Despre importanța consumului de organe am mai vorbit. Există o mulțime de modalități de a îngloba organele în alimentație: pe grătar, tocănițe, drob… combinațiile sunt multe, imaginație să avem. În această rețetă vă arăt cum fac eu tocăniță din inimi și pipote de curcan, o bunătate pe care o consum destul de des. Mai schimb uneori condimentele, dar la bază rămâne aceeași rețetă.
Ingrediente
Pentru 2 porții:
- 250 de grame de pipote de curcan
- 250 de grame de inimi de curcan
- 2 cepe medii
- 1 lingură de untură de rață
- Un pahar de supă de oase (sau apă, dacă nu avem supă)
- 3-4 căței de usturoi
- 1 legătură de mărar
- 2 linguri de boia dulce afumată
- 1 lingură condiment roșii cu chilli și usturoi
- Sare după gust
- 1 linguriță de turmeric
- Un vârf de lingură de piper
Mod de preparare
Se spală bine inimile și pipotele de curcan și se taie în bucăți de mărimea unei îmbucături. Se mai spală o dată. Se taie ceapa julienne. Se încinge untura de rață în tigaie (eu folosesc o tigaie de fontă), apoi se pune ceapa și se călește 1-2 minute, amestecând încontinuu. Se pun bucățile de organe, se amestecă bine și se mai lasă 5-6 minute. Se pune supa de oase, se dă focul mic, se pune capacul și se lasă încă 15-20 de minute. Se spală și se taie mărarul, usturoiul se curăță și se zdrobește cu latul cuțitului, apoi se taie mărunt. Se pun și acestea în tocăniță împreună cu boiaua, condimentul, turmericul, sarea și piperul. Se omogenizează bine, se mai lasă 2 minute și se închide focul.
Poate fi folosită și în AIP, dacă nu punem boia, condiment și piper, dar sosul va fi un pic mai lichid. Am o variantă gustoasă de mâncărică de pipote în categoria Rețete AIP de te lingi pe buze.
Eu am mâncat această tocăniță de inimi și pipote de curcan împreună cu un ou ochi și sauerkraut. Uneori o mănânc cu o salată de frunze verzi. Se poate ”asezona” și cu o mămăliguță. O bunătate!