoanele cu boli de rinichi ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a suplimenta cu psyllium.
Industria cosmetică
Tărâțele de psyllium sunt folosite în industria cosmetică datorită proprietății lor de legare și pentru dimensionare. Sunt folosite ca bază în creme și paste, pentru textură și volum.
Industria alimentară, inclusiv industria produselor fără gluten
Tărâțele de psyllium sunt folosite ca agent de îngroșare în industria alimentară. Ca liant și stabilizator, datorită proprietății lor de a forma mucilagii și de a adăuga volum, precum și pentru a îmbunătăți conținutul de fibre al alimentelor. Astfel este folosit în înghețată, ciocolată, băuturi, pâine, biscuiți și alte produse de panificație, orez, prăjituri, gemuri, tăiței instant, cereale pentru micul dejun etc.
Tărâțele de psyllium sunt natural fără gluten. În industria produselor fără gluten sunt folosite pentru legare, alături de alte produse adăugate pentru afânare, gust și textură (gume de guar și xantan, hidroxipropil metil celuloză, adaosuri de amidon și proteine).
În bucătăria de acasă, pentru pâine și alte mâncăruri
Făina fără gluten nu are elasticitate. Ceea ce dă elasticitatea produselor din grâu este glutenul. Așa cum și numele o amintește (”glue” înseamnă ”lipici”), proteina din grâu numită ”gluten” are proprietatea de a lipi și de a lega aluatul, în combinație cu apa. Fără gluten, aluatul este ca o grămăjoară de nisip ud. Tărâțele de psyllium, așa cum am văzut până aici, au proprietatea de a se lega împreună atunci când sunt scufundate în apă. Astfel, amestecate cu făina fără gluten, dau elasticitate și consistență aluatului.
A fost o minunăție când am descoperit ce pot face tărâțele de psyllium în bucătărie și mi-am putut face prima pâine, apoi foi de plăcintă, chifle, ciabatta și alte bunătăți fără gluten. Tărâțele de psyllium sunt nelipsite din bucătăria mea. Le folosesc pentru proprietatea de legare, dar și pentru aportul de fibre, și în sosuri, icre, drob și chiftele, evitând astfel combinația indigestă ou-carne. Nu au miros și gust, pretându-se pentru orice fel de mâncăruri, dulci sau sărate.
Concluzii
Pentru o digestie și un tranzit intestinal corect, un om ar trebui să facă mișcare zilnic, să bea apă și să consume minimum 30 de grame de fibre. Dar omul modern nu face mișcare regulat, bea băuturi ”răcoritoare” în loc de apă și consumă 10-15 grame de fibre.
Tărâțele de psyllium pot ajuta tranzitul intestinal prin aportul de fibre. Pot fi luate ca atare, împreună cu o cantitate mare de apă, pot fi adăugate în mâncărurile făcute în casă, sau pot fi administrate sub formă de suplimente. Nu au gust și miros.
Formează un gel care ajută atât în constipație, cât și în diareea neinfecțioasă. În diabet, luate înainte de masă, ajută la scăderea curbei de insulină. Scade colesterolul, atât pe cel total, cât și pe ”cel rău”, LDL. În obezitate, reduce senzația de foame prin adăugarea de volum bolului alimentar. În bolile intestinale (sindromul colonului iritabil, diverticulită, hemoroizi, colită ulcerativă) ajută la ușurarea simptomelor prin reglarea bolului fecal.
Tărâțele de psyllium nu ar trebui să ne lipsească din cămară. Au multiple întrebuințări și un preț accesibil. Sunt de neînlocuit, mai ales în bucătăriile fără gluten.