

Cumpărasem ingrediente pentru pizza fără gluten, dar voiam ceva care să meargă cu salată din frunze verzi, așa că mi-am pus imaginația la treabă și am creat acești colțunași care sunt de fapt… pizza. Sau pizza sub formă de colțunași. Sunt buni și pentru luat la pachet, dacă avem chef de pizza, dar nu vrem să ne murdărim de sos de roșii. Și da, merg de minune cu salata de frunze verzi.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 200 de grame de apă călduță
- O lingură cu vârf (11 grame) de tărâțe de psyllium
- 3 grame (jumătate de pliculeț) de drojdie uscată
- 100 de grame de făină de mei
- 50 de grame de amidon de tapioca
- O jumătate de linguriță de sare
- O linguriță rasă de zahăr
Pentru umplutură:
- Sos de roșii
- Câte o felie de șuncă și una de cașcaval fără lactoză pentru fiecare colțunaș
- Oregano uscat
Mod de preparare
Pentru început facem maiaua. Punem drojdia, zahărul și tărâțele de psyllium în apa călduță, omogenizăm bine, acoperim cu un capac sau cu folie și lăsăm 10-15 minute să se activeze drojdia și să se hidrateze tărâțele.
Apoi adăugăm amidonul de tapioca și sarea. Încet, începem să încorporăm făina de mei. S-ar putea să nu fie nevoie de toată, sau s-ar putea să fie nevoie de mai multă, sunt mai multe variabile aici, de exemplu tărâțele de psyllium sunt foarte ușoare, iar dacă nu avem un cântar foarte sensibil, eroarea s-ar putea să fie chiar de câteva grame în plus sau în minus. Cum aceste tărâțe sunt foarte hidrofile, cantitatea de apă absorbită de ele este foarte mare. Astfel este influențată cantitatea de făină necesară. Așa că vom simți la mână de câtă făină este nevoie. Aluatul obținut trebuie să fie elastic, nu foarte dens și să fie un pic lipicios. Îl lăsăm în vasul în care l-am amestecat, acoperit cu folie, până se dublează în volum.
Pudrăm suprafața de lucru cu amidon de tapioca. Amidonul se pretează cel mai bine pentru obținerea unor foi subțiri de aluat, așa cum avem noi nevoie la rețeta aceasta. Scoatem aluatul din castron și începem să îl împăturim. Nu îl mai frământăm, ci îl întindem cu sucitorul și îl împăturim prin tehnica stretch and fold de câteva ori.
Împărțim aluatul în bucăți de 65-70 de grame fiecare. Din fiecare bucată facem o biluță. Fiecare biluță o întindem într-o foaie rotundă cu grosimea de până într-un centimetru. Pe fiecare foaie rotundă punem câte o felie de șuncă, una de cașcaval, o lingură de sos de roșii și pudrăm cu oregano uscat, ca în fotografia de mai jos. Împăturim foaia pe din două și cu ajutorul unei furculițe sigilăm marginile. E nevoie să manevrăm aluatul cu grijă și să sigilăm bine, astfel încât să nu îl găurim, altfel sucul de roșii și cașcavalul se vor scurge din colțunași. Nu e greu, trebuie doar atenție.
Punem colțunașii în tavă pe hârtie de copt și îi dăm la cuptorul încins la 200 de grade Celsius pentru 25 de minute. Nu e nevoie să îi întoarcem pe partea cealaltă. Se vor umfla frumos, iar ingredientele din interior se vor amesteca, astfel colțunașii noștri vor fi foarte suculenți și gustoși. O minunăție!
